top of page

Wandelen de Bilt Beerschoten: bos, beeldentuin en landgoed

Bijgewerkt op: 25 jan. 2022


 

Vanaf het van der Valk hotel in De Bilt start de 11 kilometer lange wandelroute Beerschoten, Houdringe, Panbos. Een gevarieerde wandeling langs een beeldentuin, door bos en hier en daar een plukje stuifduin. In het weekend kan het er druk zijn.

 

Derde Kerstdag. Ik sta op de weegschaal en durf bijna niet te kijken. Met één oog open zie ik wat ik al vermoedde….. Met enige spijt denk ik aan de kerststol met roomboter en amandelspijs, de gevulde bonbons en de rijk vloeiende wijn. Ik heb ervan genoten, maar nu eisen ze hun tol. Tijd om de extra pondjes er snel af te krijgen, dus bel ik een vriendin voor een mooie, lange wandeling.

wandelen-de-bilt
Wandelen in De Bilt

Start van wandeling Beerschoten, Houdringe, Panbos

Nabij het van der Valk hotel in De Bilt start een aantal wandelroutes met verschillende lengtes van 3, 4, 5 of 11 kilometer. Wij kiezen voor de 11 kilometer lange gele paaltjesroute. Vanaf het van de Valk wandelen we eerst een stukje richting Paviljoen Beerschoten (zie voor hier voor praktische info).


Beeldentuin bij Paviljoen Beerschoten

Er ligt een beeldentuin vlak achter Paviljoen Beerschoten met bronzen en marmeren beelden van kunstenaar Jits Bakker. We bewonderen zijn kunstzinnige creaties. Maar van kunst kijken val je niet af, dus treuzelen we niet langer en volgen in vlotte pas de gele bordjes.

wandelen-de-bilt
Beeldentuin bij paviljoen Beerschoten

We steken de houten brug over en met flinke pas wandelen we over een brede boslaan met statige beuken. Tijd om even bij te praten over al dan niet gelukte kerstrecepten, goede voornemens, werk en kinders. Voordat we het weten zitten de eerste 3 kilometers in de benen.

wandelen-de-bilt
Start van de wandeling

Een dansend beukenlaantje

Langs eiken, sparren en een ‘dansend’ beukenlaantje struinen we dwars door het zogenoemde Panbos. Over ritselend blad, langs bosrand en veld. Een prachtig gebied dat op deze ‘derde’ kerstdag wel populair is en waar we dus niet de enigen zijn.

wandelen-de-bilt
Dansend beukenlaantje

Losloopgebied voor honden

We komen aan bij een grote parkeerplaats die we recht over steken. Van daaruit lopen we het bos weer in. Het bosgebied wordt hier afgewisseld met open stuifduin dat favoriet is bij honden en hun baasjes. Het is een vrolijke samenkomst waar wij (zonder hond) liever wat sneller langs heen wandelen.

wandelen-de-bilt
Op weg naar het stuifduin

Kronkelende bospaden

De bospaden kronkelen verder en we genieten van de buitenlucht. Het kleine beetje vocht dat uit de hemel komt deert ons niet. Daar gaat je haar juist van krullen, dus de capuchon laten we af.

wandelen-de-bilt
Door het bos

Inmiddels zijn we weer op de terugweg. Het laatste deel van de gele paaltjes route loopt over landgoed Houdringe. Een parkachtig landgoed met een groot historisch landhuis. Hoewel we het graag willen zien, begint het al een beetje te schemeren en wandelen we niet graag in het donker. We korten de route een stukje in en uiteindelijk leidt de rode paaltjes route ons weer naar paviljoen Beerschoten. Met tien kilometer op de teller en ongetwijfeld een kilo lichter, komen we weer aan bij ons startpunt.

wandelen-de-bilt

Wat wij er van vonden? Mooie route: beetje kunst, gevarieerd landschap en goed gemarkeerd. En als de rododendrons in bloei staan, dan komen we nog eens terug.

 

Wil je ook wandelen in de Bilt?


Bij landgoed Beerschoten starten vier gemarkeerde wandelroutes:

  1. Beerschoten: een wandeling van 4 km (rood gemarkeerd).

  2. Houdringe: een wandeling van 5 km (wit gemarkeerd)

  3. Panbos: een wandeling van 3 km (blauw gemarkeerd)

  4. Beerschoten, Houdring, Panbos: een wandeling van 11 km (geel gemarkeerd)

Honden mogen mee (aangelijnd). Er zijn een aantal delen aangewezen als losloopgebied.


Wij liepen deze wandeling in de kerstvakantie, hou er rekening mee dat het druk kan zijn met medewandelaars.


Tip: maak een foto van het bord met wandelroutes. Zo kun je tijdens de wandeling de route inkorten of verlengen.


Alle wandelingen starten bij Paviljoen Beerschoten, De Holle Bilt 6, 3732 HM in De Bilt. Hier kun je parkeren. Staat de parkeerplaats vol? Start je wandeling dan bij het van der Valk hotel (De Holle Bilt 1, 3732 HM De Bilt).
1.182 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page