top of page

Wereldwonder Machu Picchu in Peru

Bijgewerkt op: 3 jan. 2021

Ken je dat? Je verheugt je op een mooie bestemming; een mooie bergketen met een spectaculair uitzicht, een tropisch strand of een authentieke stad waar je al veel over gehoord hebt. Je ziet foto’s, filmpjes en je stelt je voor hoe het zal zijn. En zo heb ik dat ook: hoog gespannen verwachtingen van Machu Picchu. Dit wereldwonder staat al lang op mijn lijstje van plekken die ik wil zien. En nu ga ik er heen! Ik verheug me er op maar ben ook een beetje bang voor teleurstelling.

wereldwonder-Machu-Picchu-peru
Machu Picchu

Laatste vluchtplaats van de Inca's

Machu Picchu; de laatste vluchtplaats van de Inca’s in de vijftiende eeuw. Eeuwenlang naar gezocht en pas gevonden door Hiram Bingham in 1911. Redelijk recent dus. Maar het is helemaal niet zo gek dat Machu Picchu, dat ‘oude berg’ betekent, zo laat is ontdekt; het ligt namelijk in een ondoordringbaar en bergachtig gebied. Zelfs nu kun je er alleen maar heen met een treintje van Agua Calientes of lopend via een meerdaagse hikingtrail.

wereldwonder-machu-picchu-peru
Uitzicht vanaf Machu Picchu

De trein vanuit Cusco

Vanuit Cusco vertrek ik met de trein naar Aguas Calientes, een stadje dichtbij Machu Picchu. Ik blijf er slapen in een zeer eenvoudig hostelletje en zet de wekker vroeg; om kwart voor zes vertrekt de bus naar het in de bergen gelegen wereldwonder. Ik verheug me er op en kan bijna niet wachten om het daadwerkelijk te gaan aanschouwen.

wereldwonder-machu-picchu-peru
Aguas Calientes

Alles klopt in Machu Picchu

Met de bus rijden we naar boven en om 6.00 uur 's ochtends kom ik aan op het hoogst gelegen punt. Van daaruit zie ik meteen het ultieme Machu Picchu plaatje in al haar schoonheid! Ik geloof mijn ogen niet, de ruïnes, de bergen, de mist; alles klopt. Er zijn nog niet zoveel mensen en af en toe heb ik het uitzicht voor mezelf.

Wereldwonder-Machu-Picchu-peru
Machu Picchu om 6.00 AM

Religieus heiligdom

Hoe de Inca’s deze stad zo ingenieus gebouwd hebben is nog steeds een raadsel waar vele avontuurlijke theorieën over bestaan. Meer dan 1500 mensen hebben er niet gewoond en algemeen wordt aangenomen dat het over een religieus heiligdom en astronomisch centrum gaat.

"Ik voel me onvoorstelbaar klein"

Ik word behalve door de oude berg Machu Picchu, omringd door Huayna Picchu (jonge berg) en Huchu’y Picchu en voel me onvoorstelbaar klein. Deze bergen kun je alleen beklimmen als je dat vooraf reserveert. Omdat ik geen reservering heb, doe ik dat niet en loop ik door het complex, met inmiddels honderden mensen met mij. Het stoort me niet. Nog steeds verwonder ik me over deze plek en voel ik me een gezegend mens.

Vluchtroutes in Machu Picchu

Vanuit het complex hebben de Inca’s verschillende vluchtroutes door de bergen aangelegd. Met de gids die door SATS Peru is geregeld, lopen we er een af tot we niet verder mogen. De vluchtroute loopt via de flanken van een steile bergwand verder. Waar de routes precies naar toe lopen wordt anno 2019 nog steeds onderzocht.


Trail terug naar Aguas Calientes

Ik geniet van deze machtige bergen en vind het een magische plek waar ik maar met moeite afscheid van kan nemen. Eenmaal terug bij het startpunt, zie ik een trail naar beneden lopen terug naar Aguas Calientes. In goed gezelschap loop ik het steile pad naar beneden en blijk ik niet de enige die onder de indruk is. Eenmaal terug in het dorp tikken we, onder het genot van een biertje op een van de vele terrassen, nog een uurtje weg om onze indrukken te verwerken.

Wat ik er van vind?

Machu Picchu overweldigt me in vele opzichten. Een verrassende, bijzondere ervaring die voelt als een bijna intieme ontmoeting met het verleden. Teleurgesteld? Nee, wat mij betreft hoort Machu Picchu meer dan thuis in het rijtje wereldwonderen!

 

Ook naar Machu Picchu?

 • Machu Picchu is bijna altijd opgenomen in een reis naar Peru. De (rond)reis regel je bijvoorbeeld bij SATS Peru.

 • Bedenk vooraf hoe je naar Machu Picchu toe wilt. Er zijn meerdaagse wandeltochten van 2 tot 5 dagen die je naar Machu Picchu toeleiden. Denk daar echter niet te licht over; je loopt op hoogte en een goede conditie is een vereiste. Wil je niet lopen? Dan pak je de trein vanaf Cusco of Ollantoytambo. Je komt dan aan in Aguas Calientes van waaruit een korte bustocht je naar Machu Picchu leidt. Tip: reis een dag eerder naar Agua Calientes; je kunt Machu Picchu dan 's morgens vroeg bezichtigen en dat is wel zo mooi.

 • Een gids kun je vooraf regelen maar er zijn ook genoeg gidsen die ter plekke hun diensten aanbieden.

 • Zorg dat je je tickets voor Machu Picchu op tijd boekt. Ook de beklimming van Huayna Picchu en Huchu’y Picchu moet je vooraf reserveren.

Meer mooie bestemmingen in Peru

Peru is natuurlijk een prachtig land en hoewel Machu Picchu één van de belangrijkste trekpleisters is, zijn er nog vele andere bestemmingen die meer dan de moeite waard zijn. Ik noem er een paar, of zie mijn andere blogs over Peru.

 • Rainbow Mountain – op zo’n twee uur vanaf Cusco, een prachtige wandelroute in een bijzonder natuurgebied op 5000 meter hoogte.

 • Cusco - de stad Cusco is een heerlijk stadje om doorheen te slenteren. Een prachtig plein, mooie kerken en heuvelachtige steegjes en straatjes in de wijk San Blas.

 • Sacred Valley – een tour door het heilige dal van de Inca’s waarin je naast Inca ruïnes ook een bezoek brengt aan de zoutvelden van Maras; zeer de moeite waard!

 • Lake Humantay – een eindje rijden vanaf Cusco en een pittige klim die je brengt naar een mooi turquoise bergmeer.

 • Colca Canyon - een canyon waar je de condors 's ochtends ziet vliegen.

 • Zandduinen van Huacachina - waar je met een jeep keihard de duinen afrijd of kunt gaan zandboarden.

 • Lima - de hoofdstad van Peru. Niet de allermooiste stad die ik ooit gezien heb, maar het historisch centrum is de moeite waard en op culinair gebied biedt Lima een aantal zeer goede Michelin restaurants.

 • Nazca - bewonder de mysterieuze Nazca lijnen vanuit een vliegtuigje.



Tags:

172 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page