top of page

Trekvogelpad etappe 10: van Pijnenburg naar Austerlitz

Bijgewerkt op: 2 mei 2022

"Napoleon, Marmont en een pyramide"
 

Numbers and facts

Officiële eindpunt: Pijnenburg

Officiële eindpunt ligt bij de Pyramide van Austerlitz.

Officiële aantal kilometers: 16,7 km. Ik start iets verder op de route vanaf Soest en wandel ook iets verder door naar het dorp Austerlitz.

Echt gelopen kilometers: 18 km

Vertrokken vanuit: Stay Okay, Soest

Overnachten in: B&B Marmontweide, Austerlitz

Start- en eindtijd: 10.00 - 16.00

Meer tips, weetjes en info over de voorgaande etappe 9? Kijk dan hier.

Meer tips, weetjes en info over de opvolgende etappe 11? Kijk dan hier.

 

Route en landschap

De etappe brengt je langs de Lange en Korte Duinen bij Soest. De grote zandvlakte wordt omringd door dennenbomen. Door een groot bosgebied loop je naar de voormalige vliegbasis Soesterberg waar je de oude vliegtuigen nog ziet staan en zelfs een stukje landingsbaan meepakt. De rest van de route wandel je door de uitgestrekte bossen van Landgoed den Treek naar de Pyramide van Austerlitz, wat ook het eindpunt is van deze etappe.


 

Tips en weetjes

  • In Soesterberg vind je horeca waar je van een hapje en drankje kunt genieten.

  • Tijdens deze etappe kom je langs de Pyramide van Austerlitz. Erg leuk om deze te beklimmen. (Kosten 3,50 euro per persoon. Check vooraf de openingstijden, de pyramide is niet elke dag open).

 

Mijn ervaring

Ik vertrek vanaf NS station Soest Zuid voor etappe 10. Met twee hardloop-vriendinnen en prachtig wandelweer, kan de dag niet stuk. Langs de rand van de Soesterduinen lopen we over een fietspad. Het valt me op dat we tot aan vliegbasis Soesterberg veel over asfaltwegen wandelen. Hoewel dat lekker doorloopt, vind ik het ook een beetje jammer en wandel ik liever over onverharde paden.

Trekvogelpad-etappe-10
Soesterduinen

Vliegbasis Soesterberg

Op de vliegbasis is het druk. Het is meivakantie en het nationaal militair museum is een populair uitstapje voor veel ouders en hun kids. Wij voelen ons ook jong en kunnen de stormbaan niet weerstaan.

Het tweede deel van de etappe is voet-vriendelijker: we struinen door Landgoed den Treek langs brede beukenlanen en zanderige bospaden. Voordat we het weten komen we aan bij het 'hoogtepunt' van de route: de Pyramide van Austerlitz. Mijn rugzak gaat af voor de beklimming van dit 33 meter hoge monument uit 1804. De 81 treden omhoog bieden een prachtig panorama op de wijde omgeving.

Trekvogelpad-etappe-10
Pyramide van Austerlitz

B&B Marmontweijde

Ik neem afscheid van mijn wandelmaatjes en loop door naar mijn onderkomen voor de nacht: B&B Marmontweijde in Austerlitz. Ik prijs mezelf gelukkig; mijn kamer is zeer comfortabel. Een Auping bed, een koelkastje, koffiezetapparaat en ruim betegelde badkamer. Bonus is het tuinterras in de zon. Er hangt een grote afbeelding van een woest, donker heidelandschap boven mijn bed en in de lounge word ik verrast door een grote muurplaat van het gebied tussen Zeist en Amersfoort in vroeger tijden.


Napoleon, Marmont en een pyramide

Jacoline, de eigenaresse van B&B Marmontweijde, licht de muurschildering enthousiast toe: "In 1803 treft Napoleon Bonaparte zijn voorbereidingen om Engeland te veroveren. Hij installeert een groot leger op de heidevlakte tussen Zeist en Amersfoort en stelt generaal Marmont aan om leiding te geven aan de manschappen. Omdat de strijd tegen de Engelsen nog even uit blijft en generaal Marmont moet zorgen dat zijn mannen zich vermaken, bedenkt hij een plan. Geïnspireerd door eerder gemaakte Egyptische reizen, laat Marmont zijn garnizoen een grote pyramide bouwen: de Pyramide van Marmont. Maar in 1805 verandert alles. Rusland sluit een pact met Oostenrijk en voor Napoleon vormt het oosten nu de dreiging. Zijn plannen om Engeland binnen te vallen, schuift hij aan de kant. Marmont’s gehele legereenheid wordt verplaatst naar Tsjechië, waar Napoleon de strijd aangaat met de Russen en Oostenrijkers. Met een briljante strategie wint Napoleon de slag in de Tsjechische stad genaamd 'Austerlitz'. Lodewijk, de toenmalige Koning van Holland én jongere broer van Napoleon, is zo blij met deze overwinning dat hij Marmont’s pyramide besluit te hernoemen en zo krijgt ‘de pyramide van Austerlitz’ zijn naam".

Ik vind het een geweldig verhaal. En het wordt nog mooier als Jacoline vertelt dat haar B&B op de exacte plek ligt waar generaal Marmont zijn legerbarakken destijds bouwde. Na een lange dag lig ik heerlijk op mijn bed en droom ik weg over Napoleon, Marmont en een pyramide.


 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 10


233 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page