top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Klompenpad Turfvelderpad: mooi wandelen Midden Nederland

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022

“Tot 1600 was Ederveen voor het grootste gedeelte een ondoordringbaar moerassig veengebied met veel beekjes en waterpoelen. Een groot en nat turfveld dus” zo lezen we op het informatiebord van Klompenpaden. Tegenwoordig is Ederveen een klein dorp waar je kunt wandelen door uitgestrekt weiland, langs heldere beekjes en karakteristieke boerenerven. En dus ‘trekken we de klompen’ weer aan. Dit keer voor het 13 kilometer lange Turfvelderpad.

klompenpad-turfvelderpad
Turfvelderpad

Startpunt van het Turfvelderpad

Het officiele startpunt van het Turfvelderpad ligt op het dorpsplein van Ederveen. Omdat het ons beter uitkomt, starten wij vanaf het mooi gelegen Kasteel Bruinhorst. We lopen de Lunterse Kade op en volgen de rode klompenpadbordjes. Helaas stuiten we vrijwel direct op een routewijziging en lopen we de eerste twee kilometer over een doorgaande asfaltweg.


Gelukkig slaan we af bij de Poelweg en lopen we langs veld en weiland. De gele paardenbloemen vormen een mooi contrast met het groene gras en de zwart-witte koeien. We komen aan bij een smal pad wat zich met recht een ‘klompenpad’ mag noemen; het oude schoeisel markeert het hek en leidt ons naar een houten bruggetje.



Geheime plekjes in Midden Nederland

Langs de beek lopen we het zandpaadje over. Hoewel we hier niet ver vandaan wonen, hebben we dit nog nooit gelopen. Het Turfvelderpad toont ons de geheime plekjes van Midden Nederland. Paadjes die je normaal gesproken niet loopt en die zelfs voor ons een verrassing zijn.

Turfvelderpad
Wandelen op het Turfvelderpad

Dwars door Ederveen

Na enkele kilometers komen we aan in het dorp Ederveen dat we doorkruisen via het dorpsplein en een nieuwbouwwijk. Dan mogen we het veld weer in en begint het tweede, en in onze ogen, mooiste deel van deze wandeling. Het uitzicht is weids, de velden eindeloos en uitgestrekt. We zien paarden, pony’s, koeien, alpaca’s en schapen. We lopen een stukje Grebbelinie (zie ook het Oudenhorstpad) en komen over boerenerf.

Landgoed Roodselaar

Tot we aankomen bij Landgoed Roodselaar, vernoemd naar een herenboer die er ooit een boerderij had. Er staan enkele witte villa’s te stralen in het zonlicht en onder de schaduw van de bomen hebben we mooie doorkijkjes naar het met riet omzoomde water.


Weiland en akkers

Via een van de vele Klompenpad ‘overstapjes’ lopen we dwars door het weiland langs zonnebadende koeien in het gras. Blij met een verzetje, poseren ze graag voor onze camera. Na wederzijds nieuwsgierige blikken, verlaten we het weiland en wisselen het af voor een laatste stukje bos.


Na een uurtje of drie zijn we weer terug bij Kasteel Bruinhorst en zit Klompenpad Turfvelderpad er voor ons weer op. We rekken en strekken onze vermoeide benen voordat we huiswaarts keren. We prijzen ons gelukkig met deze mooie dag en kijken alweer uit naar een volgend Klompenpad!

 

Wil je ook wandelen over het Klompenpad Turfvelderpad


  • Klompenpad Turfvelderpad start vanaf Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen.

  • Hier kun je ook je auto parkeren.

  • De totale wandelroute is 13 kilometer, maar je kunt de route verkorten tot 5 of 8 km.

  • Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

  • Het Klompenpad is gemarkeerd met rode Klompenpadbordjes en is in twee richtingen te lopen.

  • Je kunt de route combineren met het Daatselaarpad, het Nederwoudsepad, het Doesburgermolenpad en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.


Wil je een ander Klompenpad lopen?


  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

  • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

  • Ik vind Klompenpad Oldenallerpad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Lees meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.




956 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page