top of page

Trekvogelpad etappe 12: van Langbroek naar Elst

Landhuizen en kastelen
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt in Langbroek.

Officiële eindpunt ligt bij Molen 't Wissel in Elst

Officiële aantal kilometers: 14,2 km. Ik vertrek echter vanuit Doorn en loop iets verder door dan het officiële eindpunt.

Echt gelopen kilometers: 24,7 km

Vertrokken vanuit: Airbnb in Doorn

Overnachten in: B&B Bloemen Vertellen in Elst

Start- en eindtijd: 9.45 - 16.15

Meer informatie en tips over de voorgaande etappe 11? Klik dan hier.

 

Route en landschap

Vanaf het kleine dorp Langbroek wandel je over asfaltwegen door een agrarisch buitengebied. Koeien, buitenplaatsen en weides. Pas wel op voor de auto's die af en toe langs razen. Dichtbij Darthuizen passeer je landgoed Broekhuizen waar je in stijl kunt lunchen. Het tweede deel van de etappe gaat wederom over het platteland. Vlak voor Amerongen wandel je door de uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder. Waan jezelf in het verleden als je langs Kasteel Amerongen komt en geniet van de 'skyline' van Amerongen met zijn opvallende Andrieskerk.

Tips en Weetjes

  • De Amerongse Bovenpolder is een prachtig uiterwaardengebied vlak voor Amerongen. Tussen april en oktober kun je hier via de 'variant' van de etappe wandelen over een 4 km lang uitgemaaid pad. Wandel je in een andere periode: kies dan voor de gewone route.

  • In de Amerongse Bovenpolder moet je ergens halverwege een brug over. Toen ik er liep (mei 2022), was de brug stuk en niet begaanbaar. Loop iets verder door langs de bosjes, er is een noodbruggetje verderop.

 

Mijn ervaring

Het wordt een lange etappe vandaag. Ik vertrek vanuit Doorn, zo’n 5 km vanaf het officiële startpunt in Langbroek.. Ik eindig in het dorp Elst, zo’n 4 km verder dan het officiële eindpunt. De eerste 14 kilometer wandel ik samen met een vriendin en tot Langbroek lopen we door de bossen. Daarna verandert het landschap en stappen we over asfaltwegen langs een agrarisch landschap. Mijn vriendin heeft de pas er in; het looptempo ligt hoog. Ik vind het niet erg, want ik moet nog een eindje.

Trekvogelpad-etappe-12

We passeren landhuis Sandenberg en zwaaien naar de koeien onderweg. Maar de wegen zijn lang en recht en asfalt is asfalt. Rond het middaguur ontmoeten we twee andere vriendinnen. Met zijn vieren lunchen we in stijl bij Bistro Lof op landgoed Broekhuizen. Met een goed gevulde maag neem ik afscheid van mijn vriendinnenclubje en ga alleen op pad voor het tweede deel van de etappe.

Opnieuw wandel ik door agrarisch gebied. Weides, knotwilgen, koeien en…. asfalt. Uiteindelijk kom ik uit op de dijk bij Amerongen. Daar neem ik afscheid van het asfalt en loopt de etappe dwars door de Amerongse Bovenpolder.

Amerongse Bovenpolder

Het gebied ligt op de overgang tussen de Nederrijn en de Utrechtse Heuvelrug en is in 2016 omgevormd tot een echte natuurparel in de Utrechtse uiterwaarden. Tussen 1 april en 1 oktober kun je er wandelen over een 4 kilometer lang pad dat is uitgemaaid in het gras. Vrolijke boterbloemen all over the place en ik krijg een goed beeld van de schoonheid van het terrein.

Trekvogelpad-etappe-12
Amerongse Bovenpolder

Etappe 12 eindigt in Amerongen

De 55 meter hoge toren van de Andrieskerk van Amerongen is van verre te zien en tussen het gras door nader ik het Utrechtse dorp. Niet ver voor de bebouwde kom, kom ik langs Kasteel Amerongen en bewonder het fraai gerestaureerde bouwwerk. De ophaalbrug, het bastion en de slotgracht; ik waan me even in vroeger tijden.

In de tussentijd ben ik moe en mijn voeten vinden het wel best. Ik heb er 20 km opzitten en ik moet er nog 4 tot aan mijn B&B in Elst. Met verstand op nul en blik op oneindig wandel ik door. Eenmaal op mijn overnachtingsadres is de pap op. Een heerlijk bed en een goede douche, meer heb ik niet nodig.

 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 12181 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page