top of page

NS Wandeling Dieren – Rheden: Veluwezoom op zijn best!

Bijgewerkt op: 4 aug. 2023


 

Voor een gevarieerde wandeling langs lange beukenlanen, glooiende hei en uitgestrekt bos, ga je naar de Veluwezoom. Deze prachtige NS wandeling ‘Veluwezoom’ start vanaf Dieren en eindigt bij NS station Rheden (11 kilometer) of bij NS station Velp (15 kilometer). Aanrader!

 

Het Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van bijna 5000 hectare groot en onderdeel van de Veluwe. Het golvende landschap van de Posbank, de weidse uitzichten en de ‘onzalige bossen’ kenmerken het gebied. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht.

ns-wandeling-dieren-rheden
Mooie wandeling

Start van de NS wandeling in Dieren

Het is een zomerse junidag en ik ontmoet mijn wandelmaatje op treinstation Dieren. We lopen de voetgangersbrug over en zien al snel de wit-rode markering die we moeten volgen. Deze NS wandeling volgt voor een groot deel het Maarten van Rossumpad, een van de vele lange afstandswandelpaden (LAW) in Nederland.

ns-wandeling-dieren-rheden
Bordjes snel gevonden

Carolinaberg

Ik heb mijn wandelmaatje een tijdlang niet gezien en er valt heel wat bij te praten. Voordat we het weten lopen we de bebouwde kom van Dieren uit en wandelen we via een beukenlaan richting de Carolinaberg. In de zeventiende eeuw hielden de Oranjes hier de jacht op herten en wilde zwijnen. Koning-stadhouder Willem III liet er de zogenaamde Koningswegen aanleggen, zodat hij zich snel met zijn vrienden door het jachtdomein kon verplaatsen.

ns-wandeling-dieren-rheden
Op de route naar de Carolinaberg

Mooi bankje boven op de berg

Ons pad gaat opwaarts tot we boven aankomen op een klein plateau. Er staat een boom met een houten ronde bank eromheen. Vanaf de bank hebben we zicht op maar liefst 11 kaarsrechte bospaden die hier samenkomen. Twee van deze paden behoren tot de koningswegen van Willem III. We zijn nog niet moe, maar we kunnen de top van de Carolinaberg natuurlijk niet verlaten zonder even plaats te nemen.

ns-wandeling-dieren-rheden
Bankje bovenop de berg

Onzalige bossen

We volgen een van de lange beukenlanen en wandelen langs paarse lupines en frisgroene varens. Het gebied hier wordt ook wel de ‘onzalige bossen’ genoemd. Waar de naam vandaan komt, is niet geheel duidelijk. Maar onzalig of niet, wij genieten met volle teugen van dit stukje natuur.

ns-wandeling-dieren-rheden
Mooie paden

Lekkere koffie bij de Carolinahoeve

Na een uurtje wandelen duikt de Carolinahoeve voor ons op. Een prachtige hoeve midden in een open veld. De rood-witte luiken en het schaduwrijke terras liggen te schitteren in de zon. De houten tafeltjes staan buiten en we ploffen lekker neer voor een verdiende kop koffie en een stevig stuk appeltaart.

ns-wandeling-dieren-rheden
Carolinahoeve

We kunnen ons maar moeilijk losrukken van deze heerlijke buitenplaats ver weg van alle drukte. Maar met een goed gevulde maag gaan we weer op zoek naar de wit-rode markering van deze NS wandeling over de Veluwezoom.


ns-wandeling-dieren-rheden
Over de Koningslaan

Heuveltje op en heuveltje af

Over de ‘Koningslaan’, een kaarsrechte beukenlaan vervolgen we het pad. De weg gaat omhoog en omlaag met hier en daar een pittig klimmetje. De heuvels waar we over lopen, zijn stuwwallen die ooit gevormd zijn door opstuwende gletsjers tijdens de ijstijd. Na verloop van tijd ging het ijs smelten, maar bleven de rotsen, zand en stenen achter. Zo ontstond het glooiende landschap in dit gebied. Aan het eind van de Koningslaan wandelen we over een best pittige heuveltje en bereiken we het bezoekerscentrum van de Posbank.

ns-wandeling-dieren-rheden
Bij het bezoekerscentrum Veluwezoom

Prachtig uitzicht over de Posbank

We genieten van het panoramische uitzicht vanaf het bezoekerscentrum. Hoewel de heide nog niet in bloei staat, is het golvende landschap nog steeds bijzonder om te zien. Maar als we onze route willen vervolgen, zien we alleen nog rood-gele bordjes en geen wit-rode.

ns-wandeling-dieren-rheden

Het laatste deel van onze wandeling besluiten we dan ook ons eigen pad te kiezen. Dwars over de Posbank volgen we ons richtingsgevoel, de borden én Google Maps. Over smalle zandpaden komen we uiteindelijk uit waar we willen zijn: station Rheden.

ns-wandeling-dieren-rheden
Dwars over de Posbank

Een prachtige wandeling op een mooie zomerse dag. We komen er vast nog eens terug als de heide in bloei staat!

 

Wil je ook de NS wandeling van Dieren naar Rheden maken?

  • Een NS wandeling is een wandeltocht van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. Zie de NS website voor meer informatie.

  • De NS wandeling Veluwezoom start bij NS station Dieren. Als je de voetgangersbrug oversteekt, vind je de eerste wit-rode markering op het pleintje.

  • De route van Dieren naar Rheden is ongeveer 11 kilometer lang. Vind je dat niet lang genoeg en wil je nog een stukje verder, wandel dan door naar station Velp (15 km).

  • Een uitgebreide routebeschrijving van deze wandeling vind je via de volgende link.

  • Horeca op de route vind je bij de Carolinahoeve of bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden starten ook andere wandelroutes met verschillende afstanden:

  1. De Beekhuizenroute: 9 km. Prachtige wandeling, klik hier voor mijn blog over de Beekhuizenroute.

  2. Paarse route: 5 km. Op deze wandelroute wandel je over de toppen en dalen van de Posbank.

  3. Groene route: 2 km. Geniet van het uitzichtpunt over de heide achter de schaapskooi op Veluwezoom. Deze mooie route over landgoed Heuven voert je vanaf het bezoekerscentrum via de schaapskooi tot op de heide.

  4. Witte route: 4 km. Deze route loopt deels over de hei en deels door het bos.

Liever een andere wandeling maken? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Vind je deze blog over deze NS Wandeling van Dieren naar Rheden leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!

1.153 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page