Oudenhorsterpad: Klompenpad met historie

Bijgewerkt: een dag geleden

Nu het Coronavirus heerst, ‘reist ma even niet verder’ en blijf ik dicht bij huis. Maar ik trek wel de klompen aan, zet de rugzak op en ga! Naar het Oudenhorsterpad; één van de vele klompenpaden die Gelderland en Utrecht rijk zijn. Het Oudenhorsterpad is een rondwandeling van 7,5 kilometer in het buitengebied van Woudenberg die dwars door weiland, boerenerf en Grebbelinie loopt.

Oudenhorsterpad

We starten bij Restaurant Schimmel. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je hier lekker eten en drinken. Maar in het Corona tijdperk is dat helaas niet mogelijk. Dus hebben we ons eigen rantsoen meegenomen: een appel, een mueslireep en een bidon met water om de dorst te lessen. We verwachten binnen twee uur weer terug te zijn dus meer hebben we niet nodig.

Oude Spoorlijn


Vanuit restaurant Schimmel steken we de weg over en bevinden ons direct in de natuur. De oude spoorlijn tussen Amersfoort en Kesteren is nu een mooi onverhard pad met uitzicht aan beide kanten. Uitzicht op weiland, boerenerf, blauwe lucht en koeien. Hoe Nederlands wil je het hebben?


We volgen het pad zo’n twee kilometer tot we aankomen bij de Boerenstee; een vergader- en vakantieboerderij, vlakbij de Grebbelinie. Je kunt hier logeren in ‘liniehutten’, ofwel bunkers in een aarden wal. Ze zijn leuk om te zien en we zouden er beste een keertje willen overnachten, maar vandaag lopen we verder richting de Grebbelinie.


Grebbelinie


De Grebbelinie werd gebouwd in de 18e eeuw, raakte in onbruik maar speelde aan het begin van de tweede wereldoorlog weer een belangrijke rol in de verdediging tegen de Duitsers. De Nederlandse militairen hielden hier drie dagen stand maar moesten het uiteindelijk afleggen tegen de Duitse invasie. De oude bunkers en loopgraven op de route vormen de zichtbare herinneringen uit vervlogen tijden.

Loopgraven

Naast het pad stroomt het Valleikanaal dat werd aangelegd in de periode 1935-1940. Het moest de Grebbelinie ondersteunen. Nu is het kanaal vooral in gebruik als afwatering van de Gelderse Vallei en voorkomt het wateroverlast. De wind blaast rimpels op het water en de zon laat het glanzen. Een mooi plaatje.


We eten ons appeltje, knabbelen de mueslireep weg en lopen verder over het gras terwijl we ruim afstand houden van tegemoetkomende wandelaars. We passeren Hoeve de Beek, waar je normaal gesproken (behalve op zondag!) een expositie kunt zien over de Grebbelinie.Landelijke wandeling met historie


We genieten van de wijdse uitzichten op dit Klompenpad. We vinden het een landelijke wandeling met historie. Een klompenpad dat zijn naam eer aan doet; dwars door het gras, over het boerenerf en interessante bezienswaardigheden op de route. En zo blijkt maar weer; je hoeft niet ver te reizen om veel te kunnen zien!

Wil je ook een klompenpad lopen? Kijk op www.klompenpaden.nl voor nog veel meer routes in de regio.

About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com