top of page

Wandelen Amerongen: prachtige wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

Bijgewerkt op: 4 dec. 2023


 

Het Amerongse bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug en werd in de 18e eeuw aangelegd in opdracht van de heren van Kasteel Amerongen. Het bos kenmerkt zich door reusachtige beuken en oude grove dennen. Het is een uitgestrekt wandelgebied, met wandelroutes in verschillende afstanden. Voor een geweldig uitzicht, beklim je de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt in de provincie Utrecht. Voor praktische informatie over wandelen in Amerongen, kijk hier.

 

wandelen-amerongen
Amerongse bos

Start bij Toeristisch Overstap Punt

Op een zonnige zondag is het een heerlijk weerzien met twee lieve vriendinnen die ik al even niet heb gezien. Omdat we gezelligheid willen combineren met een sportieve wandeling, spreken we af bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) in Amerongen voor een mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Achter aan de parkeerplaats ligt een informatiecentrum dat ooit een grote tabaksschuur was en herinnert aan de vroegere tabaksteelt in deze streek. We kiezen voor de bijna 10 kilometer lange Goderd Bentinck route die op de paaltjes wordt gemarkeerd met een bruin streepje.

wandelen-amerongen
Wij kiezen voor de bruine route

Herfstmarkt

De wandeling begint heel gezellig; er is een herfstmarkt vlakbij de parkeerplaats en we kunnen niet anders dan eerst even rondneuzen langs pompoenen, creatieve herfstknutsels, gezonde koeken en zelfgemaakte jam. Na wat gesnuffel langs alle kraampjes gaan we alsnog aan de wandel.

wandelen-amerongen
Mooie werken op de herfstmarkt
"Waar is de bruine markering nu gebleven?"

We volgen trouw de bruine markering richting het Amerongse bos. Het is niet vlak, en onze kuitspieren doen hun werk als we langzaam omhoog de Amerongse berg op wandelen. We komen aan bij een splitsing en zien alleen nog maar paaltjes met gele, rode en blauwe streepjes. Waar de bruine nu gebleven is? Amper 10 minuten onderweg en geen spoor meer van de bruine bordjes die de Goderd Bentinck wandelroute markeren. Omdat we toch graag de wandeling willen lopen die we ons hadden voorgenomen, nemen we hetzelfde pad weer terug, op zoek naar waar het misging. We houden onze ogen open en vinden uiteindelijk het bordje dat we hebben gemist, goed verstopt in een van de zijpaden.

wandelen-amerongen
Echt herfst!

Geen nood, de statige beukenlanen zijn betoverend mooi en de rode, bruine en gele bladeren geven ons een echt herfstgevoel. De rood-met-witte-stippen paddenstoelen schieten de grond uit. De zon die door het bladerdak doorsijpelt is een kadootje en onze jacks gaan al snel de rugzak in.

Wandelen-amerongen
Prachtig gebied

We struinen door het groene landschap tot we opnieuw aankomen bij een kruising waar dit keer drie paden samenkomen. Twee van de drie zijn ruiterpaden, en het derde pad wordt niet gemarkeerd door een bruin bordje. Opnieuw staan we in dubio, waar ging het nu weer mis? Dit keer wandelen we niet terug. Met Google maps op ons mobiel, besluiten we op pad te gaan naar het dorp Amerongen.


wandelen-amerongen
Waar gaan we heen?

Het dorp Amerongen

Het schilderachtige dorp Amerongen is ongeveer 1.000 jaar oud en een pareltje op de Heuvelrug. Het is prachtig gelegen tussen de Rijn met haar uiterwaarden en de uitgestrekte bossen. We wandelen door de oude straatjes met boerenhuizen, galeries en winkeltjes. Op het terras van Hotel Restaurant Buitenlust strekken we de benen en laden op met een drankje en wat lekkers.

wandelen-amerongen
Terras Restaurant Buitenlust

Kasteel Amerongen

Iets buiten het dorp ligt Kasteel Amerongen. En nu we er toch zijn, willen we ook daar nog even langs. Het middeleeuwse kasteel spreekt tot de verbeelding en we komen erachter dat onze niet zo duidelijke bruine route is vernoemd naar graaf Goderd Bentinck, een van de laatste kasteelheren die het optrekje bewoonde. Het kasteel is open voor publiek en er is een Michelin waardig restaurant gevestigd in een van de voormalige stallen van het historische landgoed.


wandelen-amerongen
Kasteel Amerongen

Amerongse bovenpolder

We wandelen om het kasteel heen en vinden een mooi wandelpad dat ons door de Amerongse bovenpolder weer terugleidt naar ons startpunt. En zowaar, halverwege het weggetje treffen we opeens weer een bruin streepje op een paaltje… Toch knap dat we zowel begonnen als eindigen met de goede markering!

 

Wat wij vonden van de bruine paaltjesroute in Amerongen?

Het Amerongse bos is niet alleen een van de oudste bossen van Utrecht, het is misschien ook wel een van de mooiste bossen in de provincie. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welk wandelpad je hier kiest. Toch zou het fijn geweest zijn als de route duidelijker was gemarkeerd. De bruine route raden we dan ook niet aan, maar wandelen in het Amerongse bos des te meer!


wandelen-amerongen

Wil je ook wandelen in Amerongen?

Behalve de bruine Godard Bentinckroute, zijn er nog een aantal andere gemarkeerde routes in verschillende afstanden die allen vertrekken vanaf het Toeristisch Overstap Punt, Burgwal 6 in Amerongen. We hebben ze niet allemaal zelf gelopen, maar je kunt kiezen uit verschillende ‘kleuren’:


Rode route ‘over de top’ (3,4 km): op deze route wandel je (hoe kan het anders) over de top van de Amerongse berg.


Blauwe route ‘Hoog en Laag’ (6 km): de wandeling brengt je door het Amerongse bos en de Amerongse bovenpolder en wordt gemarkeerd met blauwe streepjes.


Gele route ‘Leemkuil’ (8 km): de route is vernoemd naar de kuilen waar vroeger leem werd afgegraven. Op de wandeling kom je langs deze leemkuilen, wandel je langs de ‘eenzame eik’ en kun je genieten van prachtige uitzichten tot ver in de Betuwe. Meer lezen over deze wandeling? Check dan hier mijn blog over de Leemkuilroute.


Klompenpad Cotlandenpad (11 km): dit goed gemarkeerde Klompenpad leidt je langs Kasteel Amerongen, landgoed Zuijlenstein en door de bossen van Amerongen.


Liever een andere wandeling maken? Kijk dan eens op mijn wandelpagina voor tips en blogs over wandelingen in Utrecht en Gelderland.


Wil je regelmatig een tip krijgen over een leuke wandeling? Meld je dan aan onderaan de pagina.456 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page