top of page

Klompenpad Zoddenpad: natte oase in oer-Hollands Landschap

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022

Koningsdag 2021. Een stralend blauwe lucht, een fijne temperatuur en Klompenpad Zoddenpad’. Voor een oer-Hollands Koningsdag gevoel hebben we nauwelijks meer nodig. “Zodde” betekent laag en moerassig land. Het bijna 14 kilometer lange Klompenpad ligt in de Westbroekse Zodden, een natuurgebied van ongeveer 52 hectare onder de rook van Utrecht.

klompenpad-zoddenpad
Oer-Hollands landschap

Start van Klompenpad Zoddenpad

We beginnen het Klompenpad Zoddenpad bij Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7 in Tienhoven. Het Streekmuseum bestaat uit een bijzondere collectie plattelands- en boerenvoorwerpen en duikt in het verleden van de dorpen en boerderijen van dit veengebied. Het is helaas niet open als wij er aankomen, maar we kunnen er wel onze auto kwijt. Vanaf het Streekmuseum lopen we direct een stukje weiland in en volgen de, geheel in stijl met Koningsdag, oranje klompenpadbordjes. Vanaf het Streekmuseum start nog een andere wandeling, het Vredevoetpad van zeven kilometer.

klompenpad-zoddenpad
Start van het Zoddenpad

Waterrijk landschap

Het eerste stukje lopen we door een waterrijk landschap dat niet zo ver van de weg af ligt. Het grasland wordt omzoomd met felgeel koolzaad en het blauwe water schittert in de zon. Als dit de voorbode is voor de hele route, dan tekenen we er voor.

klompenpad-zoddenpad
Koolzaad en water

Lang stuk over asfalt

Helaas leidt het pad ons al snel naar de weg toe en volgt een lang stuk asfalt. Dat is jammer, het is er best druk met auto’s en fietsers en we lopen een heel eind half over fietspad, half over berm. Er staan wel leuke huisjes langs de weg, die oranje zijn versierd. Na ongeveer een kilometer mogen we de weg weer af. Gelukkig!

klompenpad-zoddenpad
Lang stuk over asfalt

Grintpad richting Westbroekse Zodden

We duiken een lang grintpad op, dat ons de Westbroekse Zodden in brengt. We slaan linksaf door een bosje en aan beide zijden van het pad ligt moerassige grond. Er steekt wat gras bovenuit en er groeien struiken. Niet veel later komen we in het open veen. En dan begint de wandeling pas écht.

klompenpad-zoddenpad
Grintpad naar Westbroekse Zodden

Allereerst, wat is veen?

De Westbroekse Zodden is een laagveen gebied. Als dode planten blijven liggen op een natte en vochtige bodem, breken ze maar langzaam af. Als de afbraak zo langzaam verloopt dat er meer nieuw organisch materiaal ophoopt dan dat er oud materiaal afbreekt, ontstaat veen. Veen bestaat dus uit organisch materiaal. De resten van planten zoals stukken boomwortel of rietstengels, zijn er vaak nog in te herkennen en zijn soms vele duizenden jaren oud.

klompenpad-zoddenpad
Veenlandschap

Laag veenlandschap

Het is vlak, het is weids, het is open. Zover ons oog reikt zien we riet, water en gras. De weidevogels hebben het naar hun zin en begeleiden ons met hun gefluit. We horen de grutto, zien meerkoeten, zwanen en weidevogels waar we de naam niet van kennen. Het gebied is geliefd bij vogelspotters; tegemoetkomende wandelaars dragen verrekijkers en (mega)zoomlensen. Wij doen het met ons eigen bescheiden blikveld, maar genieten er niet minder van.

klompenpad-zoddenpad

Bankjes genoeg op Klompenpad Zoddenpad

Bankjes zijn er genoeg, maar we gunnen onszelf pas een appeltje als we op de helft van de route zijn. Dus lopen we nog even verder door dit waterrijke veengebied. Aan het eind van het pad staat nog een bankje en daar besluiten we even te rusten. Het bankje ligt wat hoger en zo hebben we een prachtige blik op de Westbroekse Zodden.

klompenpad-zoddenpad
Bankjes genoeg op de route

Vol goede energie wandelen we weer verder over Klompenpad Zoddenpad. We slaan af over wéér een stukje asfalt, maar gelukkig is deze weg wat rustiger dan de vorige. Aan beide zijden van de weg ligt het moerassige veen en de uitzichten blijven prachtig.



Verder over een karrenspoor

Dan komen we aan bij een hekje en lopen een karrenspoor op, wat ook een populair fietspad blijkt te zijn. Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar zodat het nauwelijks hinderlijk is.

klompenpad-zoddenpad
Verder over een karrenspoor

Wipmolen 'De Trouwe Waghter'

Even later passeren we wipmolen ‘De Trouwe Waghter’. Een mooi Nederlands exemplaar op een bijzonder plekje. Zijn naam heeft de molen te danken aan de rol die hij heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De toenmalige molenaar gaf met verschillende wiekstanden signalen door aan onderduikers.


Landgoed Dwarsdijkerveld

We wandelen verder langs de molen over een rustig weggetje. We bewonderen de gezellige huisjes en fantaseren over ons eigen ‘Bed and Breakfast’ in de toekomst. Al mijmerend komen we aan bij een informatiebord dat ons welkom heet op landgoed Dwarsdijkerveld. Het landgoed is in particuliere handen maar wordt beheerd door Natuurmonumenten. Klompenpad Zoddenpad leidt ons dwars door dit landgoed.

klompenpad-zoddenpad
Een B&B in de toekomst?

Nog meer veen, water en vogels

Het Dwarsdijkerveld trakteert ons op nog meer veen, water en vogels. Dwars door het weiland struinen we langs schapen en koeien terug naar ons startpunt. In de verte zien we Streekmuseum Vredegoed alweer liggen.

klompenpad-zoddenpad
Tussen de schapen door

Inmiddels zijn we meer dan voldaan van deze natte oase en verlangen onze voeten weer een beetje rust. Thuis sluiten we deze mooie, oer-Hollandse Koningswandeling af met een goede oranjetompouce. Want ook dat hoort erbij!

klompenpad-zoddenpad
Groet vanaf het Zoddenpad
 

Wil je ook Klompenpad Zoddenpad lopen?

  • Het Klompenpad Zoddenpad kun je starten bij Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7 in Tienhoven. Je kunt hier ook parkeren.

  • Het Zoddenpad is bijna 14 kilometer lang en is goed aangegeven met oranje klompenpadbordjes. Vind je dit te lang? Dan kun je ook 7 kilometer lange Vredevoetpad lopen.

De wandeling bestaat uit zowel verharde als onverharde paden. Hou ook rekening met modder en water, zeker als het geregend heeft. Schoenen met een goed profiel zijn zeker geen overbodige luxe.

Wil je een ander Klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Er is ook een klompenpaden app. Via de app vind je de route en krijg je tijdens het wandelen informatie over interessante bezienswaardigheden onderweg.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.












701 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page