top of page

Klompenpad Stoutenburg in Leusden: beken, bruggetjes en weiden

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

We zijn dol op klompenpaden! Dit keer lopen we het Stoutenburgerpad, een wandelroute van circa 10 kilometer vernoemd naar kasteel Stoutenburg. Een gevarieerd pad dwars door de natuur met nauwelijks asfalt. Van ‘Stoutenburg’ hadden we nog nooit gehoord; het blijkt een klein dorp dat valt onder de Gemeente Leusden. Op www.klompenpaden.nl lezen we dat we de route ‘met de klok mee’ moeten lopen zodat we zo min mogelijk mensen tegen zullen komen. In deze coronatijd houden we ons daar graag aan.

Stoutenburgerpad-klompenpad-leusden
Stoutenburgerpad

Start bij kasteel Stoutenburg

Het startpunt het Stoutenburgerpad ligt bij kasteel Stoutenburg; een robuust kasteel. De oude betekenis van ‘stout’ is stevig, fors en krachtig. Maar als we aankomen bij de parkeerplaats van dit krachtige kasteel, kunnen we er onze auto niet kwijt. Het kasteel wordt gerenoveerd en er wordt druk gebouwd om het nog steviger te maken dan het al is. Daarom rijden we door naar natuurgebied de Schammer, dat ook op de wandelroute ligt.

"We kijken gefascineerd naar twee zwanen op een nest"

Vanaf de parkeerplaats lopen we direct het Stoutenburgerpad op dat gemarkeerd wordt met rode klompenpadbordjes. Natuurgebied de Schammer is nog jong; aangelegd in 2011. We worden verrast door bloemrijke hooilanden, wuivend riet, bruisende beken en zompige moeraslanden. We kijken gefascineerd naar twee zwanen op een nest en laten ons door een van de vele vogelspotters die we tegen komen, vertellen dat de Schammer een waar paradijsje is voor weidevogels zoals de kievit, tureluur en de oeverplevier.

Langs beken, bruggetjes en weiden

We lopen verder door het groene gras. Langs beken, over bruggetjes en weiden. De lente is duidelijk zichtbaar; blaadjes ontspruiten, nieuwsgierige koeien in de wei en een heldere blauwe lucht waar alles in lijkt te weerspiegelen.

Vistrap op de wandelroute

We passeren een stuw met vistrap in de Barneveldse Beek. Deze vistrap is aangelegd om vissen het hoogteverschil van de stuw in kleine stapjes te laten opzwemmen. Rond de vistrap zijn extra inhammen, poelen en natuurlijke oevers aangelegd. Het weideland strekt zover ons oog reikt en terwijl we over het pad langs de beek lopen genieten we volop van de rust en ruimte.

stoutenburgerpad-klompenpad-leusden
Vistrap

Einde van het Stoutenburgerpad

Aan het eind van de route komen we opnieuw langs kasteel Stoutenburg. Het Koetshuis van het kasteel is gesloten; maar is normaal gesproken open voor een kop koffie.We nemen ons voor nog eens terug te komen als het kasteel gerenoveerd is. Moe en voldaan lopen we van daaruit terug naar de auto. We vinden het een prachtroute en staan weer versteld van al het moois dichtbij huis!

 

Ook het Stoutenburgerpad lopen?

  • Start op het parkeerterrein van Kasteel Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 5 in Stoutenburg. Hier staat een bord met informatie over de route. Vanaf hier volg je de rode markeringen in de vorm van een klompje. Maar je kunt dus ook (zoals wij deden) starten bij natuurgebied de Schammer.

  • Horeca vind je hier ook. Bij de start (en dus ook het einde!) kun je iets eten of drinken bij het koetshuis van het kasteel.

  • Honden zijn niet toegelaten op deze route.

  • Hoewel de route overal goed begaanbaar is, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op modderige stukken.

Een ander Klompenpad lopen?

  • Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

  • Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.1.761 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page