Klompenpad Turfvelderpad: een mooie wandelroute in Midden Nederland

Bijgewerkt: 7 dec 2020

“Tot 1600 was Ederveen voor het grootste gedeelte een ondoordringbaar moerassig veengebied met veel beekjes en waterpoelen. Een groot en nat turfveld dus” zo lezen we op het informatiebord. Tegenwoordig is Ederveen een klein dorp waar je kunt wandelen door uitgestrekt weiland, langs heldere beekjes en karakteristieke boerenerven. En dus ‘trekken we de klompen’ weer aan. Dit keer voor het dertien kilometer lange Turfvelderpad.

Turfvelderpad
Turfvelderpad

Startpunt


Het officiele startpunt van het Turfvelderpad ligt op het dorpsplein van Ederveen. Omdat het ons beter uitkomt, starten wij vanaf het mooi gelegen Kasteel Bruinhorst. We lopen de Lunterse Kade op en volgen de rode klompenpadbordjes. Helaas stuiten we vrijwel direct op een routewijziging en lopen we de eerste twee kilometer over een doorgaande asfaltweg.


Gelukkig slaan we af bij de Poelweg en lopen we langs veld en weiland. De gele paardenbloemen vormen een mooi contrast met het groene gras en de zwart-witte koeien. We komen aan bij een smal pad wat zich met recht een ‘klompenpad’ mag noemen; het oude schoeisel markeert het hek en leidt ons naar een houten bruggetje.Langs de beek lopen we het zandpaadje over. Hoewel we hier niet ver vandaan wonen, hebben we dit nog nooit gelopen. Het Turfvelderpad toont ons de geheime plekjes van Midden Nederland. Paadjes die je normaal gesproken niet loopt en die zelfs voor ons een verrassing zijn.

Turfvelderpad
Wandelen op het Turfvelderpad

Na enkele kilometers komen we aan in het dorp Ederveen dat we doorkruisen via het dorpsplein en een nieuwbouwwijk. Dan mogen we het veld weer in en begint het tweede, en in onze ogen, mooiste deel van deze wandeling. Het uitzicht is weids, de velden eindeloos en uitgestrekt. We zien paarden, pony’s, koeien, alpaca’s en schapen. We lopen een stukje Grebbelinie (zie ook het Oudenhorstpad) en komen over boerenerf.

Landgoed Roodselaar


Tot we aankomen bij Landgoed Roodselaar, vernoemd naar een herenboer die er ooit een boerderij had. Er staan enkele witte villa’s te stralen in het zonlicht en onder de schaduw van de bomen hebben we mooie doorkijkjes naar het met riet omzoomde water.


Via een van de bekende ‘overstapjes’ lopen we dwars door het weiland langs zonnebadende koeien in het gras. Blij met een verzetje, poseren ze graag voor onze camera. Na wederzijds nieuwsgierige blikken, verlaten we het weiland en wisselen het af voor een laatste stukje bos.


Na een uurtje of drie zijn we weer terug bij Kasteel Bruinhorst en zit het Turfvelderpad er voor ons weer op. We rekken en strekken onze vermoeide benen voordat we huiswaarts keren. We prijzen ons gelukkig met deze mooie dag en kijken alweer uit naar een volgend klompenpad!


Ook het Turfvelderpad lopen?


Het Turfvelderpad is een van de vele klompenpaden die Utrecht en Gelderland rijk zijn. Kijk op www.klompenpaden.nl voor alle routes.

Mijn persoonlijke tips vind je hier.
486 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!