top of page

5 x mooie, gemarkeerde wandelingen in de provincie Utrecht

Bijgewerkt op: 28 apr. 2023

De Amerongse Berg, de Westbroekse Zodden, de Grebbelinie bij Rhenen: zomaar wat plekken in de provincie Utrecht waar je geweldige wandelingen maakt. Bos, weiland en heide, je komt het allemaal tegen. Onze wandelschoenen hebben de laatste jaren heel wat kilometers afgelegd door dit mooie stukje Nederland: van dagelijkse ommetjes tot paaltjesroutes en Klompenpaden. Het liefst lopen wij gemarkeerde routes en onze beste tips voor gemarkeerde rondwandelingen in de provincie Utrecht delen we dan ook graag.


Onze tips voor gemarkeerde wandelroutes in de provincie Utrecht:


1. Klompenpad Zoddenpad – 14 kilometer - Tienhoven

2. Amerongse Berg – meerdere afstanden - Amerongen

3. Klompenpad Oudenhorsterpad – 7,5 kilometer - Woudenberg

4. Rondje Rhenen – 9 kilometer - Rhenen

5. Klompenpad Stoutenburg – 10 kilometer – Nabij Leusden

wandelroutes-utrecht

Klompenpad Zoddenpad – 14 kilometer

Klompenpad Zoddenpad is een 14 kilometer lange wandeling door de Westbroekse Zodden. Het laagveen gebied boven de stad Utrecht is vlak, weids en open. Zover je oog reikt zie je riet, water en gras. Weidevogels zoals de grutto begeleiden je met hun gefluit. De wandeling start bij Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7 in Tienhoven en wordt gemarkeerd met oranje klompenpadbordjes. En als je liever een iets kortere wandeling maakt, dan vertrekt er vanaf het Streekmuseum ook nog een andere wandeling, het Vredevoetpad van 7 kilometer. Meer informatie over Klompenpad Zoddenpad lees je hier.

wandelroutes-utrecht
Klompenpad Zoddenpad

Amerongse Berg – verschillende afstanden

Glooiend landschap, mooie beukenlanen, dichte bossen en uitzicht dat reikt tot aan de Betuwe. Wij liepen de ‘Leemkuilroute’ een bijzondere wandeling door boswachterij de Amerongse Berg in de provincie Utrecht. De wandeling start bij de Groene Entree aan de Burgwal in Amerongen.

Vanaf de Groene Entree aan de Burgwal kun je ook kiezen voor andere verschillende paaltjesroutes. Er zijn vijf routes aangegeven met kleuren:

 1. Hoog en Laag: blauwe paaltjes route van 6 km. Over de top van de Amerongse Berg en langs de vogelrijke uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder.

 2. Over de Top: rode paaltjes route van 3,4 km. Langs statige, reusachtige beuken naar de top van de Amerongse Berg (69 meter NAP).

 3. Galgenberg: groene paaltjes route van 7,5 km. Door het prachtige bosreservaat van de Galgenberg naar het uitzichtpunt Elsterkap en onderlangs de eng van Elst.

 4. Leemkuil: gele paaltjes route van 8 km. Naar de ‘eenzame eik’ en het wielvormige sterrenbos, nog verder de heuvelrug op met mooie uitzichten onderweg.

 5. Goderd Bentinck: bruine paaltjes route van 9,5 km. Grote ronde door het Amerongse en Zuylesteinse bos. Via een schilderachtige straat langs Kasteel Amerongen.

wandelroutes-utrecht
Leemkuilroute Amerongen

Oudenhorsterpad – 7,5 kilometer

Het Oudenhorsterpad is een rondwandeling van 7,5 kilometer die dwars door weiland, boerenerf en Grebbelinie loopt. Het Oudenhorsterpad is een pad met historie en volgt de Grebbelinie. Je wandelt dwars door weiland, over dijkjes en langs het valleikanaal. De oude bunkers en loopgraven op de route vormen de zichtbare herinneringen uit vervlogen tijden. Je start het Oudenhorsterpad bij Restaurant Schimmel in Woudenberg. Meer lezen over deze wandelroute in Woudenberg? Klik dan hier.

wandelroutes-utrecht
Oudenhorsterpad

Rondje Rhenen – 9 kilometer

Zin in een wandeling door veld, bos, uiterwaarden en tussendoor een gezellig dorp? Loop dan Rondje Rhenen, een rondwandeling van 9 kilometer die start vanaf het treinstation in Rhenen en gemarkeerd is met gele paaltjes. De wandeling brengt je niet alleen over de Grebbeberg, je beklimt ook een deel van de minder bekende Laarsenberg. Een eindje verder loop je langs glooiende graanakkers en daarna volgt het verrassend mooie stadsbos van Rhenen. Op driekwart van de route wandel je dwars door Rhenen, waar je even uit kunt rusten op een van de terrasjes in het gezellige centrum. Tenslotte eindig je de wandeling door de uiterwaarden van de Rijn. Meer lezen? Check dan mijn blog over Rondje Rhenen.


wandelroutes-utrecht
Rondje Rhenen

Klompenpad Stoutenburg – 10 kilometer

Klompenpad Stoutenburgerpad, een wandelroute van circa 10 kilometer is een gevarieerde wandelroute dwars door de natuur. De wandelroute is gemarkeerd met rode klompenpad-bordjes en onderweg tref je nauwelijks asfalt. Het startpunt van deze wandeling ligt bij het robuuste Kasteel Stoutenburg aan de Stoutenburgerlaan 5 in Stoutenburg. Je loopt onder andere door natuurgebied de Schammer met bloemrijke hooilanden, wuivend riet en zompige moeraslanden. Verder op de route wandel je door weiland, langs beken en over bruggetjes. Een oer-Hollandse wandeling! En als je weer terug bent bij Kasteel Stoutenburg, dan kun je er bij het Koetshuis nog terecht voor een hapje of drankje. Meer over Klompenpad Stoutenburg lees je hier.


wandelroutes-utrecht
Klompenpad Stoutenburgerpad

Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!


 

Wil je meer weten over Klompenpaden?

 • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

 • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

 • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.

 • Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.

 • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

 • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.





1.973 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page