top of page

Bornia en Heidestein: verscholen wandelparadijs in Midden Nederland

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

In de bossen van Zeist ligt landgoed Bornia en Heidestein; een relatief onbekend stukje bos- en heidegebied. Ik heb er ooit eens gewandeld op een koude dag met flinke regen. Het enige dat ik me herinner, is dat ik doorweekt was. Maar nu, begin september, kom ik er graag nog eens terug. Met een vriendin besluit ik het gebied op zijn kwaliteiten te waarderen en wandelen we een combinatie van de blauwe- en rodepaaltjes route van in totaal 10 kilometer.

wandelen-heidestein-bornia
Hei op Landgoed Bornia

Start van de wandeling in Driebergen

We hebben afgesproken op een parkeerterrein in Driebergen, aan de Traay, ter hoogte van nummer 288. Het gaat niet helemaal vanzelf, maar met telefonisch contact over en weer, vinden we elkaar op de afgesproken parkeerplek in de bossen. Van hieruit start de blauw gemarkeerde wandelroute van 5,5 kilometer. Deze blauwe wandelroute is heel makkelijk te combineren met de rode route van 4,5 kilometer en zo starten we aan een wandeling van in totaal 10 km (zie praktische informatie).

wandelen-heidestein-bornia
Combinatie rode- en blauwe paaltjesroute

Blauwe markering op de wandelroute

We beginnen op een breed pad en de blauwe bordjes zijn niet te missen. Al snel komen we langs een fraai open veld met hei en we lopen een stukje door om alles goed te kunnen zien. We bewonderen het landschap en wandelen verder naar een blauwe markering een eindje verderop.

wandelen-heidestein-bornia
Fraai stukje hei
"Grrr.... waar ging het mis?"

Door de bossen komen we aan bij een grote zandvlakte. Mooi! We ploeteren door het mulle zand totdat we de overkant bereiken. Als we dan weer over een bospad lopen, begint de route ons bekend voor te komen. Niet veel later staan we weer bij de auto. Grrrr….waar ging het mis??? We zijn natuurlijk niet gekomen voor een wandeling van een half uurtje, dus starten we opnieuw. We snappen er niets van, totdat we weer bij het fraaie stukje open veld aankomen. Het blauwe paaltje dat we eigenlijk hadden moeten volgen, staat rechts op een pad. We hadden dus niet moeten doorlopen om die mooie hei te bewonderen. Nu we de goede route te pakken hebben, komen we door een groen bos met loof- en naaldbomen. Hekje door, trapje op, paadje af.

Klein vennetje op de hei

We wandelen langs een heidegebied dat we voorheen nog niet zagen. Het wateroppervlak van een klein vennetje glinstert in het zand en we genieten van het heidelandschap. Op dit heidegebied komen de blauwe en rode wandelroute samen en al snel ontdekken we de eerste rode markering. We lopen rechts af langs het vennetje en komen weer op een mossig pad met dennenbomen.

Schaapskooi Heidestein

We wandelen langs schaapskooi Heidestein. Deze oude potstal uit 1884 is ingericht als informatiecentrum van het Utrechts Landschap. Schaapjes zien we helaas niet, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn.

wandelen-bornia-heidestein
Schaapskooi Heidestein

Oude theehuis bij Heidestein

Ook de rode wandelroute door Heidestein is fraai en we zien verschillende overblijfselen van een historisch landgoed. Een oud theehuis en een idyllisch, spiegelende vijver: het bosmeer van Heidestein. Het oude theehuis dat er staat, is geen theehuis meer. Maar het schijnt dat je er tegenwoordig kunt overnachten. Wat een topplek voor rust en historie! Wij zien onszelf al nippend aan een kopje thee vanaf het balkon……

wandelen-bornia-heidestein
Bosmeer Heidestein

Duister tunneltje

Via een duister tunneltje lopen we om de vijver heen en niet veel later kunnen we het water van het meertje vanaf de andere kant zien spiegelen. En vanaf deze kant is dit bijzondere bosmeertje haast nog mooier!

wandelen-bornia-heidestein
Bosmeertje vanaf de overzijde

Door loof- en dennenbos

Vanaf hier blijven we keurig op de route die ons door loof- en dennenbos voert. Al wandelend door de bosrijke omgeving komen we aan in een open zandgebied. Vanaf hier is het goed opletten; de blauwe paaltjes willen we immers niet missen! Maar dit keer gaat het goed. Op de grote heide pikken we de blauwe paaltjes weer op en vervolgen we het laatste stukje van de wandeling. De zand- en heidevlakte blijft mooi, al lopen we er tien keer overheen.

wandelen-bornia-heidestein
Goed opletten op de blauwe paaltjes

Na ruim 12 kilometer komen we weer aan op de parkeerplaats aan de Traay. Wat wij er van vinden? Een prachtige bos- en heidewandeling, zeker als de hei in bloei staat. Hier komen we zeker nog eens terug (en we verheugen ons nu al op een nachtje slapen in het theehuis)!

 

Wil je ook de blauwe- en rodepaaltjesroute lopen in Bornia en Heidestein?

  • De blauwe paaltjesroute vertrekt vanaf Bornia en is 5,5 kilometer lang. Je kunt starten bij het parkeerterrein aan de westzijde van de Traayweg, ter hoogte van Traay 288, 3971 GX Driebergen. Van hieraf pik je eenvoudig de blauwe paaltjes op. De rode paaltjesroute is 4,5 kilometer lang en vertrekt vanuit de Hoog Kanjelaan in Zeist. Er is een parkeerplaats (Groot Heidestein) maar het is niet helemaal duidelijk of deze (permanent) gesloten is.

  • De rode paaltjesroute en de blauwe paaltjesroute zijn heel goed te combineren tot een wandeling van 10 kilometer. Zie afbeelding hieronder.

  • Als je alleen voor een bezoek aan het infocentrum komt, volg je vanaf parkeerplaats Groot Heidestein de groene bordjes 'Schaapskooi'.

  • Trek goede schoenen aan, het pad is grotendeels onverhard en soms loop je door het zand.

  • Honden zijn niet toegestaan bij de Schaapskooi en in de begrazingsgebieden van Heidestein en Bornia.

  • De wandelroute(s) zijn mooi in elk jaargetijde, maar nog nèt iets mooier in augustus, als de heide bloeit.


Wil je niet in Heidestein en Landgoed Bornia wandelen maar ergens anders?


Ik wandel vaak in Gelderland en Utrecht en blog daarover. Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maak. Veel wandelplezier!


Heb jij nog een tip voor een mooie wandelroute? Laat het me weten via de mail.

wandelen-bornia-heidestein
Groet vanaf Bornia!1.226 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page