top of page

Wandelen Amerongen: hoog en laag door bos en dal


 

Wil je wandelen in Amerongen? Dan zit je wel goed. Amerongen, met wandelroutes in alle soorten en maten, is één van mijn favorieten wandelgebieden. Wat Amerongen zo speciaal maakt is de combinatie van bos, uiterwaarden, glooiende hellingen en uitzichten om van te smullen. Tel daar ook nog eens een pittoresk dorp mét kasteel bij op en je hebt een wandel-walhalla. Vorige week liepen wij de ‘Hoog en Laag’ route; één van de kortere wandelingen rondom Amerongen. Kijk hier voor het overzicht aan wandelroutes rondom Amerongen.

 
wandelen-amerongen
Amerongse bos

Utrechtse Heuvelrug

Amerongen ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug; een bosgebied dat zich uitstrekt van Huizen in de provincie Noord-Holland tot Rhenen in de provincie Utrecht. Het heuvelachtige landschap van de Utrechtse Heuvelrug kent verschillende ‘toppen’ boven 50 meter, zoals de Grebbeberg van 52 meter hoog en de Amerongse Berg met ruim 69 hoogtemeters. Niet zo gek dat het hier mooi wandelen is.


Start van de ‘Hoog en Laag’ route

De ‘Hoog en Laag’ wandelroute start bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP), aan de Burgwal 6 in Amerongen. Er is ruimte genoeg voor onze auto en als we uitstappen zien we al snel een kleurenpaaltje dat de weg wijst naar de verschillende wandelroutes. Voor de Hoog en Laag route moeten we letten op het blauwe streepje. Als we het paaltje volgen, zien we iets verderop een oude tabaksschuur liggen. De schuur dient nu als informatiecentrum en herinnert aan de vroegere tabaksteelt in deze streek. We bewaren een bezoekje voor de terugweg en gaan eerst op pad.

wandelen-amerongen
Gemarkeerd met blauwe strepen

Amerongse bos en Amerongse berg

Het duurt niet lang voordat we het Amerongse bos in lopen en worden omringd door reusachtige beuken en oude grove dennen. Het is een bos dat in de 18e eeuw werd aangelegd in opdracht van de heren van Kasteel Amerongen. In het Amerongse bos ligt de Amerongse Berg, en dat voelen we meteen aan onze kuitspieren.

wandelen-amerongen

Herfst in het Amerongse bos

We blijven de blauwe paaltjes volgen en banen ons een weg door de massa ritselende bruine bladeren. De beuken hebben hun blad verloren en er staat nog slechts een enkele struik met wat kleur. Het grote grijze wolkendek brengt ook weinig variatie. Toch genieten we van het wandelen en waarderen de verstilling van de natuur.


wandelen-amerongen

Hoog en Laag

De blauwe paaltjesroute heet niet voor niets ‘Hoog en Laag’. We wandelen ‘hoog’ over de top van de Amerongse Berg, en dat voelen we. We gaan heuveltje op en heuveltje af en bewonderen de uitzichten over de statig glooiende beukenlanen. Maar het tweede deel van de route brengt ons naar de veel lager gelegen Amerongse Bovenpolder; geen hoogteverschillen op ons pad, maar wel zicht op waterrijke uiterwaarden.


wandelen-amerongen
Uitkijkplateau

Uitkijkplateau

Aan het eind van de wandeling komen we langs een uitzichtplateau. Natuurlijk beklimmen we de trappen. Die brengen ons op gelijke hoogte met de boomtoppen. Onze moeite wordt beloond: het uitzicht is weergaloos en we kunnen zelfs Kasteel Amerongen zien liggen. In de winterse rust genieten we van het Hollandse landschap.


wandelen-amerongen

wandelen-amerongen
Uitzicht vanaf plateau

Bezoekerscentrum Amerongen

Het is nog maar een kort stukje terug naar de TOP parkeerplaats en we hoeven niet ver meer. Eenmaal terug, nemen we nog een kijkje in het bezoekerscentrum. Behalve informatie over routes, geschiedenis en de natuur, vind je er ook leuke spulletjes om te kopen en kun je er een kopje koffie drinken. Wij bewaren dat voor thuis, maar hebben genoten van een mooie wandeling.


wandelen-amerongen
Bezoekerscentrum

Wat wij vinden van de blauwe paaltjesroute in Amerongen?

De wandeling is niet zo lang (6km) en dat is ook wel eens fijn. Het Amerongse bos is prachtig en is nog best een uitdaging vanwege de hoogteverschillen. Het lage deel van de wandeling langs de Amerongse Bovenpolder viel ons een beetje tegen. Je wandelt niet ver vanaf een drukke doorgaande weg en het geluid van het verkeer is dan ook jammer. Het uitzicht vanaf het uitkijkplateau maakt dan weer veel goed.


 

Wil je ook de ‘Hoog en Laag’ route wandelen in Amerongen?

  • De 6 km lange wandelroute ‘Hoog en Laag’ is gemarkeerd met blauwe streepjes op palen.

  • Je kunt de wandeling starten vanaf Toeristisch Overstap Punt (TOP), aan de Burgwal 6 in Amerongen. Daar vind je ook genoeg parkeergelegenheid.

  • Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 50 en stap uit bij halte Amerongse Berg. Het is vanaf daar nog zo’n 9 minuten lopen.

Behalve de bruine Hoog en Laag route, zijn er nog een aantal andere gemarkeerde routes in verschillende afstanden die allen vertrekken vanaf het Toeristisch Overstap Punt, Burgwal 6 in Amerongen. We hebben ze niet allemaal zelf gelopen, maar je kunt kiezen uit verschillende ‘kleuren’:


  1. Rode route ‘over de top’ (3,4 km): op deze route wandel je langs statige beuken naar (hoe kan het anders) de top van de Amerongse berg.

  2. Gele route ‘Leemkuil’ (8 km): de route is vernoemd naar de kuilen waar vroeger leem werd afgegraven. Op de wandeling kom je langs deze leemkuilen, wandel je langs de ‘eenzame eik’ en kun je genieten van prachtige uitzichten tot ver in de Betuwe. Meer lezen over deze wandeling? Check dan hier mijn blog over de Leemkuilroute.

  3. Bruine route ‘Godaerd Bentinck (9,5 km). Grote ronde door het Amerongse en Zuylesteinse bos. Via een schilderachtige straat langs Kasteel Amerongen.

  4. Klompenpad Cotlandenpad (11 km): dit goed gemarkeerde Klompenpad leidt je langs Kasteel Amerongen, landgoed Zuijlenstein en door de bossen van Amerongen.

  5. De groene route de Galgenberg (7,5 km). Door het prachtige bosreservaat van de Galgenberg naar het uitzichtpunt Elsterkap en onderlangs de eng van Elst.

Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk dan eens op mijn wandelpagina voor tips en blogs over wandelingen in Utrecht en Gelderland.

  • Vind je deze blog leuk? Schrijf je in als abonnee. Het kost niets en je krijgt regelmatig een mail met een leuke tip voor een wandeling.


152 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page