top of page

Stedentrip Groningen: tips voor een oer Hollands weekend met stadse allure

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023

Een stedentrip in Nederland? Ik twijfel over de bestemming. Wordt het hoofdstad Amsterdam, bourgondisch Maastricht of Den Haag en de kust? Feit is dat ik in alle drie deze steden al eens ben geweest en graag iets nieuws zie. “Waarom gaan we niet naar Groningen!” roept mijn reispartner. Groningen? Het enige wat bij me opkomt is de “Martinitoren” en ik vraag me af of ik me er een lang weekend kan vermaken. Maar niets blijkt minder waar…..


Onze Groningen tips op een rijtje:

  1. Maak een wadlooptocht vanuit Pieterburen.

  2. Beklim de Martinitoren (met of zonder rondleiding). Geen zin in al die trappen? Ga dan naar het Forum waar je via roltrappen naar het dak rolt en alsnog kunt genieten van een prachtig uitzicht.

  3. Bezoek het Groninger museum, met interessante, steeds wisselende exposities.

  4. Maak een fietstour door Groningen (25 euro voor 2,5 uur).

  5. Ga lekker shoppen en struinen door de winkelstraten van Groningen.

  6. Uitwaaitip: de Onlanden (10 km ten zuiden van Groningen).

  7. Lekker eten doe je bij Brasserie Groen


Stedentrip-Groningen
Martinitoren

Wadlopen in Groningen

Op vrijdagmiddag reizen we af richting Groningen. Of liever, vóórbij Groningen, want we starten met een bezoek aan Pieterburen. Bij wadloopcentrum Waddengenot.

boeken we een wadzwerftocht van 2,5 uur. Bij een zwerftocht blijf je aan de landskant van de vaargeul. Het is geen oversteek naar een van de Waddeneilanden of zandplaten maar een rondwandeling op het wad. Omdat we beginnen en eindigen op dezelfde plek, kunnen we onze droge kleding achter laten in de auto. Voor een paar euro huren we zwarte, flexibele wadloopschoenen en in ons oude kloffie zijn we klaar om het wad te verkennen. Gids Arno legt uit dat we drie uur tijd hebben om het wad op te gaan. We mogen er niet voor 18.00 uur op en moeten er voor 21.00 uur weer af zijn.

"Hier kun je je straks een beetje schoonmaken"

Met circa 25 man lopen we naar de dijk. Arno wijst ons op een slootje: “hier kun je je straks een beetje schoonmaken”. Ik zie het slootje en vraag me af hoe ik daar “schoon” in ga worden. Ik denk er niet teveel over na en terwijl ik de dijk over loop zie ik het wad. Een eindeloze vlakte met hier en daar wat vogels en de zon die stralend in mijn gezicht schijnt.

"Blijf niet staan, loop op je tenen en maak wat snelheid"

Het eerste deel na de dijk is een ‘karrepad’. Langs de kant groeit zeegras. Langzaamaan wordt het karrepad steeds glibberiger en loopt het over in slik. Stap voor stap glijden we weg in de zwarte modder. Het ruikt naar zwavel en verrotting. Arno instrueert ons vooral door te blijven lopen “blijf niet staan, loop op je tenen en maak wat snelheid”. Hoe verder ik kom, hoe dieper ik wegzak in het slik. Ik probeer mijn balans te houden maar dat lukt niet helemaal. Ik zak tot heuphoogte weg in het riekende slik en kan niet anders dan mijn handen gebruiken. Als een soort van zwart monster loop ik verder. Ik ben niet de enige; om me heen hoor ik menig gevloek en geschater. Uiteindelijk bereik ik via een glibberige geul weer ‘vaste’ grond.


Vervolg van de wadlooptocht

Het ergste deel zit er op en we vervolgen onze tocht over het wad; de klei maakt plaats voor een zachte zanderige ondergrond waar een laagje zeewater overheen spoelt. Gids Arno toont ons Japanse oesters en kleine kokkels in schelpjes die je, nog levend, kunt eten. Dat doe ik niet, maar volgens de durfals die het wel doen, smaakt het naar oester.

De tijd vliegt en na twee uur struinen we terug richting dijk. We zijn vies, zitten onder de modder en zijn blij met het water in de sloot. We spoelen de zwarte drek van onze armen en benen en lopen terug. In Pieterburen wacht ons een warme maaltijd die we dik verdiend hebben…..


Stedentrip Groningen
Zon op het wad

Groningen stad verkennen

Ons wadavontuur overdenkend, rijden we richting Groningen stad. Hotel Miss Blanche, in het centrum van Groningen, is een aanrader. Hoewel we met ons rolkoffertje drie lange smalle trappen op moeten om ons appartementje te betreden, is het de moeite waard. Eenmaal in de kamer hebben we uitzicht op de toren van de A- kerk en kijken we neer op de Vismarkt, een van de winkelstraten in Groningen.

Stedentrip-Groningen
A-kerk

Fietsen door Groningen

We douchen, slapen en staan uitgerust op. Onze ontdekkingstocht is nog niet voorbij! We willen Groningen verkennen op de fiets en boeken een toer bij Fietstourgroningen. Elke zaterdag organiseren zij een rondje stad op de fiets. We zien de highlights van de stad en komen natuurlijk bij de Martinitoren, het Groninger Museum, het nieuwe Forum, Grote Markt, Vismarkt, Hoge en Lage der A en het Peerd van Ome Loeks. Onze enthousiaste gids toont ons de bekende, maar ook de minder bekende plekken van de enige echte én leukste stad van het noorden!


Forum: cultureel centrum in Groningen

Zo krijgen we een goede indruk van wat we de rest van de dag willen zien. In de middag bezoeken we 'Forum'; het nieuwe, culturele centrum van Groningen. Via de roltrappen ‘rollen’ we naar het dak van waaruit we een prachtig uitzicht hebben op Groningen en omstreken. We rollen weer naar beneden en lunchen onder het glazen dak van restaurant ‘het Goudkantoor’ achter het stadhuis. Het pand dateert uit de 17e eeuw en werd in die periode gebruikt als ‘Waarborgbureau voor Goud- en Zilverwerken’. Nu kun je er lekker eten en drinken en zie je de stad aan je voorbij trekken.


Het sfeervolle, historische centrum is ook een paradijsje om te shoppen. Op de Vismarkt vinden we stalletjes met bloemen, sieraden en etenswaar. Op de Folkingestraat vinden we boetieks en galeries én zien we, in deze van oudsher Joodse straat, nog volop Joodse symbolen terug. De Grote Markt wordt gedomineerd door de Martini toren en daar pakken we een terrasje om even op adem te komen.

Stedentrip Groningen
Martini Toren

Onlanden nabij Groningen

Ons weekendje Groningen nadert zijn einde maar niet voordat we op zondag lekker uitwaaien op de Onlanden’ Een prachtig natuurgebied dat weliswaar nog geen 10 kilometer ten zuiden van de stad Groningen ligt maar dat deel uit maakt van de provincie Drenthe. De Onlanden is een wijds, moerasachtig gebied met veel water en vogels. Vanuit het bezoekerscentrum zijn meerdere wandel- en fietsroutes beschikbaar. Wij besluiten zelf een beetje rond te struinen en vertrouwen op ons richtingsgevoel. Helaas blijkt dat we onszelf daarin overschatten en ruim een uur later dan gepland komen we weer aan bij onze auto. Maar uitgewaaid zijn we zeker!


Een verrassend weekend wad, stad en natuur: er gaat niets boven Groningen (en een vleugje Drenthe)!

 


218 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page