top of page

Trekvogelpad Etappe 3: Graft – Zaanstad

Bijgewerkt op: 28 apr. 2022

"Ik zie ze vliegen"
 

Numbers and facts

Officiele startpunt is in Graft.

Officiele eindpunt ligt iets ten oosten van de Zaanse Schans. Ik loop echter maar tot aan Wormer. Dat betekent dat het een wat kortere wandeling is vandaag.

Officiële aantal kilometers: 20 km

Echt gelopen kilometers: circa 14 km (mijn horloge begaf het halverwege)

Vertrokken vanuit: B&B de Molenkolk in de Rijp.

Overnachten in: Valerius Boutique Hotel in Wormer

Start- en eindtijd: 9.30 - 13.00 uur

Wil je meer weten over de voorgaande etappe 2? Klik dan hier.

Weil je meer weten over de opvolgende etappe 4? Klik dan hier.

 

Route en landschap

Vanaf Graft wandel je naar het dorp 'de Rijp'; hier word je omringd door oud-Hollandse huisjes, knusse straatjes en een kerktoren. Je loopt het dorp uit over de Westdijk met links een weids uitzicht over groene velden en rechts het water. Met een beetje mazzel ben je precies op tijd voor het pontje 'Jan Hop'. Daarna wandel je opnieuw langs het water tot aan Oost Knollendam. Iets verderop ligt het Wormer- en Jisperveld, een waterrijk natuurgebied waar het wemelt van de vogels. Op het wandelpad door dit gebied loop je 5 kilometer lang met je voeten in de klei en je hoofd in de wolken. Nederland op zijn best. Dan volgt Wormer en op de Zaanse Schans eindig je de etappe.

Tips en weetjes

  • Check of het voetveer Spijkerboor 'Jan Hop' vaart. De meeste voetveren in deze regio varen van half april tot half oktober. Zie ook de dienstregeling. De overtocht is kort en kost 1 euro per persoon (je kunt pinnen).

  • Wil je ook nog genieten van de Zaanse Schans? Ga dan bij Engewormer niet naar links maar naar rechts. Eenmaal in de Zaanse Schans kun je via de Leeghwaterweg de route weer oppikken.

 

Mijn ervaring

De rood-witte bordjes die het Trekvogelpad markeren, leiden me vandaag van De Rijp naar Wormer. Mijn B&B ligt op de route aan de Westdijk en na een overdadig ontbijt neem ik afscheid van mijn gastvrouw. De route is niet zo lang vandaag en al wandelend geniet ik van mijn omgeving: het water, de stolpboerderijen en het geroep van de vogels. Ik ben net op tijd voor het voetveer. De overtocht is kort, maar de veerman is onervaren en botst tegen de overkant. Ik struikel de wal op maar heb weer vaste grond onder de voeten. Met verstand op nul en blik op oneindig kom ik aan in Oost Knollendam waar ik even pauzeer en een slokje water neem.

Trekvogelpad-etappe-3
Oost Knollendam

Iets buiten het dorp ligt Wormer- en Jisperveld, waar ik vooral kijk en luister naar de vele weidevogels. Om de vele vogels te leren kennen, gebruik ik de app ‘Tjilpomatic’. De app neemt het vogelgeluid op en geeft dan aan welke soort er fluit. Zo herken ik behalve de Grutto, ook de Wulp, Meerkoeten en Boerenzwaluwen. En als ik ze niet hóór, dan zíe ik ze wel vliegen. Als vanzelf wandel ik het Wormer- en Jisperveld weer uit en stap van het eindeloze weidegebied weer terug naar de bewoonde wereld van Wormer. Daar eindigt etappe 3 voor mij. Deze trekvogel gaat morgen weer verder!

 

Foto's Trekvogelpad Etappe 3


305 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page