top of page

Trekvogelpad etappe 18: van Loenen naar Wichmond

"Uitgeblazen paardebloem"
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt in Loenermark

Officiële eindpunt ligt in Wichmond

Officiële aantal kilometers: 25 km

Echt gelopen kilometers: 29,5 km

Vertrokken vanuit: Hotel de Loenermark in Loenermark

Overnachten in: B&B de Warnstee in Wichmond

Start- en eindtijd: 11.00 - 17.30

Meer weten over de voorgaande Trekvogelpad Etappe 17? Klik hier.

 

Route en landschap

Vanuit de Veluwe wandel je richting de IJssel. De bossen ruil je in voor agrarisch landschap afgewisseld met bos. Het dorp Brummen is goed voor een pauze, maar als je de oversteek maakt naar het charmante Bronkhorst is daar ook volop gelegenheid voor een hapje of een drankje. De route van Bronkhorst naar Wichmond is vooral heel landelijk. Het laatste deel wandel je door het weiland langs de Baakse Beek.

Tips en weetjes

  • Etappe 18 is een van de langste routes van het Trekvogelpad. Beter is de etappe op te splitsen: van Loenen naar Brummen (of Bronkhorst) en van Brummen naar Wichmond.

  • Bij de veerpont van Bronkhorst kun je niet pinnen, wel hangt er een briefje met rekeningnummer waar je het bedrag op kunt overmaken. Maar cash is handiger natuurlijk.

 

Mijn ervaring

Mijn klamme t-shirt plakt aan mijn rug, mijn bidon is leeg en mijn schoenen wegen minstens 20 kilo. Ik voel me een uitgeblazen paardebloem. Nog 2 kilometer te gaan over een lange, rechte asfaltweg. De auto's razen langs me heen en ik kan alleen maar denken aan de douche die op me wacht.

Trekvogelpad-etappe18
Wandelen zonder extra kilo's

De dag begint heel goed. Samen met mijn jongste zoon vertrek ik vanuit Loenen. Mijn rugzak ligt al bij het eindpunt en het is heerlijk om te kunnen wandelen zonder extra kilo's. Zoonlief wandelt de eerste 14 kilometer met me mee tot aan Brummen. We wandelen over asfaltwegen langs landerijen, boerderijen en weidse velden.

We tikken Eerbeek aan en checken af en toe de app zodat we niet fout lopen. Ook het Maarten van Rossumpad ligt hier in de buurt, een route die we, alleen al vanwege de naam, niet willen volgen.

Trekvogelpad-etappe-18
Wel goed opletten

Ludgeruskerk in Hall

We komen aan in het slechts 450 inwoners tellende Hall, dat valt onder de Gemeente Brummen. De hervormde Ludgeruskerk steekt boven het hele dorp uit. Nu maar hopen dat alle inwoners op zondag ook komen.

Trekvogelpad-etappe-18
Ludgeruskerk in Hall

Na nog meer velden, weides en mooie doorkijkjes, komen we aan in Brummen. Daar is het tijd voor een goede lunch, inclusief appelgebak bij de bakkerij op het Dorpsplein. We genieten van het goede leven en nadat we zijn uitgerust, neem ik afscheid van mijn zoon.

Trekvogelpad-etappe-18
Een hele goeie dit keer

Mijn route gaat verder over de met fluitenkruid begroeide dijk. Zonder schaduw loop ik de kilometers naar de pont van Bronkhorst. Voor wie interesse heeft: dit mooie veer over de IJssel staat te koop. Een vaarbewijs is wel noodzakelijk.

Trekvogelpad-etappe-18
Pontje Bronkhorst staat te koop

Kleinste stadje van Nederland

Aan de overkant wandel ik naar Bronkhorst; het kleinste stadje van Nederland. Over klinkerstraatjes struin ik langs kunst- en edelstenenateliers. Herberg De Gouden Leeuw heeft een uitnodigend terras maar ik besluit er geen gebruik van te maken.


Trekvogelpad-etappe-18
Bronkhorst
De dichtstbijzijnde supermarkt ligt in Steenderen

De B&B waar ik vanavond overnacht, ligt in de middle of nowhere. Ik ga dan ook op zoek naar een supermarkt, maar die vind ik niet in Bronkhorst. De dichtstbijzijnde ligt in Steenderen, 2 kilometer heen en terug. Toch ga ik voor de extra kilometers en hoop dat het het waard is.

Met mijn ingeslagen avondmaaltijd in mijn rugzakje, vervolg ik de route. Langs weides, schaapjes en over kleine zandpaadjes. De ene voet voor de ander en kilometer na kilometer.

Trekvogelpad-etappe-18
Op weg naar Wichmond
Ik verlies mijn balans en val bijna in een koeienvlaai

Ik steek een brug over en de wit-rode markering leidt me naar rechts de weide in. Een smal pad dwars door het gras leidt me langs de Baakse Beek. De weg wordt versperd door schrikdraad, maar omlopen doe ik niet meer, daar ben ik veel te moe voor. Ik verlies balans als ik er over heen stap en val bijna in een koeienvlaai.

Trekvogelpad-etappe-18
Langs de Baakse Beek
Verstand op nul en blik op oneindig

Na 28 kilometer kom ik aan op het eindpunt van deze etappe. Helaas is het voor mij nog een stukje verder. Ik ga voor de snelste weg naar mijn B&B en die is nog 2 kilometer verder over een drukke asfaltweg. Verstand op nul, blik op oneindig volbreng ik mijn route. En die douche? Die was in één woord: geweldig!

 


281 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Opmerkingen


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page