top of page

Natuurpad Renderklippen Epe / Heerde: prachtige wandeling over de hei

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Heidewandelingen vind ik geweldig. Ik geniet van de bloeiende paarse pracht en de intense kleuren van het open veld. Maar dat het altijd paarser kan, ontdekte ik vorige week zondag. Tussen Epe en Heerde ligt de Renderklippen’; een schitterend heuvelachtig heidegebied van 223 hectare. Hier ligt het 5- óf 10 km lange ‘Natuurpad’ dat is uitgezet door de KNVV Epe-Heerde.

natuurpad-renderklippen-epe-heerden
Heidegebied Renderklippen

Start van Natuurpad Renderklippen

Natuurpad Renderklippen kun je starten in Epe of in Heerde. In Heerde start de wandeling bij Uitspanning de Schaapskooi langs de Elburgerweg. In Epe start je vanaf de parkeerplaats bij het Hertenkamp op de Dellenweg in Epe. Vanuit beide startpunten kun je een rondwandeling maken van ongeveer 5 kilometer, maar de route is heel eenvoudig te koppelen als je zodat er een wandeling van 10 kilometer ontstaat. Zie hier praktische informatie.

natuurpad-renderklippen-epe-heerden
Natuurpad vanaf Epe en Heerde

Groene paaltjes markeren de route

Wij starten vanaf Epe en zien de groene paaltjes met witte nummers al staan. Hoewel het niet koud is, komt de miezer gestaag naar beneden. Volgens buienradar wordt het droog, dus gaan we vol goede moed op pad. Met onze muts op, wandelen we al snel over kleine paadjes onder een groen bladerdak. We spotten de eerste paddenstoelen; ze zijn vroeg voor de tijd van het jaar.

natuurpad-renderklippen-epe-heerden
Groene paaltjes met witte nummers

Nooit te oud om te leren

Langs de kant van het pad staan bordjes met weetjes over bomen, dieren en planten. Zo lezen we dat grenehout gemaakt wordt van de grove den en dat ‘de roep van de Roodborsttapuit doet denken aan twee stenen die tegen elkaar aan geslagen worden’. Weer wat geleerd!

Hekjes, bruggetjes en sprengen

Het natuurpad slingert door het bos en hier en daar spotten we al een stukje van de hei. Via hekjes, bruggetjes en sprengen vervolgen we de wandelroute door het groen, totdat we na een dik half uur aankomen bij de uitgestrekte heide van de Renderklippen.

En het is ons meteen duidelijk: hier is de hei paarser dan paars! Ondanks het bewolkte weer, straalt de hei in vele tinten. We beklimmen een trap naar boven en kunnen niet wachten om van het uitzicht te genieten.

Paars, paarser, paarst

Eenmaal boven zijn we sprakeloos! Een paarse lappendeken strekt zich uit. Groene toefjes boom steken trots omhoog en grijze paadjes vinden kronkelend hun weg. Zoveel glooiende heidepracht zien we niet vaak. We raken niet uitgekeken en verheugen ons op de rest van de route.

natuurpad-renderklippen-epe-heerde
Paarser dan paars
natuurpad-renderklippen-epe-heerde
We zijn niet de enigen die er van genieten!
"Waar we ook kijken, we zien alleen maar hei...."

Gelukkig is het inmiddels droog en breken de wolken een beetje open. We wandelen dwars door de Renderklippen heen en waar we ook kijken, we zien alleen maar hei. Hier en daar een klein vennetje dat het landschap doorbreekt. Bij elk heuveltje worden we weer opnieuw verrast en de ‘wow’s’ zijn niet van de lucht.

natuurpad-renderklippen-epe-heerde
Hei, hei en nog eens hei

Koppeling met Natuurpad vanuit Heerde

Dan komen we aan op een kruispunt van zandpaden. Rechts zien we de schaapskooi van Heerde, rechtdoor leidt naar het ‘Pluizenmeer’ en als we links gaan lopen we de route terug naar ons startpunt. Dit is ook het punt waar we onze wandeling kunnen verlengen.

natuurpad-renderklippen-epe-heerde
Kruispunt van routes

Pluizenmeertje in het bos

We besluiten onze andeling iets langer te maken en volgen de bordjes richting het Pluizenmeer. De route neemt ons weer een klein stukje het bos in. Het Pluizenmeer is een natuurlijk heidevennetje waar veenpluis, wollegras en zonnedauw (een vleesetend plantje) groeit. De oorspronkelijke naam van dit ven was Vlasmeertje, maar in de loop der jaren is dat veranderd in Pluizenmeertje, vanwege het 'pluizige' veengras dat het meertje omringd.

natuurpad-renderklippen-epe-heerde
Pluizenmeertje

Schapen bij de schaapskooi

We lopen weer een stukje terug en besluiten via de schaapskooi van Heerde de route weer terug te nemen. We hebben mazzel, want de schapen staan buiten en grazen op de groene weide. Via de paarse heidepaden pakken we de route weer op richting het hertenkamp van Epe. Nog eenmaal achteromkijkend nemen we afscheid van de Renderklippen en wandelen we door het bos terug naar ons startpunt.


Wat wij er van vinden? Het Natuurpad Renderklippen vinden we een geweldige wandeling over een uniek en uitgestrekt heidegebied! Nog niet eerder zagen we zo'n uitgestrekte paarse vlakte. En hoewel we er een uurtje voor in de auto moesten zitten, was dit het meer dan waard!

natuurpad-renderklippen-epe-heerde
Groet vanaf de Renderklippen!
 

Wil je ook wandelen over de Renderklippen in Epe of Heerde?

  • Er zijn verschillende wandelroutes die over de Renderklippen lopen. Wij liepen het Natuurpad Renderklippen (5 of 10 kilometer). Deze wandelroute kun je zelf makkelijk uitbreiden of inkorten. In Heerde start de wandeling bij Uitspanning de Schaapskooi langs de Elburgerweg. In Epe start je vanaf de parkeerplaats bij het Hertenkamp op de Dellenweg in Epe. Vanuit beide startpunten kun je een rondwandeling maken van ongeveer 5 kilometer, maar de route is heel eenvoudig te koppelen zodat er een wandeling van 10 kilometer ontstaat.

  • Horeca op de route vind je bij Uitspanning de Schaapskooi.

  • Op de heide bij de Schaapskooi is er een losloopgebied voor honden. Maar er is ook een gebied waar geen honden mogen komen of alleen aangelijnd. Met borden staat aangegeven welke regel waar geldt.

  • Klompenpad Horsthoekerpad van 15 kilometer loopt ook over de Renderklippen en brengt je ook langs het Pluizenmeer.

  • Een leuke wandeling voor kinderen is de Kabouterroute. Deze begint op de speelweide tegenover de schaapskooi in Heerde. De route wordt aangegeven door paaltjes met een kabouterplaatje en een grote gekleurde richtingpijl.

  • Er zijn nog veel meer (heide)wandelingen op de Veluwe. Kijk voor meer tips op mijn blog over heidewandelingen.


Liever een andere wandeling maken? Check dan mijn wandelpagina voor mooie wandeltips in Gelderland, Utrecht en aan de kust. Ik wens je in elk geval alvast veel wandelplezier!

5.174 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page