top of page

Trekvogelpad etappe 22: van Buurserzand naar Enschede

"Bloemen en een chocolademedaille"
 

Numbers and facts


Officiële startpunt ligt in Buurserzand

Officiële eindpunt NS station in Enschede

Officiële aantal kilometers: 13 km

Echt gelopen kilometers: 14, ik wandel vanuit 't Rutbeek naar mijn 'eigen eindpunt': de Universiteit Twente.

Vertrokken vanuit :Appartement de Voshaar, vlakbij het Rutbeek

Overnachten in: weer lekker thuis!

Start- en eindtijd: 9.00 - 13.00

 

Route en landschap

Vanaf het Buurserzand wandel je door bos en agrarisch landschap naar Het Rutbeek, een grote recreatieplas ten zuiden van Enschede. Daarna wandel je door de bebouwde kom van Enschede naar het centrum.


 

Tips en weetjes

 • Dit is zeker niet de mooiste etappe van het Trekvogelpad, met name het deel door Enschede is slechts een route om van A naar B te komen. Ook het NS Station als eindpunt vind ik niet heel inspirerend. Je kunt er voor kiezen het Trekvogelpad te beeïndigen bij het Rutbeek en vandaar met OV naar het centrum van Enschede te gaan.

 • Alternatief is vanaf het Rutbeek te wandelen naar de grens met Duitsland (bijv. bij Glanerbrug). Van daaraf kun je dan alsnog met de bus naar NS Station Enschede.

 

Mijn ervaring

Aan alle goeds komt een eind; mijn Trekvogelavontuur zit er bijna op. Ik heb alleen de laatste etappe nog te gaan en dat voelt een beetje raar. Dagenlang werd ik 's ochtends wakker, stond er een ontbijtje voor me klaar, pakte ik mijn spulletjes en ging lopen. Geen afwasmachine die ik leegruimde, geen werkmails die ik beantwoordde en koken deed ik ook niet. Mijn enige 'taak' was te genieten van de wereld om me heen. En erover te schrijven.

Trekvogelpad-etappe-22
Trekvogels op de route in Enschede

En wat heb ik er van genoten. Elke dag opnieuw. Van de polders, de vogels en de oer- Hollandse huisjes in Noord Holland. Van de bossen, landhuizen en kastelen op de Utrechtse Heuvelrug. Van de heide, bossen en zandverstuivingen op de Veluwe en tenslotte van het prachtige coulisselandschap in de Achterhoek en Twente. Wat is de natuur mooi en wat was het een geweldige dwarsdoorsnede van Nederland.

Trekvogelpad-etappe-22

Trekvogelpad een pelgrimsreis?

Of het een 'pelgrimsreis' was, vragen mensen me soms. En onder een pelgrimsreis verstaan ze dan een tocht waarin je iets hoopt te verwerken, los te laten of nieuwe inzichten op wilt doen. Voor mij was het geen pelgrimsreis. Ik had tijd en zin in avontuur en beweging. "Ik doe het gewoon" dacht ik en zo is het gegaan. Of ik dan geen inspirerende inzichten heb opgedaan? Nou, misschien toch een paar. Dat lange afstanden wandelen ervoor zorgt dat je kunt eten wat je wilt, zonder aan te komen. Dat mijn lichaam meer kan dan ik dacht. Dat ik mijn angsten niet altijd hoef te overwinnen, maar dat een weg er omheen ook bestaat (dat werkte in elk geval bij de honden en koeien).

Goeie ouwe tijd

Op mijn laatste etappe dwarrelt er van alles door me heen. Hoewel de route landschappelijk niet heel interessant is, is het voor mij een feest van herkenning. Ik start bij Het Rutbeek, de recreatieplas waar ik in mijn studententijd wel eens een duik nam. De strandjes bij het meer zijn nu leeg, op wat hangjongeren na.

Trekvogelpad-etappe-22
Het Rutbeek

In de bebouwde kom van Enschede sta ik ineens bij de Gelderlandlaan; de plek waar ik woonde toen ik afstudeerde. In de straat met flats twijfel ik over het adres. Ik weet het niet meer. Wel komen er andere herinneringen boven die diep lagen verstopt.

"Dat ik dit kan!"

Met een glimlach wandel ik verder. Door het Volkspark; waar het tijd is voor mijn voorlopig laatste taartje. Ik heb al vier weken lang het meest geweldige wandelweer dat ik me wensen kan en ook vandaag is het niet anders. Terwijl ik op het zonnige terras de laatste hap neem van mijn 'sticky toffee' met slagroom, voel ik me een gelukkig mens. Dankbaar voor het weer, voor alle lieve medewandelaars en supporters (ik had nooit gedacht dat het er zoveel zouden zijn), hernieuwde vriendschappen en leuke gesprekken. Dankbaar voor mijn eigen gezondheid ("dat ik dit kan!") en dat ik in de gelegenheid ben om het te kunnen doen, want ook dat is niet vanzelfsprekend.

Trekvogelpad-etappe-22
De laatste...

Was het dan alleen maar leuk?

Nee. Niet toen mijn enkels pijn gingen doen. Niet toen ik 26 kilometer had gewandeld en nog 4 km verder moest langs een drukke doorgaande weg. Niet toen ik in Pijnenburg werd geweigerd op een terras en er in de verre omtrek geen eetgelegenheid was te bekennen. Niet toen ik besprongen werd door twee loslopende honden en ook niet toen er opeens een koe op mijn pad stond. Maar als dat het ergste is dat me is overkomen in de afgelopen weken, dan hoor je mij niet klagen.

Campus Enschede

Uiteindelijk wandel ik naar mijn persoonlijke eindpunt van het Trekvogelpad; de Universiteit Twente. Een plek waar ik heel wat jaartjes heb doorgebracht en goede herinneringen aan heb. Het gebouw waar ik mijn meeste colleges volgde gaat binnenkort tegen de vlakte en het is leuk om het nog eens te kunnen zien. Ook het 'torentje' van Drienerlo en andere kenmerkende kunstwerken staan er nog steeds.

Trekvogelpad-etappe-22
Torentje van Drienerlo

Een selfie mag niet ontbreken natuurlijk, daarna ga ik lekker liggen wachten op het gras. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Mijn lief haalt me op, hij is stipt op tijd. Zaterdagmiddag 14 mei, 13.00 uur. Met bloemen. Én een chocolademedaille.

Meer informatie over het Trekvogelpad

 • Het Trekvogelpad is uitgezet door NIVON en is 'officieel' opgedeeld in 22 etappes, van Bergen aan Zee naar Enschede. De route is in twee richtingen gemarkeerd, dus je kunt 'm ook andersom lopen.

 • Je herkent het Trekvogelpad aan de wit-rode markering die overal op de route staat. Op bomen, hekjes, lantaarnpalen enzovoorts. Er is ook een (onlangs vernieuwde) wandelgids over het Trekvogelpad. Deze kun je bestellen op de NIVON website. Via wandelnet.nl kun je de routes van elke etappe ook downloaden.

 • De begin- en eindpunten van de etappes zijn niet allemaal even goed bereikbaar met OV. Plan daarom altijd je eigen begin- en eindpunt als je afhankelijk bent van OV.

 • Hoewel geprobeerd is zoveel mogelijk gebruik te maken van onverharde paden, zijn er ook etappes die voor een groot deel over asfalt lopen en landschappelijk minder te bieden hebben.

 • Gedetailleerde informatie over alle etappes vind je in mijn blogs. Zie hier voor etappe 1 t/ 7. Zie hier voor etappe 8 t/ 15 en zie hier voor etappe 15 t/m 22.

 • Voor wie interesse heeft om meerdere dagen achter elkaar het Trekvogelpad te bewandelen, is mijn schema wellicht interessant. Zie hieronder.


Trekvogelpad dag tot dag
.docx
Download DOCX • 16KB

Zelf een meerdaagse wandeltocht maken?

Als je zelf een lange (meerdaagse) wandeltocht wilt maken, denk in elk geval na over de volgende zaken:

 1. Welke route je gaat lopen. In Nederland zijn er vele Lange Afstandswandelpaden (LAW) waar je (een deel) van kunt lopen. Zie hier voor meer info. Het voordeel van een lange tocht in Nederland, is dat je altijd weer snel thuis kunt zijn. Maar voor de wandelaar die het liever wat verder weg zoekt zijn er volop mogelijkheden in heel Europa. Zie hier voor meer info.

 2. Bepaal voor je zelf hoeveel kilometer je per dag wilt en kunt wandelen. Dat is voor iedereen verschillend en hangt af van je conditie, je bepakking en de wandelroute. Ik merkte zelf dat ik 20 kilometer per dag te doen vond. Daarboven werd het zwaar.

 3. Goede rugzak. Een goede rugzak is een must. Zorg dat de heupband goed zit, omdat daar vooral het gewicht op rust. Ik heb een Abisko 35 Friluft. Deze heeft o.a. een los rugpand, dat zorgt voor ventilatie. De rugzak heeft ook ritszakjes op de heupband, wat handig is voor kleine zaken die je bij de hand wilt hebben. Zorg ook voor een plastic zak waar je de rugzak in kunt stoppen als het regent.

 4. Wat neem je mee? Hoe lichter, hoe beter. Maak niet de fout om je rugzak helemaal te vullen. Mijn streven is dat de bepakking niet meer is dan 8 kilo. Lichtgewicht kleding en niet meer dan 3 paar sokken, onderbroeken en t-shirts, een loopbroek en een outfit voor na het wandelen. Uiteraard gaan mijn goed ingelopen Lowa’s mee en een paar schoenen voor ‘s avonds.

 5. Schoenen en voeten. Zorg voor goede wandelschoenen die je vooraf hebt ingelopen. Ik wandel zelf op Lowa's. Mijn sokken zijn van het merk Odlo (hardloopsokken). Probeer sokken en schoenen altijd vooraf uit. Om blaren te voorkomen en/of te verzachten gebruik ik 'wandelwol'. Daarnaast heb ik blarenpleisters mee en een rol sporttape waar je je enkels mee kunt ondersteunen.

 6. Veiligheid: neem een alarmknop mee. Ik heb er zelf een waar je een pin uit kunt trekken. Daarna maakt het ding een overweldigend lawaai dat hopelijk zo afschrikwekkend werkt, dat alle gevaar op de vlucht slaat. Ook heb ik een busje kleurspray bij me (pepperspray is verboden in Nederland). Als je hiermee spuit, blijft het goedje minimaal 3 dagen zichtbaar op je belager.

 7. Overnachten: als je (zoals ik deed) overnacht in B&B's en (kleine) hotelletjes, boek dan ruim van te voren. Veel van de overnachtingsmogelijkheden die aan of dichtbij de route van een lange afstandswandelpad liggen zitten snel vol, dus op tijd boeken is geen onnodige luxe. Wil je een betaalbare (en gezellige) overnachtingsplek, denk dan ook eens aan Vrienden op de fiets.

 8. Telefoon en oplader. Uiteraard gaat je mobiel ook mee. Om er voor te zorgen dat je nooit zonder stroom zit, neem je een powerbank mee.

 9. Tenslotte: geniet van de voorbereiding en veel plezier op je wandeltocht!


908 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Hozzászólások


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page