Wereldwonder Machu Picchu

Bijgewerkt: jun 5

Ken je dat? Je verheugt je op een mooie bestemming; een mooie bergketen met een spectaculair uitzicht, een tropisch strand of een authentieke stad waar je al veel over gehoord hebt. Je ziet foto’s, filmpjes en je stelt je voor hoe het zal zijn. En zo heb ik dat ook: hoog gespannen verwachtingen van Machu Picchu. Dit wereldwonder staat al lang op mijn lijstje van plekken die ik wil zien. En nu ga ik er heen! Ik verheug me er op maar ben ook een beetje bang voor teleurstelling.


Machu Picchu

Machu Picchu; de laatste vluchtplaats van de Inca’s in de vijftiende eeuw. Eeuwenlang naar gezocht en pas gevonden door Hiram Bingham in 1911. Redelijk recent dus. Niet gek dat Machu Picchu, dat ‘oude berg’ betekent, zo laat is ontdekt; het ligt in een ondoordringbaar en bergachtig gebied waar je zelfs nu nog alleen met een treintje of lopend naar toe kunt.Vanuit Cuzco vertrek ik met de trein naar Aguas Calientes, een stadje dichtbij Machu Picchu. Ik blijf er slapen in een zeer eenvoudig hostelletje en zet de wekker vroeg; om kwart voor zes vertrekt de bus naar het in de bergen gelegen wereldwonder.


Aguas Calientes

Met de bus kom ik aan op het hoogst gelegen punt van waaruit ik meteen het ultieme Machu Picchu plaatje zie! Ik geloof mijn ogen niet, de ruïnes, de bergen, de mist; alles klopt. Er zijn nog niet zoveel mensen en af en toe heb ik het uitzicht voor mezelf.


Machu Picchu om 6.00 AM

Hoe de Inca’s deze stad zo ingenieus gebouwd hebben is nog steeds een raadsel waar vele avontuurlijke theorieën over bestaan. Meer dan 1500 mensen hebben er niet gewoond en algemeen wordt aangenomen dat het over een religieus heiligdom en astronomisch centrum gaat."Ik voel me onvoorstelbaar klein"

Ik word behalve door de oude berg Machu Picchu, omringd door Huayna Picchu (jonge berg) en Huchu’y Picchu en voel me onvoorstelbaar klein. Deze bergen kun je alleen beklimmen als je dat vooraf reserveert. Omdat ik geen reservering heb, doe ik dat niet en loop ik door het complex, met inmiddels honderden mensen met mij. Het stoort me niet. Nog steeds verwonder ik me over deze plek en voel ik me een gezegend mens.Vanuit het complex hebben de Inca’s verschillende vluchtroutes door de bergen aangelegd. Met de gids die door SATS Peru is geregeld, lopen we er een af tot we niet verder mogen. De vluchtroute loopt via de flanken van een steile bergwand verder. Waar de routes precies naar toe lopen wordt anno 2019 nog steeds onderzocht.Ik geniet van deze machtige bergen en vind het een magische plek waar ik maar met moeite afscheid van kan nemen. Eenmaal terug bij het startpunt, zie ik een trail naar beneden lopen terug naar Aguas Calientes. In goed gezelschap loop ik het steile pad naar beneden en blijk ik niet de enige die onder de indruk is. Eenmaal terug in het dorp tikken we, onder het genot van een biertje op een van de vele terrassen, nog een uurtje weg om onze indrukken te verwerken.Machu Picchu overweldigt me in vele opzichten. Een verrassende, bijzondere ervaring die voelt als een bijna intieme ontmoeting met het verleden. Teleurgesteld? Nee, wat mij betreft hoort Machu Picchu meer dan thuis in het rijtje wereldwonderen!


Ook naar Machu Picchu?

  • Machu Picchu is bijna altijd opgenomen in een reis naar Peru. De (rond)reis regel je bijvoorbeeld bij SATS Peru.

  • Bedenk vooraf hoe je naar Machu Picchu toe wilt. Er zijn meerdaagse wandeltochten van 2 tot 5 dagen die je naar Machu Picchu toeleiden. Denk daar echter niet te licht over; je loopt op hoogte en een goede conditie is een vereiste. Wil je niet lopen? Dan pak je de trein vanaf Cusco of Ollantoytambo. Je komt dan aan in Aguas Calientes van waaruit een korte bustocht je naar Machu Picchu leidt. Tip: reis een dag eerder naar Agua Calientes; je kunt Machu Picchu dan 's morgens vroeg bezichtigen en dat is wel zo mooi.

  • Een gids kun je vooraf regelen maar er zijn ook genoeg gidsen die ter plekke hun diensten aanbieden.

  • Zorg dat je je tickets voor Machu Picchu op tijd boekt. Ook de beklimming van Huayna Picchu en Huchu’y Picchu moet je vooraf reserveren.

About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com