top of page

Plakias Kreta: waar vind je de mooiste stranden?

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Roze oleander en een witgele zon in een fraai berglandschap. Tel daar bij op helderblauw zeewater en vrolijke terrasjes: dan ben je in Plakias op Kreta; een plek waar het leven je toe lacht. Ga je op vakantie naar Plakias? Geniet dan van de paradijselijke stranden in de omgeving. Wij delen graag onze ervaringen. Onze tips voor mooie stranden rondom Plakias:

  1. Ammoudaki Beach

  2. Damnoni Beach

  3. Preveli Beach

  4. Souda Beach

  5. Shinaria Beach

Kreta-plakias-stranden
Ammoudaki Beach

Ammoudaki Beach

Onze grote favoriet is het kleine Ammoudaki Beach. Het beschutte, witte strandje ligt tussen hoog oprijzende rotsen. Ammoudaki, wat ‘klein zandstrand’ betekent in het Nederlands, is niet groot. Er staan prima ligstoelen en je kunt kiezen of je een ligbedje op het zand of op het gras afhuurt. Het water is kraakhelder en heb je dorst of honger? Bij een kleine taverne kun je lekker zitten voor een hapje of drankje en heb je ook nog eens 360 graden uitzicht op het strand en de zee. Ammoudaki Beach is, behalve bij ons, ook favoriet bij naturisten en ongeveer de helft van de bezoekers ligt er naturel op zijn ligbedje. Wij houden liever onze zwembroek aan, en dat is natuurlijk ook geen enkel probleem. Er is een parkeerplaats voor als je Ammoudaki Beach met de auto bezoekt. Enige minpunt van dit strand: als het vol is, is het vol en kom je op een mooie weekenddag, dan loop je de kans dat er geen ligbedjes meer beschikbaar zijn.

Kreta-plakias-stranden
Ammoudaki Beach

Damnoni Beach

Damnoni Beach ligt vrijwel naast Ammoudaki Beach en is een langgerekt wit strand. Het voelt wat minder knus dan Ammoudi, maar ook hier vind je een schoon strand, comfortabele ligbedjes en een zee die langzaam afloopt. Damnoni Beach is groot genoeg om er een (kleine) strandwandeling te maken. Ook heb je bij Damnoni Beach meer keuze uit verschillende goede tavernes aan de overkant van de (rustige) weg die langs het strand loopt. Niet ver naast Damnoni ligt een groot Hapimag resort. Hier heb je echter geen last van als je lekker op het strand ligt.

Kreta-plakias-stranden
Damnoni Beach

Preveli Beach

Tja, en dan is er natuurlijk Preveli Beach. Preveli Beach is uniek in alle opzichten en misschien wel het mooiste strand van Kreta. Op Preveli Beach zie je géén ligbedjes en het is dan ook geen strand waar je een hele dag al zonnebadend doorbrengt. Wel kun je volop genieten van natuurschoon. De rivier vanuit de Preveli kloof stroomt hier de zee in. Loop je iets landinwaarts (volg het bordje) dan kom je door het Palm Forest ofwel het palmenbos. In het bos liggen kleine inhammetjes naar de rivier toe, waar je rustig kunt zitten en een duik kunt nemen in het groene water. Preveli Beach wordt geflankeerd door twee forse bergen en ligt dan ook heel beschut. Bonus: er is een aardige taverne met een terras in de schaduw, waar je terecht kunt voor lekkere Griekse yoghurt of salade. Om er te komen, parkeer je je auto op een van de bergen. Van daar af daal je via een lang tredenpad af naar het strand. Er is één nadeel; die treden moet je ook weer omhoog.

Rondom het Preveli strand en de Preveli kloof kun je ook weergaloos wandelen. Zie voor meer informatie mijn blog hierover.

Souda Beach

Souda Beach ligt ten westen van Plakias en is een rustig, gemoedelijk strand. Pal aan het strand ligt een leuke strandbar met een gezellig terras. De ligbedjes zijn gratis voor de gasten van de bar. Ook hier is het water helder en blauw en heb je een mooi uitzicht op de bergen rondom.

Shinaria Beach

Shinaria Beach ligt het verste weg van Plakias. Dit strand(je) ligt wat afgelegen in een mooie, rotsachtige baai. Lekker rustig en wij kregen het idee dat het vooral door de Grieken zelf werd bezocht. Lekkere ligbedjes, prima plek. Iets achter het strand ligt een vrij groot restaurant, dat op ons niet zo gezellig overkwam.

kreta-plakias-stranden
Shinaria Beach

Plakias Beach

Plakias Beach ligt aan de kust voor Plakias en vonden wij minder mooi dan de hierboven beschreven stranden. Het is een langgerekt strand en niet overal even goed onderhouden. Op een aantal plekken kun je een ligbedje huren. Voordeel is de nabijheid van Plakias; winkels en restaurantjes zijn vlakbij.

kreta-plakias-stranden
Terrasje bij Plakias Beach

Wil je ook genieten van de mooie stranden in de omgeving van Plakias?


Plakias is een klein, rustig vakantieplaatsje aan de zuidkust van Kreta. Het ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Rethymnon. Hoewel je er tientallen restaurantjes vindt, is het nog niet super toeristisch en overbevolkt. De boulevard is bescheiden, maar heeft voldoende terrasjes langs het strand of het water.


Praktisch:

  • Met de auto rijd je makkelijk naar alle strandjes in de buurt. Bij de meeste strandjes kun je parkeren. Wij waren er in het voorseizoen en er was steeds voldoende plek.

  • Neem vooral waterschoentjes mee; de stranden in deze omgeving bestaan uit grof zand en/of kleine kiezels. Ook de bodem van de zee is wat rotsachtig. Als je de zee in gaat, is dat prettiger met waterschoenen aan.


Plakias ligt in een bergachtig gebied, waar je naast mooie stranden, ook prachtige wandelingen kunt maken. Heb jij nog tips voor mooie stranden of wandelingen? Laat het me weten!

kreta-plakias-stranden
Preveli Beach


730 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page