top of page

Trekvogelpad etappe 1 t/m 3: ik zie ze vliegen

Hoeveel vogels ken jij die hun eigen naam roepen? In het Wormer en Jisperveld hoor ik vooral “Gruttooo, Gruttooo…” en ik zie ze overal. Maar de Grutto met zijn spitse snavel is niet de enige fladderaar die er rond vliegt. Het Wormer en Jisperveld is het leefgebied van talloze vogels met witte buikjes, zwarte koppen of rode snavels. Groot en klein, in groepjes of in tweetallen. Ik doe mijn best ze te herkennen, maar dat valt nog niet mee.


Ik wandel het 414 kilometer lange Trekvogelpad in 22 etappes in één keer achter elkaar door. Deze lange-afstandswandeling start in Bergen aan Zee en eindigt in Enschede. De route loopt dwars door de vele vogelgebieden die Nederland rijk is.

Trekvogelpad-etappes

Etappe 1: van Bergen aan Zee naar Alkmaar

Op een heldere lentedag start ik mijn wandeltocht vanuit Bergen aan Zee. De duinen van het Noord Hollands Duinreservaat liggen aan mijn voeten. Het is een groot gebied: zo’n 5300 hectare dat zich uitstrekt tot het zuidelijker gelegen Wijk aan Zee. De woeste duintoppen en de grillige eiken geven het reservaat een bijna on-Nederlandse sfeer. Weet je niet beter, dan waan je je in de woestijn of een droge steppe. Ik mag meteen aan de bak: het onverharde pad van de Trekvogelroute gaat omhoog en omlaag en op de mulle stukjes zand trekt mijn rugzak aan mijn schouders. Mijn wandeltocht is begonnen!

Bollenvelden en slotkapel Egmond

Door het zand en de bomen in de verte duiken de eerste bollenvelden op. Met een goudgele lentezon sprankelen de rode en witte tulpen me tegemoet. De zo typisch Nederlandse kleurenweelde maakt me blij en geeft me frisse energie. De etappe gaat verder en leidt naar voormalig Kasteel Egmond, waarvan alleen de slotkapel nog overeind staat. Met zijn gotische ramen en rode luiken neemt dit pareltje me mee naar Middeleeuwse tijden en zo geniet ik van een klein stukje cultuur op de route

Trekvogelpad
Slotkapel Egmond

Via een weids polderlandschap met kleurrijke bollenvelden, houten bruggetjes en slootjes vliegen de kilometers voorbij en wandel ik door naar vestingstad Alkmaar (voor meer info en tips en weetjes over etappe 1, zie hier).Etappe 2: van Alkmaar naar Graft-De Rijp

Vooraf ben ik gewaarschuwd, de meningen over de tweede etappe van het Trekvogelpad zijn verdeeld. De een vindt ‘m verschrikkelijk, de ander haalt er zijn schouders bij op. De eerste 1,5 kilometer wandel ik dwars door de historische binnenstad van Alkmaar. De kaasmarkt, de smalle steegjes en de geveltjes zijn een lust voor het oog en ik geniet met volle teugen.

Trekvogelpad
Kaasmarkt Alkmaar

Polders en nog eens polders

Hoe verder ik afstand neem van de gezellige drukte, hoe grijzer het wordt. Via grauwe buitenwijken en een troosteloos industrieterrein kom ik uit in de polder. De weg is lang, recht en saai. Ik loop tegen de wind in maar mijn gedachten waaien alle kanten op. Van vroeger naar nu, van dorst naar honger en van kilometer naar kilometer. Ik word opgeschrikt door twee blaffende honden bij een boerderij. Ze zitten niet vast, vinden me niet aardig en dat is wederzijds. Met stoïcijnse blik wandel ik door en ze druipen af. Ik geef mezelf een schouderklopje: mijn loslopende-honden-angst heb ik toch maar mooi getrotseerd.

Trekvogelpad
De weg is lang en recht

Eilandspolder

Na een voetveer en een gesloten cafetaria, gaat de route verder door veenweidegebied Eilandspolder. Ook hier komt er geen eind aan de ellenlange asfaltweg. De grutto’s en andere weidevogels houden me op de been houden en ook de Noordermolen, een poldermolen uit 1589, is een welkome afwisseling.

Trekvogelpad
Noordermolen

Driehuizen

Via een slingerende dijk kom ik aan in het dorp Driehuizen, dat uit een vergeten geschiedenisboek lijkt te vallen. Tussen de authentieke stolpboerderijen en het charmante kerkje staat de tijd even stil. Er hangt een bordje ‘gesloten’ voor het enige restaurant dat Driehuizen rijk is. Ik stel mijn dorst en honger nog even uit en verzamel moed voor de laatste kilometers van deze etappe. Die brengen me naar het ‘dubbeldorp’ Graft-de Rijp. Daar laat ik de wind uit mijn haren zakken. Sommige routes verbinden je gewoon van A naar B. Niet meer en niet minder.

Trekvogelpad
Driehuizen

Etappe 3: van De Rijp naar Wormer

De rood-witte bordjes die het Trekvogelpad markeren, leiden me vandaag van De Rijp naar Wormer. Mijn B&B ligt op de route aan de Westdijk en na een overdadig ontbijt neem ik afscheid van mijn gastvrouw. Het pad loopt over een dijkje. Al wandelend geniet ik links van een weids uitzicht over groene velden en rechts van het water.

Op naar Oost Knollendam

Ik heb mazzel als ik precies op tijd aankom voor het voetveer 'Jan Hop' bij Spijkerboor en meteen mee mag met het pontje. Eenmaal aan de overkant wandel ik opnieuw langs een kanaal tot aan Oost Knollendam.

Trekvogelpad
Oost-Knollendam

Vogelgebied Wormer en Jisperveld

Nog iets verderop ligt Wormer- en Jisperveld, een waterrijk natuurgebied waar het wemelt van de vogels. Hier struin ik vijf kilometer lang met mijn voeten in de klei en mijn hoofd in de wolken. Om de vele vogels te leren kennen, gebruik ik de app ‘Tjilpomatic’. Hiermee neem ik het vogelgeluid op en krijg dan te zien welke soort er fluit. Zo herken ik behalve de Grutto, ook de Wulp, Meerkoeten en Boerenzwaluwen. En als ik ze niet hóór, dan zíe ik ze wel vliegen. Als vanzelf wandel ik het Wormer- en Jisperveld weer uit en stap van het eindeloze weidegebied weer terug naar de bewoonde wereld van Wormer. Daar eindigt etappe 3 voor mij. Deze trekvogel gaat morgen weer verder!


 

Vind je dit blog over de etappes van het Trekvogelpad leuk? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse update over het Trekvogelpad (en in de toekomst over andere mooie wandelingen).

557 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page