top of page

Mooie hike Hong Kong: MacLehose trail

Bijgewerkt op: 9 jun. 2023


 

“Na elke trap denk ik dat ik het hoogste punt heb bereikt. Maar nee, het pad gaat steeds hoger, nog verder. Druppeltjes zweet parelen langs mijn nek en ik ben blij met de grote fles water die ik bij me heb”. We wandelen een deel van de MacLehose trail: van East Reservoir Dam naar het strand van Sai Wan. Een mooie hike met enkele pittige heuvels, maar met een beetje conditie kom je er wel. En de uitzichten? Die zijn om van te smullen...

Voor praktische info, zie hier.

 

mooie-likes-hong-kong
Uitzichten om van te smullen

MacLehose trail

De trail die we lopen is onderdeel van de MacLehose trail: een 100 kilometer lang wandelpad, ten noorden van Hong Kong dat een groot deel van de New Territories doorkruist. Wij leggen er slechts 8 kilometer van af, maar dat vinden we een goed begin. Onze start is bij de ‘High Island Reservoir East Dam’, een reusachtige dam die werd gebouwd in de jaren 70 en helpt om het watertekort in Hong Kong te verlichten.

mooie-like-hong-kong
High Island Reservoir East Dam

Koeien op het pad

Hoewel de luchtvochtigheid hoog is, is de temperatuur nog aangenaam; zo’n 24 graden Celsius. Vol goede moed vinden we het stenen pad dat al snel overgaat in een lange trap omhoog. We zijn niet de enige wandelaars; het is weekend en er zijn meer outdoorfanaten die aan de drukte van Hong Kong willen ontsnappen. Onder de bosjes aan de rand van het pad liggen grote gehoornde koeien het aan te zien. Slaperig bekijken ze de stroom aan wandelaars.


mooie-like-hong-kong
Koeien op het pad

Strand van Long Ke Wan

Vanaf de dam hebben we het trailpad snel gevonden; de bordjes zijn niet te missen. Ons eerste wandeldoel is het strand van Long Ke Wan. We overbruggen flink wat hoogtemeters en vanaf het pad zien we het grote witte strand beneden ons al liggen. De afgelegen baai wordt beschermd door prachtige kliffen. Na 20 minuten klimmen, wandelen we via een trap weer naar beneden en mogen de wandelschoenen uit. We rusten even uit op het zand. Slokje water, voetjes in de kabbelende branding en genieten van de groene heuvels die ons omringen. Het is een perfecte plek voor een picknick en een paradijsje voor kampeerders."Het duurt niet lang voordat ik de druppeltjes zweet langs mijn rug voel"

Klaar voor de grote klim die ons nog te wachten staat, verlaten we het strand. Vanaf Long Ke Wan vertrekken we richting het strand van Sai Wan. Het pad gaat weer omhoog en de treden zijn steil. Het duurt niet lang voordat ik de eerste druppeltjes zweet langs mijn rug voel parelen. Er is weinig schaduw en als ik voor me uitkijk lijkt er geen einde te komen aan de lange trail omhoog.MacLehose trail staat goed aangegeven

Verdwalen kun je hier niet. Om de 500 meter geven bordjes aan dat we op de goede weg zitten. Hoe verder we komen, hoe rustiger het wordt. Toch zijn er nog steeds wandelaars die we passeren ofwel inhalen. Af en toe blijven we even staan, al was het maar omdat we de uitzichten niet willen missen.

mooie-hike-hong-kong
Genieten van de uitzichten

Een lange klim

De hike is pittig! Bij een houten paviljoen houden we pauze. Een beetje water en een notenreepje zijn geen overbodige luxe. Maar we moeten nog verder; het eind van de klim is nog niet in zicht. Stap voor stap beklimmen we de stenen treden. We gaan niet snel, maar dat is niet erg. Het uitzicht is fantastisch: de blauwe zee, de groene eilandjes en de bruine vulkanische rotsformaties zijn geweldig om te zien. Niet te geloven dat dit zo dichtbij miljoenenstad Hong Kong ligt!


mooie-hike-hong-kong

Het hoogste punt

Na elke trap denken we dat we het hoogste punt te hebben bereikt. Maar achter elke bocht wacht een nieuw pad omhoog. Het is warm, vochtig en we komen doekjes tekort om het zoute zweet van ons gezicht te vegen. Maar we houden vol. Na 1,5 uur komen we dan eindelijk aan op het hoogste punt: op 314 meter hoogte staat een bord ‘Sai Wan Shen’. We nemen de tijd om even bij te komen en onze vochthuishouding op peil te brengen.

mooie-hike-hong-kong
Bij het hoogste punt

Iets verderop wacht ons een fenomenaal uitzicht over de baai waardoor we de vele trappen spontaan vergeten. En het goede nieuws: vanaf hier mogen we bergafwaarts richting het strand van Sai Wan.

mooie-hike-hong-kong

Pad omlaag naar strand van Sai Wan

Het is heerlijk om rustig naar beneden te lopen. Nog steeds warm, maar nu is het prima te doen. We moedigen tegemoetkomende wandelaars aan die nog een eindje omhoog moeten: “je bent er bijna!” Rechts van ons liggen verschillende baaien met prachtig witte stranden. Het dichtstbijzijnde strand is Sai Wan.


mooie-hike-hong-kong
Pad naar Sai Wan

Toch nog een klimmetje

Het valt een beetje tegen als er toch nog een klimmetje voor ons opduikt. Maar ach, we hebben het grootste deel gehad, deze kan er ook nog wel bij. De klim is niet zo lang en we hebben zelfs nog een beetje energie over als we de top bereiken.


Via een steil pad naar beneden komen we aan bij de eerste huisjes van Sai Wan. In een restaurantje met uitzicht is nog een tafeltje vrij. We vragen om een Tsingtao biertje en laten het ons goed smaken. Lekker koud en we hebben het verdiend. Ook met de ‘fried rice’ weten we wel raad!

mooie-hike-hong-kong
Strand van Sai Wan

Terugweg met speedboot

In Sai Wan regelen we een speedboot naar het vissersstadje Sai Kung Town. Het tochtje over het water is een extra bonus: vanaf de boot hebben we perfect zicht op de zuilvormige lavarotsen die zo kenmerkend zijn voor dit gebied.


Eenmaal in de taxi terug naar ons hotel, overdenken we de tocht. Wat een prachtige hike! Pittig, maar zeker de moeite waard. Dus voor iedereen die de drukte van Hong Kong even achter zich wil laten: doen!

 

Hoe kom je bij het startpunt High Island Reservoir East Dam?

  • Vanaf de metro MTR Diamond Hill Station neem je Exit C2, daarna bus 92 naar Sai Kung Town. Daarna neem je een taxi naar East Dam. Of:

  • Vanaf Sha Tin New Town Plaza Bus Terminus neem je bus 299X naar Sai Kung Town, en daarna een taxi East Dam. Of:

  • Vanaf Hang Hau Station Exit B1, neem een minibus 101M naar Sai Kung Town, en daarna een taxi naar East Dam.

  • Je kunt natuurlijk ook voor de hele rit een taxi boeken.

Hoe kom je vanaf Sai Wan weer terug naar Hong Kong Island?

  • Als je het strand van Sai Wan nadert, tref je vlak voor het restaurantje een kiosk waar je tickets kunt kopen voor de speedboot naar Sai Kung Town (180 HK dollar / 20 euro pp).

  • Vanaf Sai Kung Town kun je terug met bus 92 naar metro Diamond Hill Station of met bus 299X naar Sha Tin. Vanaf Sai Kung Town kun je natuurlijk ook een taxi nemen.


Wil je meer tips over Hong Kong en China? Kijk dan eens op mijn Chinapagina

98 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page