top of page

Wandelen Laag Soeren: waar sprengen sprankelen

Bijgewerkt op: 26 jan. 2022

Rondom Apeldoorn kun je prachtig wandelen. Behalve bos, zand en heide vind je er sprengen en beken die dit gebied nog eens extra bijzonder maken. Op een prachtige dag in oktober gaan we dan ook op pad om te genieten van alle mooie herfstkleuren en het sprankelende water van de sprengen rondom Apeldoorn. We kiezen voor de ‘sprengen’ wandeling van 7 kilometer vanuit Laag Soeren. Voor praktische info, zie hier.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Sprengen bij Laag Soeren

Start sprengen wandeling

We kunnen onze auto kwijt bij Hotel Restaurant de Harmonie aan de Harderwijkerweg 35 in Laag Soeren. Vanaf daar start de bruin gemarkeerde ‘sprengen wandeling’. Het is even zoeken, want het eerste bruine bordje dat de route markeert staat aan de overkant van de doorgaande weg. Vol goede moed starten we aan de 7 kilometer lange wandelroute.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Bruine pijltje aan overkant van de weg

Sprengen: wat zijn dat eigenlijk?

Een spreng is een door mensenhanden gegraven beek. De afgraving brengt grondwater dat onder druk staat, naar de oppervlakte en zo vormt het een spreng. Op de Veluwe werden in de 18e eeuw sleuven afgegraven in de hellingen van de heuvels in het gebied. Uit zo’n sleuf kwam grondwater vrij dat naar beneden sijpelde in beekjes. Het water werd destijds vooral gebruikt om watermolens aan te drijven, voor het maken van papier of voor wasserijen. Het sprengenwater op de Veluwe is heel zuiver, kalkarm en heeft een constante temperatuur van 10 graden.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Sprengen en beken

De eerste kilometer is een beetje saai

Eerlijk is eerlijk, het eerste deel van de wandeling is weinig inspirerend. We lopen langs de doorgaande weg en als we na een kleine kilometer rechtsaf mogen slaan, lopen we nog steeds langs een (iets minder drukke) weg. Na een ruim kwartier vervolgt de route zich dan eindelijk richting het bos.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Eindelijk het bos in!

Herfstkleuren in het bos

Eenmaal in het bos halen we eens diep adem, wat hebben we een heerlijke herfst! Helder weer en blad in bruin, geel en groen. En dat is best bijzonder, want met een beetje herfststorm waait al dat mooie blad al weg voordat het verkleuren kan.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Mooie beukenlaan

Groene beukenlaan en bruine blaadjes

De beukenlaan waar we doorheen lopen is nog relatief groen, maar even verderop straalt een grote bruingele eik ons tegemoet. Bruine blaadjes glinsteren op de grond en paddenstoelen schieten overal omhoog.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Grote gele eik

Blad, plassen en heide

Hier en daar ligt een open stukje gras of hei dat voor wat afwisseling zorgt in dit Laag Soerense bos. Op sommige stukken banen we ons een weg langs plassen water, maar sprengen komen we nog niet tegen.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Open stukjes met mooie kleuren

Sprengen van Laag Soeren

Blijkbaar vormen de sprengen ons ‘toetje’. Op de laatste drie kilometer van de wandeling komen we in het sprengengebied van Laag Soeren. Het terrein wordt wat heuvelachtiger en via een houten trap dalen we af naar het water van de beek. Bruggetjes, trapjes en stenen wallen leiden ons over het roestbruine water.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Bruggetje en trapjes naar de sprengen

We blijven even staan, het glinsterende water vormt een mooi geheel in het kleurrijke bos. Een mooi plekje om op, naast en langs de sprengen te lopen. We krijgen er nieuwe energie van en maken ons klaar voor het laatste stukje van deze wandeling.

sprengen-wandelen-laag-soeren

We volgen het pad langs de beek en verlaten de bossen richting Laag Soeren. De bossen maken ruimte voor groene weidevelden en niet veel verder lopen we het dorp weer binnen.

sprengen-wandelen-laag-soeren
Terug naar Laag-Soeren

Wat wij er van vonden?

Een korte wandeling door een mooi bosgebied waar het nog niet zo druk is. De sprengen zijn leuk en zorgen voor de nodige afwisseling. Jammer dat je de eerste 20 minuten van de wandelroute langs de doorgaande weg wandelt (dat is best veel op een wandeling van in totaal 1,5 uur).

sprengen-wandelen-laag-soeren
 

Wil je ook de sprengen wandeling lopen vanuit Laag-Soeren?

  • De Sprengenwandeling start vanaf Hotel Restaurant de Harmonie aan de Harderwijkerweg 35 in Laag Soeren. Hier is ruimte om de auto te parkeren.

  • De wandelroute is ongeveer 7 kilometer lang en wordt gemarkeerd door bruine pijltjes. Voor de eerste moesten we even zoeken, maar als je naar de doorgaande weg loopt, zie je 'm vanzelf.

  • De wandelroute is deels verhard en deels onverhard en niet geschikt voor kinderwagens of rolstoel. Het grootste deel loop je over bospaden. Zorg in elk geval voor (waterdichte) wandelschoenen.

De sprengen wandeling vanuit Laag Soeren is niet de enige wandeling waar je langs sprengen loopt in de omgeving van Apeldoorn. Op de volgende wandelroutes loop je (voor een deel) ook langs en over sprengen:

  • Klompenpad Ugchelermarkepad – (11 km). Deze wandeling start bij het Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Je loop langs sprengen, door bos en door het stuifzandgebied van ’t Leesten.

  • Klompenpad Loenense Enkenpad (11 km). Dit Klompenpad begin je bij De Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24b in Loenen.

  • Wandelroute Vrijenberg (4,3 km) neemt je mee langs de Loenense waterval en start ook bij De Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24b in Loenen.


Geen ‘Sprengen’ wandeling maken maar liever een andere wandelroute? Kijk dan eens op mijn wandelpagina voor inspiratie.

https://www.mareistverder.com/klompenpaden-en-wandelroutes
Groet vanuit Laag-Soeren!

789 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page