top of page

Trekvogelpad etappe 14: van Grebbeberg naar Ede

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

"Kieviten, graspiepers en gele kwikstaarten"
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt bij de Grebbeberg, Rhenen.

Officiële eindpunt ligt tussen Ede en Bennekom.

Officiële aantal kilometers: 13,8 km. Ik vertrek zo'n 2 km voor het officiële startpunt en maak ook nog een ommetje tussendoor, dus voor mij is de route iets langer.

Echt gelopen kilometers: 17,5 km

Vertrokken vanuit: B&B Trouwborst, Rhenen

Overnachten in: Thuis!

Start- en eindtijd: 9.45 - 14.00

Meer lezen over de voorgaande Trekvogelpad Etappe 13? Klik dan hier.

Meer lezen over de opvolgende Trekvogelpad Etappe 15? Klik dan hier.

 

Route en landschap

De etappe start bij het militaire ereveld bovenop de Grebbeberg. Vanaf daar wandel je naar beneden. Langs kanaal de Grift kom je in de Binnenveldse Hooilanden: een nat hooilandgebied tussen Veenendaal en Wageningen. Hier spot je kieviten, grutto's en graspiepers. Geniet van het getsjilp en het uitgestrekte landschap. Via het buitengebied van Bennekom loop je naar het eindpunt van deze relatief korte etappe.

Tips en weetjes

  • De etappe start bij het militair ereveld op de Grebbeberg. Als je genoeg tijd hebt, breng dan een bezoek aan deze indrukwekkende oorlogsbegraafplaats. Er liggen meer dan 400 militairen begraven die in het begin van WO2 omkwamen bij de Slag om de Grebbeberg.

  • Horeca is er alleen dichtbij het begin of bij het einde van de etappe. Wil je onderweg wat eten of drinken, neem dan zelf iets mee. Bankjes zijn er genoeg.

 

Mijn ervaring

Het gebied tussen Wageningen en Veenendaal is me niet vreemd. Ik woon er niet zo ver vandaan en werk(te) op de Wageningen Universiteit. Vanaf mijn B&B aan de Rijn beklim ik de Grebbeberg. Ik wandel deze dag met een collega en we treffen elkaar bovenop deze 52 meter hoge 'berg' bij Rhenen.

Trekvogelpad-etappe-14
Omhoog de Grebbeberg op
Zodra ik dichtbij kom, vliegen ze weg

De route leidt ons langs het militaire ereveld en verder door naar het lager gelegen binnenveld. Mijn collega is een ware wildspotter en langs de Grift zien we verschillende reigers. Met de camera van mijn iPhone probeer ik ze in beeld te brengen, maar zodra ik dichtbij kom, vliegen ze weg. Maar ook zonder macro-lens is het genieten van de vele vogelsoorten en het landelijke groen.

Trekvogelpad-etappe-14

Binnenveldse Hooilanden

We wandelen dwars door de Binnenveldse Hooilanden met veel bloemrijk grasland. Het is een gebied waar bijzondere vogels broeden zoals de grutto en de gele kwikstaart. Op het informatiebord lezen we meer over de waterhuishouding van dit natte natuurreservaat. Ondergrondse waterstromen stromen vanaf de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug het gebied in. Dit kwelwater bevat kalk en dat is de reden dat hier zoveel bijzondere planten groeien.

Trekvogelpad-etappe-14

We wandelen langs een stuw- en vistrap, langs een bijzonder kunstwerk van oude eiken en een vlonderbrug waar we helaas niet overheen mogen lopen vanwege het broedseizoen.

We spotten veel dieren: hazen, kieviten, grutto's en nog meer (wegvliegende) reigers.

In de verte liggen de gebouwen van de Wageningen Universiteit en we maken een ommetje om onze collega's van Groen Kennisnet te begroeten. Helaas werken werken ze allemaal thuis vandaag, dus lunchen we met zijn tweeën op de campus.

Home sweet home

Na de lunch neem ik afscheid van mijn collega en wandel het laatste deel van de etappe. Ik steek de snelweg over en kom, met 17,5 km in de benen aan op NS station Ede-Wageningen. Daar pak ik de trein richting mijn woonplaats. Home sweet home en een dagje rust. Heerlijk!

 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 14


263 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page