top of page

Majestueus wandelen op Kroondomein ’t Loo: stuifduinenroute


 

Kroondomein 't Loo strekt zich uit over meer dan 10.000 hectare en omvat uitgestrekte bossen, heidevelden en schilderachtige vennen. Het gebied is dan ook een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt vele wandel- en fietspaden om van de omgeving te genieten. Wij kiezen voor de ‘Stuifduinenroute’; een gemarkeerde 7 kilometer lange wandeling tussen Uddel en Hoog Soeren. Wandelen op Kroondomein ’t Loo? Hier vind je de praktische informatie.


 

wandelen-kroondomein-'t-loo
Stuifduinenroute

Start stuifduinenwandeling op Kroondomein ‘t Loo

We starten onze wandeling op de parkeerplaats aan de Aardhuisweg, tussen Uddel en Hoog Soeren. Volgens het informatiebord dat er staat, moeten we de witte paaltjes volgen voor de Stuifduinenroute. We zien wel een paaltje staan, maar dat is niet wit. En hoe goed we ook speuren, we zien alleen maar bruine houten paaltjes. Omdat we het anders ook niet weten, besluiten we de blanco houten paaltjes dan maar te volgen.


wandelen-kroondomein-'t-loo
Volg de houten palen

Gevarieerd bos

We hebben goed gegokt, want de bruine palen wijzen ons de weg en geven de juiste richting aan. We kijken onze ogen uit in het weelderige bos: bomen met bochtige stammen en kromme takken en de bodem is bedekt met eindeloze bosbessenplantjes en varens. Aan variatie geen gebrek, het pad gaat heuveltje op en heuveltje af en loofbomen wisselen zich af met verschillende soorten dennen.


wandelen-kroondomein-'t-loo
Bijzonder bos

Kroondomein ‘t Loo

Kroondomein 't Loo is sinds 1684 eigendom van de Nederlandse koninklijke familie. Het is het grootste landgoed van Nederland en strekt zich uit ten westen van Apeldoorn. Kroondomein ’t Loo wordt door Koning Willem-Alexander en zijn familie onder andere gebruikt voor de jacht. Het gebied is dan ook niet toegankelijk in het jachtseizoen van 15 september tot 25 december. Ook zijn er een aantal paden ‘afgesloten’ als rustgebied voor wild.

wandelen-kroondomein-'t-loo
Afgesloten tussen 15 september en 25 december

Heide en stuifduinen

Na zo’n twee kilometer wordt het bos dunner en ligt een groot heidegebied voor ons. Tussen de bomen door zien we de paarse plukjes als een golvende oase. Het zand op ons pad is in overvloed aanwezig, maar echte stuifduinen zoals je die kunt vinden op bijvoorbeeld het Wekeromse Zand, zien we niet.

wandelen-kroondomein-'t-loo
Uitgestrekte hei

Omgevallen bomen en dode takken

Er liggen omgevallen bomen langs het pad en dode takken steken omhoog. De wind waait over de hei en we komen geen mens tegen. Achter elke boom verwachten we een hert, ree, of wild zwijn. Helaas hebben we het geluk niet en moeten we het doen met slechts rondvliegende vogels en een wegschietende eekhoorn.


wandelen-kroondomein-'t-loo

Dreigende wolken

We wandelen een stukje over de hei en zoeken de meest vlakke kant van het zandpad. Met dreigende wolken aan de lucht, voeren we onze snelheid een beetje op. Zo’n twee kilometer verder mogen we het bos weer in. Net op tijd voor de spetters die uit de lucht beginnen te vallen.

wandelen-kroondomein-'t-loo
Dreigende lucht

Heldere kleuren in het bos

De kleuren van het bos lijken helderder te worden. Het groen van de bladeren is intens en het mos lijkt te stralen. Het is alsof de natuur zichzelf wast en vernieuwt onder een regendouche. De laatste kilometer door het groene woud zijn bijzonder, de paden slingeren in bochten langs een soort stuwwal en de kleine steile heuveltjes gaan op en neer.

wandelen-kroondomein-'t-loo

Einde van de stuifduinenroute

Dwars door dit glooiende gebied wandelen we verder. De niet-witte paaltjes staan er nog steeds en wijzen perfect de route. Zo komen we uiteindelijk weer aan bij de parkeerplaats waar onze auto staat. We sluiten af met een lekkere lunch bij Buitenplaats ’t Loo, dat iets verderop ligt in Uddel. Daar gaan de regengoden pas echt los, maar wij zitten dan heerlijk hoog en droog!

wandelen-kroondomein-t-loo

Wat wij vinden van deze wandeling?

Deze wandeling over Kroondomein ’t Loo vinden we een echte aanrader. Gevarieerd bos, lekker rustig en het heidegebied is prachtig. Stuifduinen hebben we niet gezien, maar dat doet geen afbreuk aan de schoonheid van deze route.

 

Wil je ook wandelen op Kroondomein 't Loo?

  • Je kunt de route starten vanaf de parkeerplaats aan de Aardhuisweg ter hoogte van de Hofweg.

  • Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 102/112 vanuit Apeldoorn en stap uit bij Het Aardhuis. Vanaf daar is het nog een kwartiertje wandelen naar het startpunt.

  • De wandeling is ongeveer 7,5 kilometer lang en wordt gemarkeerd door houten paaltjes (die dus niet wit zijn!).

  • De wandelroute is niet toegankelijk tussen 15 september en 25 december vanwege het jachtseizoen.

  • Zorg voor stevige wandelschoenen, omdat sommige delen van de route ongelijk en zanderig kunnen zijn.

Er zijn nog meer wandelingen in dit gebied:

  • Klompenpad Uddelermeerpad: dit 10, 16 of 18 kilometer lange Klompenpad start vanaf Buitenplaats ’t Loo, Uddelermeerweg 5 in Ermelo. Meer informatie over deze wandeling vind je in mijn blog over het Uddelermeerpad.

  • Meer blogs over mooie wandelingen in de buurt van Apeldoorn vind je hier. Of neem een kijkje op de website over wandelroutes in Apeldoorn.

Liever een andere wandeling maken?

Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Vind je deze blog over deze wandeling op Kroondomein ‘t Loo leuk? Abonneer je dan op mijn op mijn website en je krijgt regelmatig een nieuwe wandeltip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!

281 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page