top of page

Wandelroutes over de hei: de beste tips voor heidewandelingen

Bijgewerkt op: 20 jan. 2023

Het is augustus en de heide bloeit! En wat is er dan mooier om er op uit te gaan voor een mooie heidewandeling? Waar we heen gaan? Keuze genoeg. We wonen zelf vlakbij de Ginkelse Hei, midden op de Veluwe. We lopen er graag, maar vinden het ook leuk om andere (heide)gebieden te ontdekken.


Onze tips voor prachtige heidewandelingen:

Alle routes zijn gemarkeerde rondwandelingen.

wandelen-hei
Kreelsepad Ede

Klompenpad Kreelsepad – 14 of 7,8 km

Op het veertien kilometer lange Kreelsepad wandel je door bos, hei, langs vennen en stuifzand. In dit gebied loopt veel wild, dus wie weet sta je ineens oog in oog met een ree of wild zwijn. Het Klompenpad start vanaf Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. De wandelroute loopt dwars over de Ginkelse hei. Hoewel de hei natuurlijk alleen in augustus bloeit, is de wandeling mooi in elk jaargetijde. Een extra plus op dit Klompenpad is Theeschenkerij de Mossel; hier kun je, tussen de schapen in het veld, terecht voor een hapje en een drankje. Lees hier meer over Klompenpad Kreelsepad.

wandelen-hei
Valkschepad Lunteren

Klompenpad Valkschepad – 11 of 3,5 km

Het Valkschepad ligt vrijwel in mijn achtertuin en vind ik één van de allermooiste Klompenpaden. De route loopt dwars door het Luntersche Buurtbos, het Wekeromse Zand en ‘het zandgat’. Dit elf kilometer lange Klompenpad in Lunteren heeft écht alles. Het is onverhard en leidt je door bos, zand, hei en weiland. Ook kom je onderweg langs de IJzertijdboerderij en de Celtic Fields (kleine prehistorische raatakkertjes). Je kunt starten bij 't Schuurtje, aan de Hoge Valkseweg 35 in Lunteren of aan de Vijfsprongweg in Wekerom bij de IJzertijdboerderij. Lees hier meer over het Valkschepad.

wandelen-hei
Gele Zwerfkeienroute Loenermark

Gele Zwerfkeienroute Loenermark – 13,7 km

De Gele Zwerfkeienroute van 13,7 kilometer in Loenermark is een gemarkeerde route en één van de mooiste die we tot nu toe gelopen hebben. Mooie bospaden, stille heidevelden en verre uitzichten. Het heidelandschap is niet vlak; je loopt op en neer over smalle paadjes tussen de heidestruiken. Deze wandeling start je bij de parkeerplaats van schaapskooi Loenermark. Lees meer over de Gele Zwerfkeienroute in mijn blog.

wandelen-hei
Boswachterspad Kootwijk

Boswachterspad Kootwijk – 18,6 km

Boswachterspaden zijn wandelroutes die door boswachters zijn geselecteerd of uitgestippeld. Boswachterspad Kootwijk is gemarkeerd en 18,6 kilometer lang. Volgens boswachter Laurens Jansen is het “een lange, gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt”. De start is bij Parkeerplaats Grevenhout in Uddel. De wandeling staat op het bord aangegeven als ‘Kootwijk wandeling’ en is gemarkeerd met oranje bordjes. Het is niet echt mogelijk om de route te verkorten. Tip: de wandeling loopt voor een groot deel om de hei heen. Wijk af en toe af van de route om de hei te bewonderen! Lees meer over deze uitdagende route in mijn blog.

wandelen-hei
Boswachterspad Noordzeewandeling

Boswachterspad Noordzeewandeling Schoorl – 10 km

Volgens boswachter Laurens Bonekamp trakteert de Noordzeewandeling je op “alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft: zee, duin, bos en heide”. Onderweg kom je langs prachtige (duin)meren en loop je over het hoogste duin van Nederland. Het is een pittige, maar prachtige wandeling van ongeveer 10 km. Hou rekening met mul zand in het duingebied. Je start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Meer weten over deze wandeling? Lees dan mijn blog over de Noordzeewandeling Schoorl.

wandelen-hei
Paarse paaltjesroute Ugchelen

Paarse paaltjesroute Ugchelen – 8 km

Paarse heide die afsteekt tegen grijze zandpaden. Glooiende heuvels met fraaie vergezichten. Loofbos afgewisseld met dennenbomen: Ugchelen is een écht wandelparadijs. Deze wandeling is niet al te lang (8 km) en voor iedereen goed te doen. Je kunt starten bij Informatiecentrum ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Hier kun je trouwens kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelroutes. Lees meer over deze prachtige wandeling in mijn blog.

wandelen-hei
Posbank

Posbank wandelroutes - diverse afstanden

De Posbank: misschien wel hét mooiste heidegebied in Nederland. Het heuvelachtige heidegebied tussen Velp en Rheden kent heel veel wandelroutes die je door bos, hei en zand leiden. Met uitzichten die nooit vervelen! Er is één nadeel: het is er vaak druk en je hebt het gebied niet voor jezelf. Je kunt starten bij het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Vanaf daar starten meerdere (gemarkeerde) wandelingen en fietsroutes van verschillende afstanden.

wandelen-hei
Speuldepad Staverden

Klompenpad Speuldepad Staverden – 16 km

Het zestien kilometer lange Speuldepad in Staverden is een klompenpad door bos, langs beekjes, hei en zandgronden. Je loopt een groot deel over de Ermelosche heide; een eindeloze paarse vlakte. Je start deze wandeling bij Landgoed Staverden, aan de Uddelermeerweg in Staverden. Hier kun je, als de wandeling erop zit, ook nog genieten van een hapje en drankje in de brasserie. Meer lezen over deze wandeling? Check dan mijn blog over het Speuldepad.

wandelen-hei
Heidestein en landgoed Bornia

Heidestein en landgoed Bornia – 5,5 of 10 km

Een iets minder bekend wandelgebied in Midden Nederland is Heidestein en landgoed Bornia en ligt verscholen in de bossen bij Zeist. Karakteristiek voor dit gebied zijn de dennen en de uitgestrekte heidevelden. Er zijn twee wandelroutes; een rode van 4,5 km en een blauwe van 5,5 km die makkelijk met elkaar zijn te combineren tot een wat langere wandeling. De start van de blauwe route begint op de Traay, ter hoogte van nummer 288 in Driebergen.

 

Wil je liever ergens anders wandelen? Check dan mijn wandelpagina voor wandelroutes in Gelderland, Utrecht en langs de kust.2.143 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page