top of page

Ecuador: Carolina Park in Quito

Bijgewerkt op: 26 jun. 2023

Hyde Park Londen, Central Park New York, het Vondelpark in Amsterdam. Stuk voor stuk prachtige parken waar je kunt relaxen als je de drukte van de stad wilt ontsnappen. De bomen, de paden, de vijvers met of zonder fontein en picknickkleedjes her en der verspreid over het groene gras. Zo dacht ik ook even te kunnen ontspannen in Carolina Park in Quito. Maar hoe anders kan het zijn?

Carolina-park-quito
La Carolina Park, in het noorden van Quito

Sportveldjes in Carolina Park

Op zondagmiddag loop ik vanuit het Noorden richting het park. Al van verre hoor ik gelach en gejoel. Nadat ik de Avenida Nacionas Unidas achter me heb gelaten doemen de eerste sportveldjes zich voor me op. Ik baan me een weg door de Ecuadoranen die joggen, eten danwel de sportieve activiteiten becommentariëren. Links zie ik voetbalveldjes, rechts hangen volleybalnetten. Even verderop beginnen de basketballcourts. Als ik stil sta om wat basketball moves te bewonderen, word ik bijna omver gereden door een rood karretje met een klein mannetje eropdat luidkeels ‘helados’aanprijst voor 50 dollarcent.


Carolina-Park-Quito
Helados in Carolina Park
“Every day we collect around sevenhundred kilo of garbage”

La Carolina Park heeft een oppervlakte van 64 hectare en ligt in het hart van het zakelijke Quito. Per week bezoeken circa 50.000 mensen dit recreatiegebied. Dat maakt het het meest bezochte park in de stad. De noordkant van Carolina Park is een mega sportpark met honderden sporters en even zoveel toeschouwers. Ik zie een opruimploeg aan het werk. Ze zijn met zijn zessen. Ze verzamelen het afval uit de afvalbakken en ruimen de troep op, die achteloos op de paden en grasvelden is achter gelaten. “We do this twice a day” vertelt een van hen. “Every day we collect around sevenhundred kilo of garbage”. Dat afval gaat vervolgens in containers. Het park zelf is, dankzij hen, opmerkelijk schoon.

"Ik probeer op te gaan in de massa, wat niet meevalt in een park dat voornamelijk bezocht wordt door Ecuadoranen."

Ik loop wat verder en een heuse atletiekbaan doemt zich voor me op. De blauwe ondergrond van het 800 meter parcours wordt behalve door joggers, ook benut door moeders met hun kinderwagens, slenterende verliefde stelletjes en rolschaatsers. Aan de rand van het parcours ligt een zona Cross Fit; waar gestroomlijnde jongens en meiden hun spiermassa op peil houden. Ik ontkom niet aan de vrolijke drukte. Ik kijk mijn ogen uit en probeer op te gaan in de massa, wat overigens niet meevalt in een park dat voornamelijk bezocht wordt door Ecuadoranen.Het zuiden van Carolina Park

Naarmate ik verder zuidelijk het park in loop, zie ik meer open ruimte. Ik kom aan bij het Jardin Botanico en even verderop het Parque Nautico. Aan activiteit nog steeds geen gebrek. Een yoga klasje, eetstalletjes, vliegers en zelfs tai chi. Het Parque Nautico, bestaat uit een kunstmatige lichtgroene rivier die uitmondt in een meertje in iets dieper groen. De blauwgedakte bootjes varen traag hun rondjes.  Naast al deze buitenactiviteiten kun je in Carolina Park ook een Vivarium bezoeken waar je naar het schijnt, slangen, reptielen en ander diervolk kunt bewonderen. Dat heb ik maar niet gedaan; het mensvolk in dit bijzondere park is voor mij interessant genoeg. Ik heb dan wellicht niet de rust gevonden die ik zocht, maar ik heb me wel uitstekend vermaakt.

 

Ook naar Carolina Park?

Als je in Quito bent en je hebt de tijd, breng dan zeker een bezoek aan Carolina Park. Vooral in het weekend is het een prachtige plek om je tussen de Ecuadoranen te begeven en je ogen uit te kijken. Of zelf wat te sporten natuurlijk!


Vanuit het centrum van Quito neem je voor $ 0,25 de Ecovia naar het Noorden. Je stapt uit bij halte Bella Vista, halte Eloy Alfaro of halte Nacional Unidades.

Aan de noordkant van het park ligt overigens ook het enorme (overdekt) winkelcentrum Quicentre Norte voor wie het een met het ander wil combineren.


Tips voor een bezoek aan Quito?

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op 9568 kilometer vanaf Amsterdam, op 2850 meter boven zeeniveau en op 20 kilometer vanaf de evenaar. Het historische centrum is prachtig om door heen te slenteren. Je vindt er pracht en praal in de kerken, drukke pleintjes en vulkanisch gebergte rondom. Check mijn blog over Quito voor tips.

34 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page