top of page

Wandelen Cyprus: Trails in het Troödosgebergte

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Als je aan Cyprus denkt, denk je wellicht aan mooie stranden, stille kloosters of aan Nicosia, de Turks-Griekse hoofdstad van het eiland. Dat je er ook prachtige wandelingen kunt maken is minder bekend. Op onze rondreis van twee weken over Cyprus, ontdekten wij het Troödosgebergte; een bergachtig gebied dat een groot deel van het westen en het midden van Cyprus beslaat. De hoogste berg is de Olympus, met een hoogte van1952 meter. Vanuit Troödos Square wandelen we drie van de mooiste trails in het Troödosgebergte. (Wil je meer lezen over de rest van onze rondreis, klik dan hier).


Onze tips voor wandelen in Cyprus:

 1. Atalanti Trail (14 kilometer) of Artemis Trail (7 kilometer)

 2. Caledonian Waterfall Trail (5 of 10 kilometer)

 3. Persephone Trail (6 kilometer)

wandelen-cyprus-troodos
Uitzicht vanaf de Persephone Trail

Atalanti Trail

Net aangekomen in Platres, een dorpje centraal in het Troödosgebergte, besluiten we onze eerste dag in dit gebied goed te besteden. We twijfelen tussen de Atalanti Trail van 14 kilometer en de Artemis Trail van 7 kilometer.

Beide trails cirkelen over de flanken van de berg Olympus maar de Artemis Trail loopt iets hoger dan de Atalanti Trail. De Atalanti Trail dankt zijn naam aan de mythische Griekse heldin ‘Atalante’; een van de beste en snelste jaagsters uit haar tijd én leerling van Artemis, godin van de jacht. Dat maakt onze keuze niet makkelijker, gaan we voor de leerling of de meester(es)? Maar omdat we wel zin hebben in een flinke hike, kiezen we voor Atalanti.

Het startpunt vinden we snel en binnen no-time lopen we over een vlak pad met uitheemse dennenbomen met namen als Pinus Nigra (‘zwarte den’) en ‘Troödos Juniper’.

wandelen-cyprus-troodos
Tussen de dennen door

Wind, wolken en grijze mistflarden houden zon en warmte tegen. De lucht ontmoet het land en wij ontmoeten de lucht. We starten met stevige pas en wandelen onszelf warm. Het bosgebied wordt langzaam kaler. Bruine rotsen, grauwe boomstammen en kiezelpaden. De mist die voorbij drijft heeft wat onheilspellends en past voor ons gevoel wel bij dit Cypriotisch Griekse landschap.

wandelen-cyprus-troodos
Beetje onheilspellend is het wel
"And we are even paying for this".

We nemen we een korte pauze op een mooi bankje. De wolken trekken op en zo genieten we van het (toch nog wel bewolkte) uitzicht. Terwijl we zitten, passeren er twee mountainbikers. Ze hebben er overduidelijk zin in en fietsen behendig over het smalle pad en de stenen richels. We kijken er vol bewondering naar, we doen het ze niet na. Na een minuut of 5 volgen er nog twee fietsers. ‘Are you with the same group?’ vragen we. ‘Yes, but we are not so fast’ hijgt een van mannen terwijl hij van zijn fiets afstapt. ‘What am I doing?’ vraagt hij zich hardop af. ‘And we are even paying for this!’ lacht de ander als een boer met kiespijn.

wandelen-cyprus-troodos

We wensen ze succes en lopen verder. Nog een paar kilometer te gaan. We genieten van de tocht, het pad wordt weer vlakker en we komen aan bij een asfaltweg die we oversteken. Daarna verandert het landschap en lopen we de laatste kilometers heuvel op en af langs dennenbomen en kruidenplanten zoals de Troödos Salvia (salie).

Als we weer aankomen bij ons startpunt, begint het zonnetje te schijnen…. maar om de route nou nog een keer te lopen? Dan toch liever een lekker terras waar een welverdiende cappucino én hot apple pie er prima in gaan! Mooie route in een prachtig landschap!Caledonian Waterfall Trail

Als we op onze tweede wandeldag naar buiten kijken, zien we dat het geregend heeft. Toch doet ook de zon zijn best en piekt door de wolken heen. We hopen op het beste en vertrekken vroeg voor de Caledonian Trail.

Vanaf het hoogst gelegen startpunt wandelen we bergafwaarts langs een helder stromend riviertje: de Kyros Potamos, waar de forellen het water bijna uit springen. Het loofbos langs het pad kleurt in vele tinten geel en bruin en de herfst doet zijn naam eer aan.

wandelen-cyprus-troodos
Mooie herfstkleuren op een mooi pad

Het pad loopt naar beneden en is hier en daar een beetje glad. Uitkijken dus. Maar het gaat goed. Dat het niet snel gaat is niet erg, we hebben de tijd van de wereld. Over trappetjes, bruggetjes en boomstronken struinen we over het pad naar beneden. Soms steken we de rivier over via kleine en grote keien of een omgevallen boom.

wandelen-cyprus-troodos
Via bruggetjes en boomstronken

We passeren een aardbeienboom (nooit geweten dat die bestaat!) en bewonderen de rode vlekken op zijn bast. Aardbeien zien we niet, maar het schijnt dat er na bloei van de boom aardbei-achtige vruchten verschijnen, die wel eetbaar, maar niet lekker zijn.


Na precies 49 minuten doemt de Caledonian waterval aan ons op. Het witte water dat vanaf 13 meter hoog naar beneden komt, klettert in een klein rotsachtig poeltje. Er is niemand en we hebben dit kleine stukje natuurschoon voor onszelf alleen. Hoewel we watervallen kennen die een stuk meer spektakel bieden, genieten we van de rust, de rotsen en het bos om ons heen.

wandelen-cyprus-troodos
Caledonian Waterfall

We nemen onze pauze en verzamelen energie voor de terugweg; die is immers bergopwaarts. Toch is omhoog lopen helemaal niet zo erg; we glijden minder snel uit en weten inmiddels welke bruggetjes, keien en trapjes we te gaan hebben. En zo brengt deze mooie trail ons weer terug bij onze auto.

We hebben er honger van gekregen en op een van de terrasjes op Troödos Square gaan we voor een goede lunch. En als ik de vers gegrilde forel op mijn bordje zie liggen, vraag ik me af of ie vanochtend nog in de Kyros Potamos zwom…..


Persephone Trail

Na de goede lunch op het terras hebben we weer nieuwe energie. Inmiddels schijnt de zon volop en besluiten we dat we nog wel een mooie wandeling kunnen maken: de Persephone Trail. We krijgen er geen genoeg van!

De Persephone Trail dankt zijn naam aan de mythische Persephone; Griekse godin van de dodenwereld én van de lente. De route start niet ver vanaf ons lunchterras. Met onze volle buikjes vinden we het startpunt tegenover het politiebureau en wandelen we al snel door een dicht bos van varens en dennen.

wandelen-cyprus-troodos
Tussen varens en dennen

Het pad is vlak en loopt lekker door. We komen niemand tegen en het bos is muisstil. Zo stil, dat we er bijna van gaan fluisteren. Links van ons het dal, rechts de berghelling en overal hoge dennenbomen. Af en toe opent het bos zich en worden we verrast door kleine doorkijkjes en verre uitzichten.

wandelen-cyprus-troodos
Uitzicht op verlaten asbestmijn

Bijzonder is het uitzicht op een verlaten asbestmijn aan de overkant van het dal. Het groen-grijze massief lijkt wel een beetje op een verstilde waterval. Maar het meest spectaculaire uitzicht ligt halverwege op de route.

Aan het eind van een lang kiezelpad komen we aan bij een fenomenaal uitzichtpunt. Hier kijken we uit op het zuidelijke deel van Cyprus. Kleine dorpjes, wijnvelden en in de verte zien we zelfs het Akrotiri zoutmeer en de zee. We zijn er even stil van en willen hier eigenlijk nooit meer weg…

Met moeite rukken we ons los van dit geweldige uitzicht en voert de wandeling ons weer richting het startpunt. Een breed bospad brengt ons terug naar Troödos Square. Een prachtige trail met als hoogtepunt een fantastisch uitzicht!

 

Praktische informatie wandelroutes Troödosgebergte


Atalanti Trail (14 kilometer)

 • Het startpunt van de Atalanti Trail ligt bij Troödos Square. Vanaf de parkeerplaats wijzen bordjes je al naar het begin van de trail.

 • Het is een rondwandeling, dus het startpunt is ook je eindpunt.

 • Er wordt aangegeven dat de wandelroute 14 kilometer lang is en dat je er 4 tot 5 uur over doet. Onze kilometerteller kwam echter niet verder dan 13,4 kilometer en we hebben er 3,5 uur over gedaan (inclusief korte pauze).

 • De hoogteverschillen zijn miniem, het grootste deel van de wandeling is vlak.

 • Het pad is soms vlak maar op delen ook bezaaid met kiezels en stenen. Goede stevige wandelschoenen zijn dan ook aan te bevelen.

 • Er ligt geen horeca op de route, dus neem zelf wat eten en drinken mee.


Caledonia Waterfall Trail (5 of 10 kilometer)


Deze trail is lineair, het is dus geen rondwandeling. Als je weer terug wilt naar het startpunt, dan loop je dus dezelfde route terug.


Je kunt deze route vanaf twee kanten starten:

 • Het eerste startpunt ligt dichtbij Troödos Square langs de weg naar Platres. Er staat een bord ‘Caledonia Trail’ en hier sla je af. Niet veel verder vind je rechts het startpunt. Er is beperkte ruimte om te parkeren, maar toen wij er waren stond er slechts één auto. Als je de route vanaf hier loopt, wandel je eerst naar beneden (wil je weer terug, dan loopt je dus omhoog). Vanaf dit startpunt ligt de waterval op 2 kilometer wandelen. Wij liepen de trail vanaf dit startpunt en zijn weer terug gewandeld vanaf de waterval. In totaal (inclusief pauze bij de waterval) hebben we hier 2 uur over gedaan.

 • Het tweede startpunt start bij Psilo Dentro, iets ten noorden van Platres. Hier is meer parkeergelegenheid en ook een restaurant. Als je de route vanaf hier loopt, wandel je eerst naar boven (de terugweg is dan naar beneden). Vanaf dit startpunt ligt de waterval op ongeveer 3 kilometer wandelen.

Het pad is rotsachtig en kan soms glibberig zijn, schoenen met een goed profiel zijn dan ook geen overbodige luxe. Er ligt (behalve bij Psilo Dentro) geen horeca op de route.


Persephone Trail (6 kilometer)

 • Deze makkelijke wandeling start tegenover het politiebureau van Troödos Square. Parkeergelegenheid vind je bij Troödos Square, vanaf de parkeerplaats is het dan zo’n 100 meter lopen naar het politiebureau.

 • Hoewel het informatiebord anders aangeeft, is dit een rondwandeling en hoef je dus niet dezelfde weg terug.

 • Het route is grotendeels vlak, alleen het pad dat naar het uitzichtpunt leidt is bezaaid met stenen en loopt iets omlaag.


797 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page