Turfvelderpad: een mooi klompenpad in Midden Nederland

“Tot 1600 was Ederveen voor het grootste gedeelte een ondoordringbaar moerassig veengebied met veel beekjes en waterpoelen. Een groot en nat turfveld dus” zo lezen we op het informatiebord. Tegenwoordig is Ederveen een klein dorp waar je kunt wandelen door uitgestrekt weiland, langs heldere beekjes en karakteristieke boerenerven. En dus ‘trekken we de klompen’ weer aan. Dit keer voor het dertien kilometer lange Turfvelderpad.

Turfvelderpad

Startpunt


Het officiele startpunt ligt op het dorpsplein van Ederveen. Omdat het ons beter uitkomt, starten wij vanaf het mooi gelegen Kasteel Bruinhorst. We lopen de Lunterse Kade op en volgen de rode klompenpadbordjes. Helaas stuiten we vrijwel direct op een routewijziging zodat we de eerste twee kilometer over een doorgaande asfaltweg lopen.


Gelukkig slaan we af bij de Poelweg en lopen we langs veld en weiland. De gele paardenbloemen vormen een mooi contrast met het groene gras en de zwart-witte koeien. We komen aan bij een smal pad wat zich met recht een ‘klompenpaadje’ mag noemen; het oude schoeisel markeert het hek en leidt ons naar een houten bruggetje.Langs de beek lopen we het zandpaadje over. Hoewel we hier niet ver vandaan wonen, hebben we dit nog nooit gelopen. Het klompenpad toont ons de geheime plekjes van Midden Nederland. Paadjes die je normaal gesproken niet loopt en die zelfs voor ons een verrassing zijn.


Na enkele kilometers komen we aan in het dorp Ederveen dat we doorkruisen via het dorpsplein en een nieuwbouwwijk. Dan mogen we het veld weer in en begint het tweede, en in onze ogen, mooiste deel van deze wandeling. Het uitzicht is weids, de velden eindeloos en uitgestrekt. We zien paarden, pony’s, koeien, alpaca’s en schapen. We lopen een stukje Grebbelinie (zie ook het Oudenhorstpad) en komen over boerenerf.

Landgoed Roodselaar


Tot we aankomen bij Landgoed Roodselaar, vernoemd naar een herenboer die er ooit een boerderij had. Er staan enkele witte villa’s te stralen in het zonlicht en onder de schaduw van de bomen hebben we mooie doorkijkjes naar het met riet omzoomde water.


Via een van de bekende ‘overstapjes’ lopen we dwars door het weiland langs zonnebadende koeien in het gras. Blij met een verzetje, poseren ze graag voor onze camera. Na wederzijds nieuwsgierige blikken, verlaten we het weiland en wisselen het af voor een laatste stukje bos.


Na een uurtje of drie zijn we weer terug bij Kasteel Bruinhorst. We rekken en strekken onze vermoeide benen voordat we weer huiswaarts keren. We prijzen ons gelukkig met deze mooie dag en kijken alweer uit naar een volgend klompenpad!


Ook een Klompenpad lopen? Kijk op www.klompenpaden.nl voor de mooiste routes door Utrecht en Gelderland.
0 keer bekeken
About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com