top of page

Tulpenroute Flevoland: mis 'm niet, nog één week wandelen, fietsen of toeren

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023

Ontluikende tulpen in het veld. Rood, oranje, roze. Een trekker op de weg, een straf windje en blauwe lucht. Nederland op zijn mooist! Bollenvelden zijn een echte trekpleister in deze tijd van het jaar en de meeste mensen gaan naar Lisse om ze te bewonderen. Maar wist je dat Flevoland óók een prachtige tulpenroute heeft? Mis ‘m niet, tot en met de eerste week van mei kun je met de 'Tulpenroute Flevoland' nog wandelen, fietsen of autorijden langs deze bollenpracht.

flevoland-tulpenroute
Tulpenroute Flevoland

Tulpenroute Flevoland

De periode waarin de tulpen bloeien is vooraf nooit exact te voorspellen. Vanwege het koude weer bloeien de tulpen dit jaar wat later dan anders. De ‘Tulpenroute Flevoland’ loopt dit jaar van 16 april tot en met 9 mei 2021. In deze periode kun je volop genieten van het kleurrijke buitengebied van de gemeente Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere. Er zijn vier fietsroutes, één wandelroute en drie autoroutes.

flevoland-tulpenroute
Volop tulpenvelden in Flevoland

Wandelroute vanuit Swifterbant

De wandelroute vertrekt vanuit Swifterbant en is ongeveer 7 kilometer lang. Het onderstaande kaartje geeft de route aan.

flevoland-tulpenroute

Vier mooie fietsroutes

De vier fietsroutes vertrekken vanuit Dronten, Swifterbant, Lelystad of Zeewolde. De kortste route vertrekt uit Swifterbant (22 kilometer) en de langste vanuit Dronten (47 kilometer). En als je een andere mooie fietsroute wilt maken, kijk dan eens hier.

flevoland-tulpenroute

Lang weekend Almere

Wij zijn een lang weekend in de buurt van Almere. We hebben al flink wat fietskilometers in de benen en ook al een aardige wandeling gemaakt. Mijn achillespees speelt op, dus besluiten we via de autoroute van 'Tulpenroute Flevoland' de tulpen te gaan bewonderen.

flevoland-tulpenroute

Ticket moet je kopen

De autoroute is niet gratis. We kopen een ticket via de website www.avontuurlijkflevoland.nl (5 euro) en downloaden de app die er bij hoort. Er zijn drie plekken van waaruit we kunnen beginnen. Voor ons is Buitencentrum Almeerderhout, (Kemphaanlaan 4, Almere) het dichtste bij. Van daar uit wijst de app ons de weg.

flevoland-tulpenroute

Ons ‘eerste’ bollenveld

Al gauw komen we aan bij het eerste bollenveld en het is meteen al een beauty. Wit, paars, rood en geel; een waar kleurenpalet. Het is aan de koude kant en de zon laat zich (nog) niet zien. Maar daar trekken deze tulpen zich weinig van aan. Ze staan volop in bloei.

Langs het Gooimeer

De autoroute is ongeveer 100 kilometer lang en voert ons van Almere richting Zeewolde. We rijden verder langs het Gooimeer. Hier vinden we geen tulpenvelden maar dat is niet erg. Het grote meer is omzoomd met kleurrijk koolzaad en (bijna!) net zo mooi als de tulpen.

flevoland-tulpenroute
Gooimeer

Typisch Flevoland

Tijdens de autoroute vertelt de app ons meer over de lokale historie, natuur en over enkele (agrarische) ondernemers in de regio. Bij hen kun je, als je dat wilt, een kijkje nemen op het boerenbedrijf. We rijden kris kras door het vlakke land met opvallend veel windmolens. En weggetjes met namen als ‘Roerdomppad’, ‘Kwikstaartstraat’ of ‘Schollevaarweg’. Dwars door dit landschap liggen al die mooie tulpenvelden. Rood, wit, geel…

Niet tussen maar vóór de tulpen

En dan komen we bij een heel groot tulpenveld. We parkeren de auto langs de berm van de weg om de bloemen ook van dichtbij te kunnen bewonderen. De paadjes tussen de rijen tulpen zijn breed genoeg om er door heen te lopen, maar dat doen we toch maar niet. Er wordt nadrukkelijk aangegeven de tulpenvelden niet te betreden, in verband met het behoud van tulpen en ter voorkoming van ziekte-insleep”. Toch zien we dat een aantal bezoekers het niet kan weerstaan om zichzelf te vereeuwigen tussen de tulpen in plaats van vóór de tulpen.

flevoland-tulpenroute

Tulpen groeien op klei

Inmiddels doet ook het zonnetje vrolijk mee. We raken niet uitgekeken op de roze-rode creaties. De één nog mooier dan de ander en het is moeilijk om een foto te maken die níet fantastisch is. Als ik een stapje dichterbij de tulpen wil zetten, word ik meteen bestraft. Tulpen groeien op klei en de klei waar ik op stap, is nog nat en kleverig. Ik probeer het zwarte goedje van mijn schoenen af te schrapen op de weg en in het gras, maar ik krijg ze niet meer schoon. Eigen schuld, dikke bult.

flevoland-tulpenroute

Als de lente komt, dan stuur ik jou…..

Niet alleen de tulpenvelden maar ook de groene weides, de zwart-witte koeien en de fluitende weidevogels maken het plaatje compleet. Flevoland op zijn best, wij hoeven niet naar Lisse. De drukte op de route valt ons erg mee en na ruim 1,5 uur rijden over de kleine landweggetjes keren we weer langzaam terug richting Almere. ‘Als de lente komt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam’ zingen we luidkeels in de auto Duizend gele, duizend rode, wensen jou het allermooiste….’ Maar al rijdend door deze vlakke polder, passen we de tekst toch een beetje aan: “wat mijn mond niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Flevoland….”

flevoland-tulpenroute
Tulpen uit Flevoland
 

Wil je ook de Tulpenroute Flevoland wandelen, fietsen of toeren met de auto?

  • De fiets- en wandelroutes kun je vinden op de website van Avontuurlijk Flevoland. Deze zijn gratis te downloaden. Of check hier voor mooie fietsroutes.

  • Voor de autoroute moet je een ticket kopen (5 euro) en je moet een app downloaden.

  • Let op, de tulpenvelden liggen elk jaar op een andere plek. De uitgezette tulpenroutes zijn elk jaar dan ook anders.

  • Wil je er een lang weekend van maken? Overweeg dan te logeren bij het Groene Geheim in Almere Hout. Een mooie lodge en een perfecte uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandeltochten.

flevoland-tulpenroute
Groet vanaf Tulpenroute Flevoland!

Vind je dit een leuke blog? En wil je elke week een tip ontvangen voor een wandeling, fietstocht of ander uitstapje? Vul je mailadres in en abonneer je dan op mijn website. Uiteraard kun je je op elk moment weer afmelden.

836 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page