top of page

Wandelen Leuvenumse bos: herfst ten top op de beekroute


 

Het is herfst! Tijd om de wandelschoenen en een windjack aan te trekken. Want waar is het mooier dan in het bos? Bladeren die knisperen onder je schoenen, dauw die opstijgt van het gras en paddenstoelen die de grond uitschieten. Een wandeling waar je dat perfect op beleeft is de Leuvenumse beekroute. Je wandelt door het Leuvenumse bos, over stuivend zand en langs de Leuvenumse beek. Voor praktische info, klik hier.

 
wandelen-leuvenumse-bos
Herfst in het Leuvenumse bos

Startpunt wandelroute Leuvenumse Beekroute

De weersverwachtingen zijn weinig rooskleurig. Het heeft al een paar dagen geregend en vandaag belooft ook niet veel goeds. Toch zien we enkele droge uurtjes op buienradar en besluiten daar gebruik van te maken. Het bos is ‘the place to be’ in deze tijd van het jaar, dus reizen we, samen met vrienden, af naar Leuvenum voor een mooie, lange herfstwandeling. De auto kunnen we kwijt aan de Parkeerplaats Poolseweg in Ermelo (GD). Er staat een groot informatiebord van Natuurmonumenten met keuze uit verschillende wandelroutes die variëren van 2 tot 15 kilometer. Wij kiezen voor De Leuvenumse Beek route die met groene pijltjes staat aangegeven.

wandelen-leuvenumse-bos
Genoeg routes vanaf de parkeerplaats

Herfst in het bos

Vanaf de parkeerplaats wandelen we over een breed pad het bos in. De bomen hebben hun blad nog niet verloren en al snel worden we omringd door vele tinten geel, bruin en rood. De rood-met-witte paddenstoelen schieten uit de grond en we proeven van rijpe vossenbessen. Ze smaken een beetje bitter, maar zijn heel goed eetbaar. Op internet lezen we dat ze "rijk zijn aan flavonoïden, vitamine C en vitamine E en daarmee de kans verlagen op hart- en vaatziekten". Dat is dan toch weer mooi meegenomen op deze wandeling!Wandelen in het Leuvenumse bos

Het Leuvenumse bos is een natuurgebied op de noordelijke Veluwe en ligt ten zuiden van Harderwijk en ten oosten van Ermelo. Het is 837 hectare groot en is eigendom van Natuurmomumenten. Er komen veel zwijnen en edelherten voor, maar ook kleinere dieren als de ree, de das en de vos. Sinds enkele jaren wordt ook de wolf regelmatig in het Leuvenumse bos gespot. Op onze wandeling zien we helaas geen wild, maar dat maakt het bos niet minder mooi. Inmiddels hebben we het loofbos verruild voor slingerende paden met dennenbomen. De gele dennennaalden plaveien het pad en zo wandelen we verder door het Leuvenumse bos.

wandelen-leuvenumse-bos
Loofboombos
wandelen-leuvenumse-bos
Dennenbos

Leuvenumse beek

Net als we ons beginnen af te vragen waarom de route naar de Leuvenumse beek is vernoemd, zien we ‘m liggen. De slingerende beek met bruin helder water wordt omgeven door geel kleurende beukenbomen. Het is de langste beek op de Veluwe en stroomt in 25 kilometer van het Uddelermeer naar het Veluwemeer. Voordat we het bruggetje oversteken staan we staan even stil voor een foto.


wandelen-Leuvenumse-bos
Leuvenumse beek
"Een hink-stap-sprong is geen optie"

Het water uit de beek krijgt alle vrijheid en nu het zoveel heeft geregend treedt de Leuvenumse beek uit zijn oevers. Het pad is overstroomd en zelfs onze waterdichte Lowa’s zijn hier niet tegen bestand. Een hink-stap-sprong is ook geen optie, dus wandelen we met een grote boog om het drassige gebied heen en maken de route enkele tientallen meters langer.

wandelen-leuvenumse-bos
Water in het bos

Al kletsend tikken we de kilometers weg en houden onze ogen open voor de kleurenpracht die dit herfstbos ons biedt. Lekker wandelen over lange beukenlanen met stevige boomstammen, met ritselend bruin blad onder onze schoenen en paddenstoelen aan de rand van het pad.

wandelen-leuvenumse-bos
Lange beukenlanen

Hulshorsterzand

Maar de route gaat niet alléén door het bos. De lucht breekt een beetje open als we aankomen bij het Hulshorsterzand. Met de uitgebloeide hei, de eenzame bomen de mulle zandvlaktes heeft het wat weg van een woeste prairie. Met de wind in de haren struinen we verder over dit prachtige stuifduinengebied. De herfst ten top!

wandelen-leuvenumse-bos
Hulshorsterzand
wandelen-leuvenumse-bos
Stuifzandgebied Hulshorsterzand

Restaurant de Zwarte Boer

Als we verder wandelen komen we weer uit in het bos en opnieuw is het genieten van het kleurige blad van eiken en beuken. Langzaamaan komt het eindpunt weer in zicht en hebben we genoeg calorieën verbrand voor een bezoekje aan Restaurant de Zwarte Boer. Met wild op de kaart en een herfstbok sluiten we de wandeling dan ook af in stijl.


wandelen-leuvenumse-bos
Groet vanuit het Leuvenumse bos

Wat wij vinden van deze wandeling?

Hoewel we niet elke dag een wandeling maken van 15 kilometer, lijkt deze voorbij te vliegen. Dat heeft zeker te maken met goed gezelschap maar ook de route zelf is heel gevarieerd, helemaal onverhard en in alle jaargetijden een echte aanrader!

 

Wil je ook wandelen in het Leuvenumse bos?

  • Je kunt starten op de parkeerplaats Poolseweg in Ermelo (GD). Er staat een informatiebord met verschillende routes die vanaf de parkeerplaats vertrekken.

  • Kom je met het openbaar vervoer? Bus 104 stopt bij halte het Roode Koper. Vanaf daar is het nog ongeveer 6 minuten lopen naar het startpunt.

  • De Leuvenumse Beekroute is 15 kilometer lang en gemarkeerd met groene pijltjes.

  • Vanaf de parkeerplaats starten ook wandelroutes van 2, 6 en 9 kilometer.

  • De wandeling is geheel onverhard. Hou rekening met delen van het pad die onder water kunnen staan, zeker in de herfst of als het veel heeft geregend. Trek goede wandelschoenen aan.

  • Er is geen horeca onderweg. Wel kun je na afloop een drankje of hapje doen bij Restaurant De Zwarte Boer, dat niet zover van de parkeerplaats af ligt.

  • Extra tip: Kasteel Staverden ligt niet zover weg. Leuk om ook nog even mee te pikken!


wandelen-leuvenumse-bos

Wil je liever een andere wandeling maken?

  • Maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!

  • Heb je dit blog met plezier gelezen? Meld je dan hieronder aan om regelmatig een mooie wandeltip te ontvangen.


wandelen-leuvenumse-bos
229 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page