top of page

Trekvogelpad etappe 4 t/m 7: recht zo die gaat door de polder

Zunderdorp, Zuiderwoude, Durgerdam. Dorpen waar ik nog nooit van heb gehoord glijden langs mijn voeten weg. Met de ene stap voor de ander zie ik oude houten huisjes, ophangbruggen, weides, water en nog eens water. In etappe 4 t/m 7 van het Trekvogelpad loop ik van de Zaanse Schans naar Naarden; dwars door het Noord Hollandse veenpolderlandschap.


Ik wandel het 414 kilometer lange Trekvogelpad van 22 etappes in één keer achter elkaar door. Deze lange-afstandswandeling start in Bergen aan Zee en eindigt in Enschede. De route loopt dwars door de vele vogelgebieden die Nederland rijk is. Vind je het leuk om dit te volgen? Meld je dan aan voor mijn wekelijkse (realtime) blog.

Trekvogelpad

Trekvogelpad Etappe 4: Zaanse Schans naar Landsmeer

De Zaanse Schans; een unieke buurt in de gemeente Zaanstad. Oude molens, werkplaatsen, en overwegend groene huisjes. Het levendige openluchtmuseum ligt in de Kalverpolder, een beschermd veenweidegebied aan de Zaan. Hier start ik de 20 kilometer lange Trekvogel Etappe 4, samen met twee vriendinnen.

"Zullen we liften?"

Vanaf de Zaanse Schans wandelen we over asfaltwegen tot we aankomen bij het recreatiegebied rondom de Jagersplas. Daar lopen we door het groen richting de Oostzaanse Polder en via kronkelende paden verder langs de Stootersplas. Op zoek naar een kop koffie op een terras, wijken we van de route af naar Den Ilp. In dit kleine dorp is echter niets te beleven en de doorgaande weg naar Landsmeer is lang. Met 19 kilometer in de benen gaan we overstag voor de bus. Maar eenmaal bij het bushokje geeft het tijdschema aan dat de laatste bus al is vertrokken."Zullen we liften?" vraagt een van de vriendinnen. Tegelijkertijd steken we onze duimen omhoog. En zowaar: de eerste de beste automobilist stopt voor ons. Chauffeur 'Rock' brengt deze 50+ dames in no-time naar Landsmeer. Onze rots in de branding.

Wil je meer info over de route, tips en weetjes over etappe 4 van het Trekvogelpad? Klik dan hier.

Trekvogelpad
Als kaasmeisjes bij de Zaanse Schans

Trekvogelpad Etappe 5: van Landsmeer naar Ransdorp

Het weer is al 6 dagen lang geweldig. De zon, de temperatuur en een straf windje, beter kan ik het me niet wensen. In Landsmeer zoekt Gerrit Jan, mijn man, me op voor etappe 5 en 6, en wandelen we over smalle fietspaden door de polder. Langs groen en water struinen we over het vlakke land. Via een pontje en een lange asfaltweg met woonboten langszij, komen we aan in Broek in Waterland en snakken naar een goede bak cappuccino. Maar de horeca in het pittoreske dorp is nog niet open. Tussen het gele koolzaad vinden we wel een mooi bankje en daar genieten we van de meegenomen proviand.

Trekvogelpad
Mooi bankje tussen het koolzaad

Tegen de wind in wandelen we door naar het schilderachtige Zuiderwoude. Het kerkje, de brug en de gekleurde houten huisjes lijken zo uit een plaatjesboek te komen. Vanaf Zuiderwoude hebben we de wind weer mee; eigenlijk lopen we in een grote bocht weer naar het westen. Met 23 kilometer in de benen zijn we nog verrassend fit als we aankomen in onze boeren B&B in Zunderdorp. Het kleine plaatsje ligt niet zo ver van Amsterdam en B&B boer Henk leent ons fietsen om nog even op pad te kunnen. En zo zitten we om 15.00 uur 's middags op een terras in hartje Amsterdam.

Trekvogelpad
Zuiderwoude

Wil je meer weten over de route, tips en weetjes van Trekvogelpad etappe 5? Lees hier dan meer.

Trekvogelpad
Om 15.00 uur op terras in Amsterdam

Trekvogelpad Etappe 6: van Ransdorp naar Gaasperdammerplas

Met bijna 100 km in de benen, beginnen mijn enkels te protesteren. Gelukkig heb ik sporttape bij me en ik tape mijn voeten in voor etappe 6: voor ons van Zunderdorp naar de Gaasperdammerplas bij Amsterdam. Een flinke afstand omdat we iets van de route zijn afgeweken. Vanuit Zunderdorp gaan we, wederom met windkracht 5, op pad door het weidse polderlandschap. Al snel komen we bij Ransdorp waar we de stompe toren bewonderen en genieten van de kneuterige charme van dit Noord Hollandse dorpje.

Trekvogelpad
Ransdorp

Durgerdam

Na een paar kilometer komen we aan in lintdorp Durgerdam met zijn houten huisjes en kleine haven. De wasjes hangen te drogen en op het terras van de zeilvereniging krijgen we een (gratis!) bakje koffie en een speculaasje. Over een grintpad met woonboten langszij, wandelen we verder. De wind is pittig en we gaan maar door. Water, bruggen en nog eens water. Aan de overkant ligt Amsterdam. We zetten de ene voet voor de ander, maar het gaat niet helemaal vanzelf vandaag. Viaducten, sluizen en dijken. Langs het water lopen we, recht zo die gaat, tegen de wind in. Vermoeidheid speelt ons parten. Na 18 kilometer zien we aan de overkant van de dijk een bushalte. We kijken elkaar aan en weten genoeg. Morgen weer een dag....

Trekvogelpad
Durgerdam

Wil je meer weten over de route, tips en weetjes van Trekvogelpad etappe 6? Klik dan hier.


Trekvogelpad Etappe 7: Gaasperdammerplas naar Naarden


Mijn enkels voelen gelukkig een stuk beter dan gisteren. Een goede nachtrust en sporttape doen wonderen. Dus start ik, samen met een hardloop-vriendin aan etappe 7 van het Trekvogelpad. Vanaf busstation Gaasperplas wandelen we langs het water en groen van de Gaasperdammerplas. Het parkachtige gebied vormde in 1982 de locatie van de Floriade. Nu ligt het er rustig bij en het is moeilijk te geloven dat deze groene omgeving zo vlak bij het drukke Amsterdam ligt.

Trekvogelpad
Gebied rondom Gaasperdammerplas

We missen wat wit-rode markeringen en lopen heen en weer op het pad. Het is goed dat we back-up hebben van de wandelnet-app, waarmee je alle etappes kunt downloaden. Eenmaal weer op de goede route, gaan we vrolijk verder richting Weesp. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal zien we de schepen aan ons voorbij trekken.

Trekvogelpad
Amsterdam-Rijnkanaal

We komen aan in Weesp en daar gaat het regenen. We vinden een restaurantje dat open is en zo zitten we hoog en droog aan ons Twaalfuurtje. Koppie soep, kroketten, broodjes; we hebben het verdiend. We lunchen wat langer en wachten geduldig af tot Buienradar zegt dat we weer veilig naar buiten kunnen.

Trekvogelpad
Weesp

Ook de tweede helft van etappe 7 is mooi. Dwars door het veenland, door een klein stukje bos en langs het Naardermeer eindigen we bij ons eindpunt; station Naarden-Bussum.

Wil je meer weten over de route, tips en weetjes van Trekvogelpad etappe 7? Klik dan hier.

 

Wil je meer weten over de andere etappes van het Trekvogelpad? Klik dan hier. Of meld je aan voor mijn wekelijkse blog.

 

Meer foto's van Trekvogelpad Etappe 4 t/m 7747 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page