top of page

Wandelen ‘t Leesten, Ugchelen: de paarse paaltjesroute en meer….

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Paarse heide die afsteekt tegen grijze zandpaden. Glooiende heuvels met fraaie vergezichten. Loofbos afgewisseld met dennenbomen: een écht wandelparadijs. We zijn in Ugchelen, vlakbij Apeldoorn. Vanaf informatiecentrum ’t Leesten hebben we volop keuze uit prachtige paaltjesroutes die ons meenemen door een uniek stukje natuur.

wandelen-leesten-paarse-route
Startpunt vanaf 't Leesten

Start van de paarse route

We starten bij Informatiecentrum ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. We kunnen kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelroutes (zie onderaan dit blog). Het Klompenpad Ugchelermarkepad van 11 km hebben we al eens gelopen, dus kiezen we nu voor een andere mooie wandeling: de paarse paaltjesroute.


Grote diepe grindkuil

Langs Bospaviljoen ’t Leesten lopen we het pad op. Al snel hebben we zicht op een grote, diepe kuil. Het is een voormalige grindkuil, één van de ‘ontginningen’ uit de tweede helft van de 20e eeuw. In de winter, als er sneeuw ligt, is het een prachtige plek om er met een sleetje de berg af te roetsjen. Maar nu ligt er geen sneeuw en wij houden het bij wandelen.

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Uitzicht op de voormalige grindkuil

Gelijk op met het bosdierenpad

Onze paarse paaltjesroute loopt in het begin gelijk op met het Bosdierenpad; een kort wandelpad dat vooral leuk is voor de allerkleinsten onder ons. Het valt niet mee om onze weg te vinden langs rollende buggy’s, krijsende kids die niet willen wandelen en vermoeide ouders die zo hun best doen. Maar de paarse route splitst al snel af. Daarna is het rustig en genieten we van de mooie uitzichten en het hoogteverschil.

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute

Genoeg te zien op de paarse route

We wandelen over mooie zandpaden in een heel gevarieerd landschap. Langs het loofbos hebben we zicht op dennenbomen in de verte. Er groeien al bosbessen aan de struikjes langs de kant van het pad en we spotten kleine vlindertjes op bont gekleurde bloemen.

De route is goed gemarkeerd en de paarse paaltjes zijn niet te missen. Zelfs niet als een boom op ons pad de weg blokkeert. We proberen ‘m omhoog te trekken, maar hoe we ook ons best doen, het lukt niet. Hadden we toch vaker naar de sportschool moeten gaan…..

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Toch vaker naar de sportschool?

Een klein natuurlijk vennetje

Halverwege de paarse paaltjesroute ligt het Salamandergat, een klein, natuurlijk vennetje verscholen tussen de hei. Een plaatje om te zien met ontluikende waterlelies die het water kleuren. Het is een populair plekje; er staat een bankje en verschillende medewandelaars houden er even rust.

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Salamandergat
"het is toch echt wat ik denk dat het is: een adder!"

Als ik langs de oever van het vennetje loop (wat eigenlijk helemaal niet mag, maar dat lees ik pas later), zie ik vanuit mijn ooghoek ineens iets glimmen. Ik moet even goed kijken, en ja het is toch echt wat ik denk dat het is: een adder! De gladde slang ligt opgekruld te zonnebaden tussen het riet. Hoewel ik er een beetje bang voor ben, ligt ie zo stil, dat ik er toch een foto van durf te maken. Daarna loop ik uiteraard snel verder!

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Je moet wel goed kijken...

Uitrusten op een van de bankjes

Bergje op, bergje af. We lopen door over de heuvelachtige paden en rusten uit op een strategisch gelegen bankje. Hier kijken we ver over het heideveld heen. Het is een mooi punt om even op te laden voordat we verdergaan met het laatste deel van de paarse paaltjesroute.

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Uitzicht vanaf het bankje

Beekprik in de sprengen

Het laatste stukje van de paarse route leidt ons door een gebied met sprengen. De sprengen zijn ontstaan door menselijke ingrepen. Ze werden gegraven om verschillende soorten watermolens te kunnen bedienen. De eerste spreng die ons pad kruist is een beekje met roestig, bruin, maar kraakhelder water. Op het informatiebord lezen we dat er een zeer zeldzame vissoort in de sprengen leeft, ‘de beekprik’. We zien ‘m niet, deze kaakloze, palingachtige vis. Wellicht dat ie zich ergens warm houdt onder de modder?

Einde van de paarse paaltjesroute

Over houten vlonders en bruggetjes vervolgen we het pad langs de sprengen. Niet veel verder komt bospaviljoen ‘t Leesten weer in zicht. Het terras ziet er heel uitnodigend maar we hebben geen tijd voor een drankje en we moeten verder. Maar genoten hebben we zeker van dit unieke stukje Veluwe! Een echte aanrader voor een afwisselende wandeling!

wandelen-leesten-paarse-paaltjesroute
Groet vanaf de paarse route!
 

Wil je ook de paarse paaltjesroute in ’t Leesten lopen?

  • De wandeling start bij Bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Hier kun je je auto kwijt op de ruime parkeerplaats.

  • De paarse route is ongeveer 7 kilometer lang en goed te doen voor iedereen met een normale conditie.

  • Trek goede wandelschoenen aan, de paden zijn niet vlak en het terrein is heuvelachtig.

  • Honden mogen mee, mits aangelijnd. Er is bij ’t Leesten ook een groot losloopgebied voor honden (maar niet op de paarse route).

Andere gemarkeerde wandelroutes vanaf ’t Leesten zijn de volgende:

  1. Bosdierenpad (1km). Deze wandeling is vooral geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. In het informatiecentrum is een bostasje te huur met materialen en opdrachtjes die tijdens de route gedaan kunnen worden.

  2. Klompenpad Ughelermarkepad (11 km). ’t Leesten is een opstappunt voor dit Klompenpad en wordt gemarkeerd door Klompenpadbordjes. Het ‘officiele’ startpunt van Klompenpad Ughelermarkepad ligt bij de Cantharel, het Van der Valk hotel in Ugchelen.

  3. Rode paaltjesroute (5 km)

Wil je niet vanaf ’t Leesten wandelen maar ergens anders?


Ik wandel vaak in Gelderland en Utrecht en blog daarover. Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!


Heb jij nog een tip voor een mooie wandelroute? Laat het me hieronder weten of stuur een mailtje.







7.045 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page