top of page

Trekvogelpad etappe 16: van Otterlo naar Hoenderloo

Bijgewerkt op: 12 mei 2022

Nationaal Park De Hoge Veluwe
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt in Otterlo

Officiële eindpunt ligt in Hoenderloo

Officiële aantal kilometers: 18 km. Ik vertrek iets verder op de route, dus het aantal kilometers is voor mij vandaag iets minder.

Echt gelopen kilometers: 16 km

Vertrokken vanuit: B&B de Houtkamp in Otterlo

Overnachten in: Hotel Buitenlust in Hoenderloo

Start- en eindtijd: 9.45 - 14.30

Wil je meer info over de voorgaande Trekvogelpad Etappe 15? Klik dan hier.

Wil je meer info over de opvolgende Trekvogelpad Etappe 17? Klik dan hier.

 

Route en landschap

De eerste twee kilometer van dit traject wandel je via Otterlo naar de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daarna loop je dwars door het park naar Hoenderloo. Een bijzondere route met volop bos, hei en zandverstuivingen. In het Nationale Park vind je ook Museum Kröller-Müller met haar wereldvermaarde kunstcollectie en wandel je langs het door architect Berlage ontworpen Jachtslot Sint Hubertus.

Tips en weetjes

  • Bij de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe moet je entree betalen (11,30 euro pp en 8 euro om een auto te parkeren).

  • Naast het Trekvogelpad, zijn er in Nationaal Park De Hoge Veluwe ook andere mooie gemarkeerde wandelingen, die variëren van 6 tot ongeveer 11 kilometer.

  • Als je tijd genoeg hebt, bezoek dan ook Museum Kröller-Müller (entree 12 euro) of reserveer een rondleiding door Jachthuis Hubertus.

 

Mijn ervaring

Hoewel ik niet ver van Nationaal Park De Hoge Veluwe af woon, kom ik er zelden. Dat heeft misschien te maken met het entreegeld, want dat is best fors in vergelijking met de 'gratis' natuur in de omgeving. Het Nationaal Park is echter in beheer van een zelfstandige stichting die grotendeels afhankelijk is van entreegeld om de natuur binnen het park in stand te houden.

Juist omdat ik er niet zo vaak kom, ben ik benieuwd naar deze Trekvogelpad etappe door het Nationale Park. Vandaag ga ik er samen met mijn hardloopclubje van genieten. Door een dennenbomen-bos wandelen we over brede zandpaden het gebied in. Onze wekelijkse trimrondjes komen goed van pas: de conditie wordt aardig op de proef gesteld als we omhoog en omlaag wandelen over pittige heuveltjes. Als bonus voor de klimmetjes krijgen we prachtige panorama-uitzichten zoals je ze in Nederland maar weinig ziet.

Trekvogelpad-etappe-16
Mooie vergezichten

Opnieuw is het een geweldige lentedag en als we in de buurt zijn van Museum Kröller-Müller, staat er een zonrijk terras op ons te wachten. Vandaag ga ik voor een worteltaartje, dat (bijna) net zo goed smaakt als dat ie eruit ziet.

Trekvogelpad-etappe-16

Met nieuwe energie lopen we verder. De verrassend rustige paden lijken eindeloos. Na elke bocht en iedere heuvel ligt een nieuw perspectief. Vanaf een van de uitkijkpunten zien we zelfs een ree voorbij sprinten.

Trekvogelpad-etappe-16

Jachtslot Sint Hubertus

Enkele kilometers verder komen we aan bij een parkachtig terrein en zien we Jachtslot Sint Hubertus liggen in de verte. Het bouwwerk is het voormalig buitenverblijf van de familie Kröller-Müller en een van de meest iconische gebouwen van Nederland. Architect Berlage ontwierp het slot en voltooide het in 1920. De fameuze architect was niet alleen verantwoordelijk voor de buitenkant, ook richtte hij alles in, tot aan het bestek aan toe.

Er worden rondleidingen verzorgd door Jachtslot Sint Hubertus. Helaas hebben wij daar geen tijd voor maar ik neem me voor er in de toekomst nog eens terug te keren.

Trekvogelpad-etappe-16
Jachtslot Sint Hubertus

Langs Rhododendronpaadjes en vlonders over met waterlelies gevulde vijvers, dwalen we verder door Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Trekvogelpad-etappe-16
"Een adder!"

We lopen over stille bospaden richting Hoenderloo. Ik loop voorop en achter me hoor ik opeens tumult. "Een adder!" roept een van mijn wandelmaatjes. Een kronkelend bruin slangetje slingert over het grijze zand. Het is alleen geen adder, maar een 'hagedis zonder pootjes' ofwel een hazelworm. Het ongevaarlijke beestje is banger voor ons dan wij voor hem en kronkelt snel de berm in.

Trekvogelpad-etappe-16
Wel goed kijken: de hazelworm
Goed toeven in Hoenderloo

Na 16 kilometer komen we aan in Hoenderloo waar we Nationaal Park De Hoge Veluwe weer verlaten. In het kleine dorp is het goed toeven: de terrassen zijn open en wij verwennen onszelf met een verlate lunch. We zijn allen enthousiast over deze prachtige etappe door dit unieke natuurgebied. Heel tevreden en voldaan sluit ik deze wandeldag ook weer af. Op naar etappe 17!


 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 16685 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page