top of page

Wandelen is leuk! Zes tips voor mooie herfstwandelingen

Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Rood, geel, oranje. De zachte kleuren van de herfst zijn overal aanwezig. En wat is er dan mooier dan een frisse herfstwandeling in het bos? Bladeren die knisperen onder je schoenen, dauw die opstijgt van het gras en paddenstoelen die de grond uitschieten. En met een lekker zonnetje erbij, kan je dag niet meer stuk. Dus trek je stevige stappers aan en ga er op uit!

Ik wandel veel en deel graag mijn mooiste herfstwandelingen. Mijn tips:


1. Rondje Wekeromse Zand – 7,5 km

3. N70, Beek-Ubbergen – 14,5 km

tips-herfst-wandeling

Rondje Wekeromse Zand – 7,5 km

Het Wekeromse Zand is ruim 500 hectare groot en ligt in het midden van Nederland nabij Ede, ten zuidwesten van het dorp Wekerom. Het bestaat uit bos, heide, vennetjes en een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 hectare groot is geweest. Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen geven een buitenlands gevoel. Een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland. Er zijn twee wandelingen uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode nummers, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. Het beginpunt is de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg te Wekerom. Meer informatie vind je in mijn blog over het Wekeromse Zand.

tips-herfst-wandeling
Wekeromse Zand

Klompenpad Dorenweertsepad – 13 km

Als je denkt dat Nederland helemaal plat is, dan heb je vast het Dorenweertsepad nog nooit gelopen. Tijdens dit dertien kilometer lange Klompenpad in de buurt van Doorwerth waan je je in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door de bossen, velden en uiterwaarden. Je kunt starten bij Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth. Hier staat een bord met informatie over de route. Vanaf hier volg je de markeringen in de vorm van een klompje. Het is goed mogelijk om de wandeling in te korten. Lees hier meer over deze bijna on-Nederlandse wandeling.

tips-mooie-herfstwandeling
Uitzicht vanaf het Dorenweertsepad

N70, Beek-Ubbergen – 14,5 km

Nog zo’n heuvelachtige route vind je in Beek-Ubbergen. De N70 is een gemarkeerde rondwandeling die bekend staat als één van de mooiste in Nederland. Een pittige kuitenbijter van 14,5 kilometer. En in de herfst is ie extra mooi! Je loopt door prachtig, heuvelachtig bos dat je regelmatig trakteert op weids uitzicht over bos en veld. Onderweg vind je verschillende horecagelegenheden waar je even kunt uitrusten voor een hapje of drankje. Wij zijn gestart bij Restaurant Tante Koosje en parkeerden langs de doorgaande weg, maar er zijn nog zeven andere startpunten voor deze rondwandeling. Meer lezen? Check mijn blog over de N70 wandeling.

Planken Wambuis, Ede – 8 km

Volgens Natuurmonumenten is Planken Wambuis “een plek in Nederland waar je avontuurlijk kunt wandelen.” Een gebied met heidevelden, uitgestrekte bossen en glooiende zandvlaktes. Op deze vlaktes lopen wilde paarden en Spaanse Runderen die het gras kort houden. Er is een prachtige wandeling uitgezet van ongeveer 8 kilometer lang, die wordt gemarkeerd met gele stippen op grote keien. Je kunt op twee punten starten. Je kunt beginnen bij de parkeerplaats tegenover Restaurant Planken Wambuis, Verlengde Arnhemseweg 146, Ede. Vanaf daar loop je het pad in tot vlak aan de open vlakte. Daar zie je de eerste gele stippen kei op het pad aan de rechterkant. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A in Otterlo. Voordeel is dan dat je halverwege van een hapje of drankje kunt genieten bij Planken Wambuis (mits geopend). Wil je weten welk wild wij er gespot hebben? Lees dan mijn blog over de Planken Wambuis gele keienroute.

mooie-herfstwandeling
Planken Wambuis

Klompenpad Paradijspad, Barneveld – 10 km

Het Paradijspad. Alleen al door de naam loop ik graag dit Klompenpad in het buitengebied van Barneveld. Gras- en weiland wissel je hier af met smalle paadjes door het bos. Ben je daar op uitgekeken? Dan trakteert deze tien kilometer lange wandeling je op vennen, vlonders en hei. En oh ja, het is ook heerlijk rusten op één van de vele lommerrijke bankjes op de route. Als dat geen paradijs is…. De start van dit Klompenpad is bij Landwinkel/Kaasboerderij Vanelly, Achterveldseweg 26 in Barneveld. De wandelroute wordt gemarkeerd door blauwe klompenpadbordjes. In mijn blog over het Paradijspad lees je meer.

mooie-herfstwandeling
Paradijspad

Bleek- en bergpad, Kennemerland – 11 km

De herfst is natuurlijk ook een tijd om lekker uit te waaien. En waar doe je dat beter dan in de duinen of op het strand? De 9 kilometer lange Bleek en Berg wandeling in het Zuid-Kennemerland is een prachtige wandelroute in een ruig landschap. Brede paden wisselen zich af met smalle zandpaadjes en bijna overal heb je een weids uitzicht over het heuvelachtige duingebied. Er zijn twee startpunten. Een bij bezoekerscentrum Kennemerduinen (ingang Koevlak) langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee. Hier is ook een grote parkeerplaats (tegen betaling). Je kunt de route ook starten bij ingang Bleek en Berg, langs de Bergweg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal. Wil je een andere wandelroute lopen aan de kust? Kijk dan op mijn pagina over kustwandelingen.

mooie-herfstwandeling
Bleek- en Berg
 

Nog meer inspiratie nodig voor mooie wandelingen?

Neem dan een kijkje op mijn wandelpagina. Daar vind je mijn ervaringen met wandelroutes en Klompenpaden in Midden Nederland en aan de kust. En heb jij een mooie tip voor mij? Laat het me weten via de mail.


Veel wandelplezier!684 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page