top of page

Trekvogelpad Etappe 1: Bergen aan Zee - Alkmaar

Bijgewerkt op: 28 apr. 2022

"Alles ligt op loopafstand, zolang je maar tijd genoeg hebt"
 

Numbers and facts

Officiele startpunt: rotonde van Zee Aquarium Bergen aan Zee.

Eindpunt: Stedelijk Museum Alkmaar.

Officiële aantal kilometers: 21,9

Echt gelopen kilometers: 21,7

Vertrokken vanuit: NIVON Natuurvriendenhuis Bergen aan Zee

Overnachten in: King's Inn, Alkmaar

Start- en eindtijd: 8.40 - 15.00 (op terras in Alkmaar)

Meer weten over de opvolgende etappe 2? Klik hier.

 

Route en landschap


Vanaf de kust in Bergen aan Zee wandel je vrijwel direct door woeste duinen. Het heuvelachtige landschap is verrassend, met zijn kronkelende bomen, onverharde paden en (soms) mul zand tot aan Egmond aan de Hoef. Kasteel Egmond, een pareltje om te zien, ligt ook op de route. Daarna volgt een weids polderlandschap met kleurrijke bollenvelden, houten bruggetjes en slootjes. Kers op de taart is natuurlijk de historische vestingstad Alkmaar.


Tips en weetjes Trekvogelpad Etappe 1

  • Op zondag rijdt er geen OV naar Bergen aan Zee. Hou hier rekening mee als je vanuit Alkmaar weer terug wilt naar Bergen aan Zee.

  • Deze eerste etappe start officieel bij de rotonde van Bergen aan Zee, maar er hangt een groot bord van het Trekvogelpad bij het Natuurvriendenhuis aan de Zeeweg en dat voelt veel meer als het echte beginpunt.

  • Tot aan Egmond aan de Hoef (ongeveer 10 km) vind je geen horeca. Neem dus zelf wat mee als je eerder wat wilt eten of drinken.

  • Direct na Egmond aan Zee kun je kiezen tussen een route mét hond of zonder hond. De 'route zonder hond' loodst je recht door het weiland en is echt prachtig. Als je dus zonder hond loopt, zou ik je aanraden deze route ook daadwerkelijk te nemen.

  • Tijdens het broedseizoen moet je in de buurt van Heiloo een ander stukje lopen. Het is niet veel om en ook een mooie route.

 

Mijn ervaring


Vandaag begin ik 'officieel' aan mijn wandelavontuur! Best spannend; ik loop niet vaak met bepakking en hoop dat ik voldoende getraind ben om zoveel dagen achter elkaar te wandelen. Ik start de route vanaf Natuurvriendenhuis Bergen aan Zee, waar ik goede herinneringen aan heb: als kind was ik er op vakantie met mijn ouders en zus. Om de nostalgie in stand te houden, loopt mijn zus vandaag een groot deel met me mee.


In de ochtend realiseren we ons dat we geen ontbijt hebben. In een Natuurvriendenhuis zit wel een keuken, maar je moet zelf koken. Dat hadden we natuurlijk kunnen weten, maar is op de een of ander manier niet blijven hangen. Mijn zus heeft nog soep in een bakje van gister. Dus dat warmen we maar op. Het is wat anders dan anders, maar onze magen zijn gevuld.


Ondanks ons geklets zijn de duinen lekker rustig. Op een enkele mountainbiker na, struinen we vrijwel alleen door het woeste landschap. Mijn rugzak zit goed, hoewel ik heuveltjes af toch veel prettiger vind dan heuveltjes op. Ook het mulle zand is best een uitdaging met 8,5 kilo op mijn rug. Ik stel wat riempjes bij waardoor het beter gaat maar ben uiteindelijk blij als ik weer op vlakker terrein wandel.Egmond aan de Hoef is onze eerste stop. Na 10 km ploffen we neer op het eerste terrasje dat open is. Koffie en appeltaart. Geen culinair hoogstandje maar heel welkom en een perfect toetje na de soep van vanochtend. Ook het kasteel van Egmond waarderen we, de historische gebouwen die nog overeind staan blaken in het zonlicht en geven de route een cultureel tintje.


En dan dóór voor de tweede helft. Dwars door het weiland. Bruggetjes, slootjes, witte tulpen, paarse tulpen: Holland op zijn best. Ik geniet met volle teugen van het Noord-Hollandse landschap en de kilometers lijken voorbij te vliegen.In Heiloo neem ik afscheid van mijn zus. 17 Kilometer is voor haar genoeg en het laatste stukje wandel ik alleen naar Alkmaar. Als ik door loop word ik niet blij van bordjes met de boodschap dat 'honden los mogen' maar fleur weer op bij de 'Marijkelaan'. Zodra ik de 'Molen van Piet' zie, weet ik dat ik er bijna ben. Via een groenstrook aan de Singelgracht loop ik het gezellige centrum in. De terrassen zitten vol, maar ik vind nog een zonnig tafeltje op een terras tegenover de Grote Kerk. Na bijna 22 kilometer, mogen mijn benen gestrekt en de rugzak af. Ik zeg 'Proost' op een geslaagde eerste dag.

 

Leuk om meer te lezen? Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse blog.

Meer weten over Trekvogelpad etappe 2? Check dan: 

Foto's481 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page