Klompenpad Stoutenburg: beken, bruggetjes en weiden

Bijgewerkt: okt 3

We zijn dol op Klompenpaden! Dit keer lopen we het Stoutenburgerpad, een route van circa 10 kilometer vernoemd naar kasteel Stoutenburg. Een gevarieerd pad dwars door de natuur met nauwelijks asfalt. Van ‘Stoutenburg’ hadden we nog nooit gehoord; het blijkt een klein dorp dat valt onder de Gemeente Leusden. Op www.klompenpaden.nl lezen we dat we de route ‘met de klok mee’ moeten lopen zodat we zo min mogelijk mensen tegen zullen komen. In deze Coronatijd houden we ons daar graag aan.

Stoutenburgerpad

Het startpunt ligt bij kasteel Stoutenburg; een robuust kasteel. De oude betekenis van ‘stout’ is stevig, fors en krachtig. Maar als we aankomen bij de parkeerplaats van dit krachtige kasteel, kunnen we er onze auto niet kwijt. Het kasteel wordt gerenoveerd en er wordt druk gebouwd om het nog steviger te maken dan het al is. Daarom rijden we door naar natuurgebied de Schammer, dat ook op de route ligt."We kijken gefascineerd naar twee zwanen op een nest"

Vanaf de parkeerplaats lopen we direct de route op die gemarkeerd wordt door rode klompenpadbordjes. Natuurgebied de Schammer is nog jong; aangelegd in 2011. We worden verrast door bloemrijke hooilanden, wuivend riet, bruisende beken en zompige moeraslanden. We kijken gefascineerd naar twee zwanen op een nest en laten ons door een van de vele vogelspotters die we tegen komen, vertellen dat de Schammer een waar paradijsje is voor weidevogels zoals de kievit, tureluur en de oeverplevier.We lopen verder door het groene gras. Langs beken, over bruggetjes en weiden. De lente is duidelijk zichtbaar; blaadjes ontspruiten, nieuwsgierige koeien in de wei en een heldere blauwe lucht waar alles in lijkt te weerspiegelen.We passeren een stuw met vistrap in de Barneveldse Beek. Deze vistrap is aangelegd om vissen het hoogteverschil van de stuw in kleine stapjes te laten opzwemmen. Rond de vistrap zijn extra inhammen, poelen en natuurlijke oevers aangelegd. Het weideland strekt zover ons oog reikt en terwijl we over het pad langs de beek lopen genieten we volop van de rust en ruimte.Aan het eind van de route komen we opnieuw langs kasteel Stoutenburg. Het Koetshuis van het kasteel is gesloten; maar is normaal gesproken open voor een kop koffie.We nemen ons voor nog eens terug te komen als het kasteel gerenoveerd is. Moe en voldaan lopen we van daaruit terug naar de auto. We vinden het een prachtroute en staan weer versteld van al het moois dichtbij huis!

About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com