top of page

Peru: Colca Canyon, condors en tips tegen hoogteziekte

Bijgewerkt op: 4 jan. 2021

De Andescondor heeft een spanwijdte van circa drie meter en is daarmee de grootste vliegende vogel ter wereld. Een van de beste plekken om deze majestueuze vogel te zien zweven is de Colca Canyon op 3650 meter hoogte. Hier spreiden ze vooral ’s ochtends hun vleugels. Een 'must see' in Peru. Maar ga niet onvoorbereid, hoogteziekte ligt op de loer! (lees onderaan dit blog de tips tegen hoogteziekte).

Colca-canyon-hoogteziekte
Colca Canyon

De Colca Canyon

De Colca Canyon is 3400 meter diep. Dat is twee keer zo diep als de Grand Canyon. Met een lengte van zeventig kilometer is de Colca Canyon een meer dan indrukwekkend natuurgebied.


Voor dag en dauw reizen we vanuit het lager gelegen Arequipa naar dit natuurfenomeen om de condors te gaan bewonderen. Onze gids verplicht ons Coca bladeren te kauwen; dit helpt tegen hoogteziekte. De Coca bladeren zijn bitter en na een kwartiertje kauwen voel ik de vezels door mijn hele mond. Niet lekker. Ik ben eerder op hoogte geweest en verwacht geen last te krijgen van hoogteziekte.

Cola-canyon-hoogteziekte
Coca blad

Hoogvlakte van de Andes

We rijden door de Andes over de eindeloze hoogvlakte, de altiplano, waar we kuddes lama’s, alpaca’s en vicuna’s tegenkomen. Vicuña's zijn de kleinste van de drie en met hun zachte vacht en witte buikjes vind ik ze onweerstaanbaar. Ze lopen er in het wild maar ook begeleidt door ‘shepherds’; en ik kan het niet laten om mijn eerste alpaca-selfie te maken.

cola-canyon-hoogteziekte
Alpaca-selfie

Alpaca's

De Peruvianen gebruiken de wol van Alpaca’s om er truien, vesten, mutsen en handschoenen van te maken. Maar dat niet alleen; Alpaca is ook een culinair gerecht en wordt geroemd vanwege het lage cholesterolgehalte en als bron van proteïne.

colca-canyon-hoogteziekte

Pas op voor hoogteziekte

We passeren een pas van 4910 meter. We hebben een kwartier om foto’s te maken en rond te lopen. En dan overvalt het me; ik loop niet steady, ik ben kortademig en ik voel me licht in mijn hoofd. We stappen de bus weer in en niet veel later voel ik druk op komen vanuit mijn nek. De hoofdpijn wordt steeds erger. Bij de volgende stop drink ik Inka thee; het schijnt te helpen tegen de hoogte. Ik vind het lekker, maar mijn hoofdpijn wordt er niet minder van.

cola-canyon-hoogteziekte
Alpaca's op de vlakte

Overnachten in Chivay

We komen aan in Chivay, een lief dorpje op 4400 meter hoogte waar we overnachten. Ik ben kapot. Behalve hoofdpijn ben ik misselijk en alleen al de gedachte aan eten doet me kokhalzen. Het is alsof ik een kater heb zonder een druppel alcohol. ’s Nachts word ik elk uur wakker terwijl ik juist goed fit wil zijn voor mijn tour naar de Colca Canyon. Gebroken word ik wakker, ik drink Coca thee bij het ontbijt en voeg me bij de groep. Op weg naar de Colca Canyon.


Als we aankomen bij Mirador Cruz de Condor, blijken we niet de enigen; het uitzichtpunt biedt een fantastische blik op de canyon, mits je vooraan staat. Het is druk met toeristen, kraampjes en Peruviaanse marktvrouwtjes in klederdracht. Het voelt als een ‘tourist trap’. De condors trekken zich daar gelukkig niets van aan en na een kwartiertje geduldig wachten zien we de eerste koning van de Andes voorbij zweven. De ‘ooohs’ en ‘aaahs’ zijn niet van de lucht.

cola-canyon-hoogteziekte
Vliegende condors

Wandeling langs de rand van de canyon

Maar toch valt het me tegen. Door de enorme drukte voelt het weinig natuurlijk. Gelukkig stelt onze gids voor een wandeling te maken langs de rand van de canyon. Al snel zijn we weg van de massa en kan ik deze overweldigende rotsen waarderen. Ze zijn kaal, groots en imponerend. Terwijl ik wandel voel ik me steeds kleiner. We rusten even en kijken uit op de bruine bergwand met zijn wit-gele vegetatie.


cola-canyon-hoogteziekte
Prachtige uitzichten

Een condor met een jonkie

En dan hebben we mazzel! Vanuit de verte zien we ze aankomen; een condor met een jonkie. Ze zweven de vallei door en lijken speciaal voor ons hun vlucht te maken. Ze maken een rondje; een achtje en komen onze kant weer op. En dan? Vliegen ze op enkele meters vlak over ons heen…. Voordat ik het weet zijn ze weer verdwenen in de canyon, maar wat een spektakel! Die witte kop, die enorme vleugels, wauw! We raken niet uitgepraat over dit kadootje en ondanks mijn hoofdpijn geniet ik ervan.


"ik ben verschrikkelijk misselijk"

Terug in mijn hotel neemt de vreugde echter af. Mijn knallende hoofdpijn wordt steeds erger en ik ben verschrikkelijk misselijk. Ik app met mijn reisorganisatie, SATS Peru, en zij hebben een aantal goede tips. Wat mij het meeste helpt is zuurstof; het hotel waar ik slaap heeft zuurstofflessen in de lobby. Via een mondkapje inhaleer ik de zuurstof en voel de druk op mijn hoofd vrijwel onmiddellijk afnemen. Ik ga vroeg naar bed. En weer word ik elk uur wakker. Om vier uur ’s nachts besluit ik dat het genoeg is en ga ik op mijn slippers naar de receptie om nogmaals zuurstof bij te tanken. Het helpt.


Om zeven uur gaat de wekker. Tijd voor een nieuwe dag. Brak loop ik eerst naar de drogist voor pilletjes tegen hoogteziekte. Ik tank nogmaals een dosis zuurstof en dan is het niet anders: op naar een nieuw avontuur!

 

Tips tegen hoogteziekte:

 1. Neem rust.

 2. Drink veel water. Geen alcohol.

 3. Pal Soroch; dit zijn pilletjes tegen hoogteziekte die je in elke apotheek in Peru kunt kopen. Hoofdbestanddelen zijn Coca (25%) en Guarana (20%). Je neemt er een per zes uur.

 4. Aqua Florida; dit is een op alcohol en kruiden gebaseerde vloeistof die je in kleine flesjes op de markt, de apotheek of in kleine winkeltjes kunt kopen. Je giet wat druppeltjes in je handpalm, wrijft even en dan inhaleer je de vloeistof. Je hoofd wordt er direct een stuk leger van!

 5. Floratil: dit is een medicijn tegen de misselijkheid.

 6. Zuurstof. In veel hotels in de hoger gelegen gebieden van Peru, staan zuurstofflessen. Met een mondkapje kun je de zuurstof inhaleren. Geadviseerd wordt om dit niet langer dan tien minuten te doen. Bij mij werkte dit vrijwel meteen tegen de hoofdpijn.

 7. Coca thee of Inka thee; deze thee wordt getrokken van Coca bladeren en bij Inka thee zijn daar nog wat andere plantjes aan toegevoegd. Persoonlijk vind ik de Inka thee lekkerder; die is iets milder van smaak.

 8. Kauwen van Coca bladeren. Je verkrummelt de bladeren en kauwt ze met je kiezen fijn. Ik vind het niet zo lekker, maar bij sommige mensen helpt het.

 9. En als dat allemaal niet werkt: daal af naar een lager gelegen gebied.

 

Tips voor andere bestemmingen in Peru

Peru is een prachtig land met een afwisselende natuur en een rijke geschiedenis. Ga je naar Peru, bezoek dan zeker de volgende plaatsen.

 • Machu Picchu - is natuurlijk dé bekendste bezienswaardigheid in Peru en mag je absoluut niet missen.

 • Cusco - de stad Cusco is een heerlijk stadje om doorheen te slenteren. Een prachtig plein, mooie kerken en heuvelachtige steegjes en straatjes in de wijk San Blas.

 • Rainbow Mountain – op zo’n twee uur vanaf Cusco, een prachtige wandelroute in een bijzonder natuurgebied op 5000 meter hoogte.

 • Sacred Valley – een tour door het heilige dal van de Inca’s waarin je naast Inca ruïnes ook een bezoek brengt aan de zoutvelden van Maras; zeer de moeite waard!

 • Lake Humantay – is niet zo'n hele bekende bestemming, maar als je tijd hebt en van natuur houdt, zeker doen. Het is een eindje rijden vanaf Cusco en een pittige klim maar die je brengt dan ook naar een van de mooiste turquoise bergmeren ter wereld.

 • Zandduinen van Huacachina - waar je met een jeep keihard de duinen afrijd of kunt gaan zandboarden.

 • Lima - de hoofdstad van Peru. Niet de allermooiste stad die ik ooit gezien heb, maar het historisch centrum is de moeite waard en op culinair gebied biedt Lima een aantal zeer goede Michelin restaurants.

 • Nazca - bewonder de mysterieuze Nazca lijnen vanuit een vliegtuigje.

 • Titicacameer - het grootste meer op hoogte. Bezoek de rietdorpen en "inheemse" stammen. Wel behoorlijk toeristisch, wat een beetje afdoet aan de authenticiteit.Tags:

879 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page