top of page

Ecuador: Quito is adembenemend mooi

Bijgewerkt op: 3 aug. 2021

En daar ga ik dan, voor twee maanden aan de slag bij Rebecca Adventure Travel in Quito, om filmpjes te maken voor op haar website en op Youtube. Mijn vriendelijke taxichauffeur brengt me vanaf het vliegveld naar mijn Airbnb appartement in Quito. Ondanks zijn gebrekkige Engels en mijn minstens zo beroerde Spaans babbelen we drie kwartier lang over van alles en nog wat. Naarmate de rit vordert, zie ik de wolkenkrabbers letterlijk voor me oprijzen. “Mira, vas a vivir allí” wijst Xavier, “Kijk, daar ga je wonen!”

Quito-ecuador
Basilico del Voto Nacional

Waar ligt Quito?

Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op 9568 kilometer vanaf Amsterdam, op 2850 meter boven zeeniveau en op 20 kilometer vanaf de evenaar. De stad is in tweeën te verdelen; het oude koloniale deel en het moderne deel. Mijn appartement ligt op de negende etage van een wit gepleisterd flatgebouw. Het wordt omringd door een Mega Maxi; een supermarkt waar zoveel te koop is dat ik er op zich al een blog over kan schrijven; een Super Cine; waar ik Mamma Mia in het Spaans kan gaan zien en het reusachtige Carolina Park; een groene oase in deze drukke wijk van Quito.


Openbaar vervoer in Quito

De Ecovia, ofwel de bus die van noord naar zuid via busbanen door de stad loopt, brengt me, voor $ 0,25 dollarcent de volgende dag naar het oude centrum van Quito. Allerminst comfortabel, met de rugzak op mijn buik, probeer ik staande te blijven tussen alle Ecuadoraanse medepassagiers. Ik zie alleen maar ruggen, tassen, armen en hoofden. Ik zie niks door de raampjes, en de chauffeur roept ook niet even bij welke halte hij is. Ik heb dan ook geen flauw idee wanneer ik er uit moet. Maar waar zou ik zijn zonder Google Maps?


Plaza Grande: mooiste plein van Quito

En dan loop ik voordat ik er goed en wel erg in heb op Plaza Grande; een koloniaal plein waar altijd wat te doen is. Ik laat de busrit van me afglijden en ga zitten op een van de vele groene bankjes op het parkachtige plein. In het midden staat een fontein en verder wordt de plaza geflankeerd door het Palacio de Gobierno; het verblijf van de president, Catedral Metropolitana de Quito, en nog een Palacio.


Paquito - muze van Quito

De “toeristenpolitie” loopt rond. Ze zijn er om, zo ik al snel ervaar, toeristen te informeren en meer nog, te vermaken. Daar hebben ze een speciale pop voor meegenomen en zo raak ik vooral aan de praat met “Paquito”, een met watten gevuld monster, die me een fijn verblijf in Ecuador wenst. Maar waar ik verder ook loop of zit of sta, ik kom geen onvriendelijke Ecuadoriaan tegen en ik voel me allerminst eenzaam in deze megastad met 1,6 miljoen inwoners.


Al lopend door de stad geniet ik van alle koloniale gebouwen, katholieke kerken met hun pracht en praal, terrasjes, eetstalletjes, straattheater, muziek en vanuit bijna elke hoek heb ik zicht op de Pichincha vulkaan, die hoog boven Quito uitstijgt.


Must see Quito: Basilica del Voto Nacional

Mijn laatste stop is de Basilica del Voto Nacional, een kerk waarvan de torens nog net de wolken niet aanraken. Deze massieve Gothische kerk ligt hoog op een heuvel in het noordoosten van de stad. De kerk is mooi van binnen, maar om de unieke schoonheid van deze basiliek te ervaren, moet je een fiks aantal trappen omhoog. Zowel de vele treden alswel het uitzicht vanaf de hoogste toren benemen me de adem….. hoe mooi is Quito?


Mijn eerste Quito dag zit er op. Ik geniet van de stad, de mensen, het weer en alle nieuwe indrukken. Let’s go Ecuador! Zien? Kijk dan ook het filmpje….. 

Bezienswaardigheden in Quito:

  1. Basilico del Voto Nacional: een enorme gotische basiliek. Je kunt helemaal naar de top waar je een prachtig uitzicht hebt over Quito

  2. Panecillo: de grote Engel die je overal in Quito boven uit ziet torenen. Ook hier kun je naar boven. Tip: neem de bus of taxi naar boven.

  3. Plaza Grande: het 'hart' van de stad. Op dit plein is altijd wel wat te doen. Het plein wordt omringd door het presidentieel paleis, Catedral de Metropolitana de Quito en grenst aan Garcia Moreno, een van de belangrijkste (winkel)straten van Quito.

  4. Iglesia La Compania: van buiten niet zo indrukwekkend maar binnen des te mooier. aan de Garcia de Moreno op de hoek van Sucre.

  5. Teleferico: als je wat langer de tijd hebt in Quito, vergeet dan de Teleferico niet. Voor $ 8,50 kun je met de kabelbaan omhoog. Het uitzicht is wijds en fantastisch mooi. Behalve het uitzicht kun je er ook stevige hikes maken. Tip: ga vroeg, dan heb je de meeste kans op helder zicht en is de wachtrij omhoog nog niet zo lang.

  6. Plaza Foch / Mariscal is de place to go voor het uitgaansleven. Restaurants, bars en disco's all over the place.

  7. Carolina Park: een groot park in het noorden van Quito waar vooral de lokale bevolking zich goed vermaakt. Er wordt gesport, gepicknickt, gewandeld en er is ook een botanische tuin, een bootjesverhuur en een terrarium.

  8. Metropolitan Park: een bosachtig park in het noorden van de stad waar je vooral kunt wandelen of kunt mountainbiken.

Overnachten in Quito?

Quito vind je een ruime keuze aan hotels in verschillende prijsklassen. Een paar aanraders

Hostel Secret Garden (nabij het centrum). Aan een rustig straatje, veel backpackers, met een mooi terras.


In het noorden van de stad (nabij Carolina Park) vind je een aantal luxueuze hotels en ook veel Airbnb appartementen. Ik sliep zelf in het appartement van Roberto (woonkamer, keuken, badkamer, inloopkast, wasmachine en droger) voor 35 euro per nacht.


Andere bestemmingen in Ecuador

Vraag je je nog af waar je volgend jaar naar toe wilt op vakantie? Ecuador met al haar hidden treasures is fantastisch. Bestemmingen die je zeker moet zien, zijn Quito, Baños, Galapagos, de Amazone en de vulkaan Cotopaxi. Check hier mijn blogs over andere bestemmingen in dit prachtige land.

161 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page