top of page

Plakias Kreta: wandelen naar Timios Stavros

Bijgewerkt op: 9 jun. 2023

We verblijven een week in een prachtige villa in Lefkogeia; een gehucht vlakbij badplaats Plakias. Vanaf ons terras kijken we uit op een hoge berg met een kapelletje ‘on top’: Timios Stavros. Onze Griekse villabeheerder vertelt dat je daar naar toe kunt lopen. Maar die berg ziet er wel erg hoog uit en we zien er letterlijk en figuurlijk een beetje tegen op. Toch zijn we wel voor een uitdaging te porren, dus gaan we op stap! (hier vind je de route-instructies).

kreta-wandelen-plakias
Timios Stavros vanaf ons terras

Start van de wandeling naar kapel Timios Stavros

We nemen ons voor zo vroeg mogelijk te vertrekken, dan is het nog niet zo heet. Dus starten we om 9.00 uur ’s ochtends vanaf de taverne in Lefkogeia. Daar is een parkeerplaats, een supermarkt(je) en we kunnen er ook ons jeepje kwijt. Er staat een bord richting Shinaria, en dat volgen we.

Geweldige uitzichten op de omgeving

We mogen meteen bergopwaarts en via een smal asfaltweggetje staan we al snel oog in oog met geweldige uitzichten op de omgeving. Hommels zoemen boven de bloeiende tijm en krekels laten luid van zich horen. Paarse distels zijn in trek bij bontgekleurde vlinders. En wij? We raken niet uitgekeken!


Wit kapelletje rechts van ons

De weg volgt gestaag omhoog en een klein wit kapelletje ligt te schitteren in de zon. Hoewel het een mooi kerkje is, gaan wij er aan voorbij. ‘Ons’ Timios Stavros kerkje, waar we naar toe willen, ligt nog stukken hoger.

kreta-wandelen-plakias
Witte kapel die we passeren

Terwijl we wandelen zien we links van ons de berg, rechts het kleine witte kerkje en voor ons uit ligt de zee. Geen mens te zien, het pad is prima en wij hebben het naar ons zin.

kreta-wandelen-plakias
Geen mens te zien....

Zeven haarspeldbochten op weg naar de top

We verruilen de asfaltweg voor een ‘dirt road’ met stenen. Nu begint de klim pas echt! Met zeven haarspeldbochten lopen we de kale flanken op naar Timios Stavros. Vanwege de kiezels letten we goed op waar we onze voeten zetten. Hoe hoger we komen, hoe droger het wordt.

"menig krekel springt tegen onze blote benen"

Na de vijfde haarspeldbocht wordt het geluid van de krekels steeds luider. Een enorm krekelvolk heeft zich op en rondom het pad gevestigd en wij moeten er dwars doorheen. Als we aan komen lopen springen ze hoog op met hun sterke achterpoten. Krekels kennen maar weinig richtinggevoel en menig krekel springt tegen onze blote benen. We weten niet hoe snel we door moeten wandelen en proberen ons zo min mogelijk aan te trekken van deze beweeglijke insecten.

kreta-wandelen-plakias
Het pad met 7 haarspeldbochten

Laatste deel van de klim

Na flink doorlopen, komen we aan bij het laatste deel van de klim. Dat wordt gemarkeerd met twee kruizen op stenen pilaren. We hiken verder over een steil, ruig rotspad met verschillende stenen bankjes als rustpunt. Terwijl we stijgen, genieten we van de geweldige uitzichten over de kust.

kreta-wandelen-plakias
Stenen bankjes als rustpunt

Bijna bij Timios Stavros

Tot aan de top van de 433 meter hoge berg, zien we het kleine kerkje van 'Timios Stavros' niet liggen. Pas op het allerlaatst doemt het witte kappelletje voor ons op en de beloning is groot! Voordat we het kerkje ingaan, puffen we eerst even uit. Het panorama is fantastisch en we hebben van alle kanten uitzicht.

kreta-wandelen-plakias
Timios Stavros doemt voor ons op
"We zijn er een beetje stil van"

Via de blauwe deur lopen we naar binnen. Wit gepleisterde muren, een altaar met een rood gordijntje, religieuze schilderwerken en goudgekleurde ornamenten. Hier heerst rust. En eenvoud. We zijn er een beetje stil van.

kreta-wandelen-plakias
Uitzicht vanaf Timios Stavros

Er ligt een geel gastenboek op een tafeltje. Als we er doorheen bladeren zien we dat we niet de eersten zijn (en waarschijnlijk ook niet de laatsten!). Het boek is bijna vol maar we vinden gelukkig nog een klein leeg plekje waar we onze gedachtenspinsels op kwijt kunnen….


Eenmaal weer buiten, luiden we de klok. We hebben het gehaald en voelen ons ‘on top of the world’, ofwel on top of Kreta. In de verte zien we onze eigen vakantievilla liggen en vanaf hier lijkt alles zó klein!

kreta-wandelen-plakias
Klok van Timios Stavros

Na een goede slok water nemen we afscheid van Timios Stavros en zoeken we de weg weer naar beneden. De afdaling over de kiezels is haast zwaarder dan de klim maar we komen via de zeven haarspeldbochten uiteindelijk weer uit op de doorgaande ‘dirt road’.


Rondje om de berg

Nu kunnen we kiezen: lopen we dezelfde weg terug of maken we een rondje om de berg? We besluiten om het rondje berg verder af te maken. Dat levert ons nog vele mooie uitzichten op. En vermoeide voeten…..

Via Gianniou komen we uiteindelijk weer terug in Lefkogeia waar ons trouwe jeepje op ons staat te wachten. En als we dan eenmaal weer thuis zijn op het terras van onze vakantievilla, kijken we nog eens naar die hoge berg met het Timios Stavros kerkje….. Daar zijn we toch maar mooi geweest!

 

Wil je vanuit Plakias ook wandelen naar Timios Stavros?

 • Zorg voor goede wandelschoenen. De wandeling is meest bergopwaarts en je loopt soms over behoorlijk ruige kiezelpaden.

 • Als je heen en terug loopt naar het kerkje, is dat ongeveer 7 kilometer en doe je er ongeveer 3 á 3,5 uur over (inclusief pauze op de top).

 • Je kunt ook (zoals wij deden) rondom de berg lopen. Je doet er dan iets langer over, maar je hoeft niet dezelfde weg terug.

 • Route instructies vind je hier onder.

 • Een andere mooie wandeling in de buurt is een route die vertrekt vanaf Preveli Bridge. Check mijn blog over deze prachtige wandeling.

 • Op mijn pagina over Griekenland, vind je meer tips voor Kreta (ook voor mooie stranden)!

Route instructies voor wandelen naar Timios Stavros

 1. Start in het ‘centrum’ van Lefkogeia, tegenover de Taverne.

 2. Aan de overkant van de weg zie je een bord ‘Shinaria’, volg het bord.

 3. Bij de splitsing ga je ‘rechtdoor’ (dus niet rechtsaf richting Shinaria).

 4. Je blijft dit pad volgen tot je het witte kerkje rechts van je gepasseerd bent.

 5. Na het passeren van de kerk, pak je het tweede kiezelpad naar links. Het is een vorksplitsing en loopt omhoog. Deze weg loopt door in 7 haarspeldbochten.

 6. Je loopt de haarspeldbochten door tot aan twee pilaren met kruizen er op.

 7. Loop verder. Het pad wordt ruiger en tussen de stenen door volg je de blauwe stippen. Je komt hier en daar een stenen bank tegen.

 8. Je ziet de kapel pas als je helemaal boven bent.

 9. Eenmaal boven: bezoek het kerkje, schrijf in het gastenboek en luid de klok!

Voor de terugweg heb je twee alternatieven. De eerste is dezelfde weg terug. De tweede staat hieronder verder beschreven.

 1. Loop terug tot aan tot aan de weg waar je het kiezelpad omhoog nam.

 2. Nu ga je naar links (dus niet terug naar rechts).

 3. Volg dit pad, op een gegeven moment passeer je links een wit kerkje dat tegen de rotsen aan is gebouwd.

 4. Na het kerkje, blijf je rechtdoor lopen en je ziet een aantal zonnepanelen voor je. Neem de tweede weg links (dus niet de U turn omhoog).

 5. Loop naar boven (je loopt langs een aantal zonnepanelen rechts van je).

 6. Bovenop door een soort poort, ga je naar links.

 7. Blijf steeds rechtdoor lopen tot je een witte kerk in een hoek tegenkomt. Vlak voor de kerk neem je de U bocht naar rechts. Je loopt dan het dorpje Gianniou in.

 8. Zodra je op de doorgaande weg komt, ga je naar links richting Lefkogeia.

 9. Blijf lopen totdat je in Lefkogeia bent.815 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page