top of page

Wandelen Renswoude: Klompenpad Daatselaarsepad


 

Uitgestrekte gras- en maisvelden, een 17e-eeuws kasteel en een kanaal met uitbundig bloeiende waterlelies. Dwars door het buitengebied van Renswoude loopt het Daatselaarsepad; een Klompenpad waar je 11 kilometer lang geniet van een landelijk groen landschap.

 
klompenpad-renswoude
Daatselaarsepad

Start van Klompenpad Daatselaarsepad

Ik wandel vandaag alleen. Het belooft een warme dag te worden, dus om 8.30 sta ik fit en wel bij Restaurant de Dennen in Renswoude; het startpunt van Klompenpad Daatselaarsepad. De blauwe klompenpadbordjes wijzen me de weg. Ik steek de doorgaande weg over naar een smal zandpad, weg van de drukte.

Renswoude-klompenpad
Start van Klompenpad in Renswoude
“Hij hield zich goed verstopt, maar kiest toch het hazenpad”

Onder de schaduw van de bomen is het goed toeven. Het pad biedt me talloze doorkijkjes op maisvelden en graanakkers. In een open veld ligt een ‘bruin bolletje’ en ik kan niet zo goed zien wat het is. Maar als ik dichterbij kom, schieten er twee lange oren uit het gras omhoog. Het beestje hield zich goed verstopt, maar kiest nu het hazenpad. Met zijn kleine, krachtige pootjes trekt ie een enorme sprint naar de andere kant van het veld.

klompenpad-renswoude
Mooie doorkijkjes

Buitengebied Renswoude

Over kleine paadjes door het weiland, zanderige bosweggetjes en smalle karrensporen wandel ik door het buitengebied van Renswoude. Hier en daar zit er een klein stukje asfalt op de route, maar dat is minimaal. Het boerenbedrijf is hier ruimschoots aanwezig met grote en kleine stallen, koeien in de wei en blatende schapen. De geur van pas gemaaid gras wisselt zich af met minder prettige luchten uit grote varkensstallen.

klompenpad-renswoude
Boerenland

Kasteel Renswoude

Na iets meer dan 5 kilometer bereik ik het bospark van Kasteel Renswoude. Al vanaf de 14e eeuw stond hier een burcht, maar kasteel Renswoude werd pas gebouwd in het jaar 1654. Eerst zie ik het kasteel van de achterkant, maar de route leidt me helemaal rond het romantische kasteel zodat ik het van alle kanten kan bewonderen. Eenmaal aan de voorkant, zie ik dit Renswoudse pareltje in vol ornaat schitteren in de zon.

Een kadootje voor de baron

Ik wandel de oprijlaan af en steek de weg over. Direct aan de overkant ligt het ‘Grand Canal’. Dit 700 meter lange kanaal werd in de 18e eeuw aangelegd in opdracht van de kasteelvrouwe van destijds. Het verhaal gaat dat zij dit deed om haar echtgenoot, Frederik Adriaan baron van Reede, te verrassen bij zijn terugkomst van vredesonderhandelingen na de Spaanse oorlog. Of de baron er daadwerkelijk blij mee was, is niet bekend. Het maakt ook niet uit; naast het kanaal ligt een prachtig wandelpad waar nu al honderden jaren mensen van kunnen genieten.

klompenpad-renswoude
'Grand Canal'

Nog meer Klompenpaden

Halverwege het Grand Canal ligt een grote, ronde vijver die bezaaid is met waterlelies. Na 700 meter bereikt het kanaal zijn einde, en loop ik verder over een grijs zandpad. Het Daatselaarsepad is niet het enige Klompenpad in dit gebied. Ook het Turfvelderpad en het Jufferpad liggen op de route.

klompenpad-renswoude
Andere Klompenpaden op de route

Fort Daatselaar

Op de plek waar de Slaperdijk en de Groeperkade samenkomen, kom ik aan bij de restanten van Fort Daatselaar, dat ooit bestond uit een aarden verdedigingswerk met een gesloten ringwal. Met water van de Lunterse Beek kon hier het land tussen de twee dijken onder water gezet worden, zodat de vijand er niet doorheen kon (ook wel inundatie genoemd). Nu is Fort Daatselaar vooral een schitterend stukje natuur waar ik verschillende soorten libelles vredig zie rondzwermen.

klompenpad-renswoude
Bij Fort Daatselaar

Eindpunt Klompenpad in Renswoude

Inmiddels begin ik aan de laatste kilometers van mijn wandeling. Ik passeer opnieuw de Lunterse beek en wandel langs de prachtig gelegen camping de Grebbelinie. Via een kort stukje asfalt en schaduwrijke dijkjes, kom ik weer aan bij Restaurant de Dennen. Met precies 11 kilometer in de benen, sluit ik de wandeling af: een mooie route die vooral in de zomer het beste van zichzelf laat zien.

 

Meer foto's van Klompenpad DaatselaarsepadWil je ook Klompenpad Daatselaarsepad wandelen?

  • Je kunt de wandeling starten bij Restaurant De Dennen Utrechtseweg 34 in Renswoude. Op de parkeerplaats staat een informatiebord en hier begint het Klompenpad. Vanaf de parkeerplaats start ook Klompenpad Breeschoterpad.

  • Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan streekbus 80 vanaf treinstation Veenendaal-de Klomp. De bus stopt bij Restaurant De Dennen.

  • Klompenpad Daatselaarsepad is 11 kilometer lang en is in twee richtingen gemarkeerd met blauwe bordjes in de vorm van een klomp. Als je een langere afstand wilt wandelen, kun je de route combineren met het het Breeschoterpad, Turfvelderpad, Jufferpad en Nederwoudsepad. te combineren. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Maak je liever een andere mooie wandeling of wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Meer weten over Klompenpaden?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Alle info, routes en de app vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.

  • Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.

  • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Vind je deze blog over Klompenpad Daatselaarspad leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!612 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page