top of page

Trekvogelpad etappe 13: van Elst naar Rhenen

Bijgewerkt op: 19 apr. 2023

Klimmen, kleuren en Cunera-toren
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt bij Molen 't Wissel in Elst

Officiële eindpunt ligt bij de Grebbeberg, Rhenen

Officiële aantal kilometers: 18,7 km. Ik vertrek iets verder op de route en eindig iets voor het officiële eindpunt. Dat maakt de route van vandaag iets korter.

Echt gelopen kilometers: 14,5 km

Vertrokken vanuit:B&B Bloemen vertellen in Elst

Overnachten in: B&B Trouwborst, Rhenen

Start- en eindtijd: 9.45 - 14.00

Wil je meer informatie over de voorgaande Trekvogelpad Etappe 12? Kijk dan hier.

 

Route en landschap

Vanuit Amerongen mag je omhoog en omlaag door de glooiende bossen van Plantage Willem III. Het gebied dankt zijn naam aan een tabaksplantage die hier in de 19e eeuw was gevestigd. Je klimt en daalt en wandelt verder over kleurrijke beukenlanen op landgoed Remmerstein. Neem even rust voor het panorama-uitzicht bij Kwintelooyen. Bij helder weer word je beloond met vergezichten tot ver in de Betuwe. Door de bossen loop je verder richting Rhenen waar je de bijna 82 meter hoge toren van de protestante Cunerakerk niet kunt missen. In het centrum van Rhenen is genoeg horeca om even een pauze te nemen voordat je verder gaat om de Grebberg te beklimmen. De etappe eindigt bij het militaire ereveld op Grebbeberg.


 

Mijn ervaring

Wauw! Misschien wel de mooiste etappe tot nu toe.... Ik wandel vanuit Elst en loop vrijwel direct over een smal karrenspoor door het bos. Dennenbomen, loofbos en glooiende velden in vijftig tinten groen. Ik prijs mezelf gelukkig: er is geen wolkje aan de lucht en het zonlicht dat door het bladerdak straalt, maakt het een heldere lentedag.

Trekvogelpad-etappe-13

Ik leg wat hoogtemeters af en kom uit op een ruime vlakte. Ik geniet van fluitende merels en bij een eenzaam bankje op het wijdse plateau hou ik even stil. Mijn jack kan uit, in de volle zon is het gewoon warm.

Ik loop verder en kom weer in de beschutting van het bos. Over brede paden met hoge beuken. Links, rechts, voor en achter me: ik word omringd door bruin, rood en oranje. En als ik omhoog kijk is de kleurenpracht compleet; het lijkt wel herfst.

Uitzicht bij Kwintelooyen

De etappe wordt alleen maar mooier. Vanaf het uitzichtpunt bij Kwintelooyen kijk ik zover mijn oog reikt. Een voorbijganger legt uit wat ik zie: de flats van Veenendaal en de windmolens bij Ede, die toch zeker 25 kilometer verderop liggen. Ik kan niet anders dan even blijven staan en me verwonderen over dit bijna on-Nederlandse stukje Nederland.

Trekvogelpad-etappe-13
Uitzicht vanaf Kwintelooyen

Dan ga ik richting Rhenen en struin opnieuw over zand- en karrenspoor. Klimmen en dalen door het mooie bos waar het lichtgroene blad van de takken af spat.

Trekvogelpad-etappe-13
Kan het nog groener?

In Rhenen is het tijd voor een gezellig terras met zicht op de giga hoge toren van de Cunerakerk. Mijn dagelijkse punt gebak smaakt echt naar appel en de cappuccino is lekker heet en sterk.

Trekvogelpad-etappe-13

Met nieuwe energie trek ik verder. Mijn B&B voor de nacht ligt aan een zandpad aan de Rijn. Ik kom er vroeger dan gepland maar ik ben welkom. Surprise, surprise: voor mijn kamer ligt een klein zwembad dat nog warm is ook. Ik ben het zwemmen niet verleerd en na 30 baantjes laat ik me drogen in de zon. Wat een weelde!

Trekvogelpad-etappe-13
B&B Trouwborst in Rhenen

 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 13

360 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Σχόλια


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page