top of page

Wandelen Lunteren: keuze uit vele gemarkeerde routes

Bijgewerkt op: 12 okt. 2023


 

Het dorp Lunteren wordt omringd door prachtige natuur: het Lunters Buurtbos, de Goudsberg en het Wekeromse Zand. Het is dan ook een paradijs voor wandelaars en je vindt er vele gemarkeerde wandelroutes van 2 tot 7 kilometer die je ook nog eens kunt combineren als je langer op pad wilt. Zie alle routes hier.

 

Lunteren-wandelen

Ik ren me in het zweet en vraag me af waar ik nu weer uit kom. Over smalle bospaadjes, langs heide en kleine vennetjes. Heuveltje op en heuveltje af. Geen pad is hetzelfde en achter elke bocht ligt een nieuw perspectief. Ik ben niet bang om te verdwalen, al was het maar vanwege al de gele, rode, groene en blauwe wandelbordjes die ik onderweg tegen kom.


Als inwoner van Lunteren loop ik elke vrijdagochtend met mijn hardloopmaatjes een uurtje door het Lunterse bos. Ik zie de seizoenen veranderen en geniet van het frisse groen in de lente, de verkoeling in de zomer, de bonte kleuren van de herfst en de verstilling van de winter. Het geeft me rust en energie tegelijk. Het blad onder mijn voeten, het groen om me heen. Ik vind het heerlijk.

Lunteren-wandelen
Mooi in alle seizoenen

Wandelen in Lunteren

Maar het Lunterse bos is niet alleen een paradijs voor hardlopers. Voor wandelaars zijn er vele paaltjesroutes uitgezet in verschillende kleuren. Kort, middellang en als je langer onderweg wilt zijn, combineer je gewoon de verschillende routes. Ik ken ze op mijn duimpje, die wandelroutes. Als echte ‘Lunteraan’, mag een blog over wandelen in Lunteren natuurlijk niet ontbreken. Dus deel ik graag mijn tips en ervaring.

wandelen-lunteren
Gemarkeerde wandelroutes

Overzicht alle routes

Wandelroutes te bereiken vanaf Hotel Restaurant De Lunterse Boer, Boslaan 87 of Hotel Belmont, Goorsteeg 66 (beide in Lunteren). Deze wandelroutes zijn heel eenvoudig met elkaar te combineren:

1. Lange route Buurtbos (blauw - 5,1 km)

2. Route Lunterse Boer (groen - 3,4 km)

3. Route Belmont (oranje - 2,4 km)

4. Korte route Buurtbos (rood – 2,1 km)


Wandelroutes te bereiken vanaf Restaurant de Goudsberg, aan de Hessenweg 85, Lunteren:

5. Route Goudsberg (groen – 4,4 km)

6. Route Uilenbos (oranje – 4,6 km)

7. Route Middelpunt (rood – 1,7 km)


Verder zijn er in het gebied nog twee andere wandelroutes uitgezet:

8. Rondje Wekeromse Zand (rood – 6,2 km)

9. Route Celtic Fields (blauw – 2,6 km)


En wil je een langere wandeling? Kijk dan eens naar Klompenpad Meulunterenpad (12 km) of Klompenpad Valkschepad (11 km). Deze twee Klompenpaden gaan dwars door het Lunters Buurtbos, langs het Middelpunt van Nederland (Meulunterenpad) en over het Wekeromse Zand (Valkschepad).

Lunteren-wandelen
Alles goed bewegwijzerd

1. Wandelen Lunteren: Lange route Buurtbos (blauw - 5,1 km)

De lange route Buurtbos voert je, zoals de naam al aangeeft door het ‘Luntersch Buurtbosch’. Een mooie route die je meeneemt langs uitkijktoren de Koepel en een eendjesvijver. Het Lunterse Buurtbos kent een bijzondere geschiedenis. Het bos is te danken aan Notaris van den Ham en enkele andere welgestelde inwoners van Lunteren. De heren kochten eind 19e eeuw flink wat grond en in 1889 begon van den Ham met de aanplant van bomen. Op eigen kosten, als een soort werkgelegenheidsproject. Het werd een groot wandelbos dat hij openstelde voor alle inwoners van Lunteren. Toen hij overleed in 1912 bleek uit zijn testament dat hij het had geschonken aan de ‘Stichting Het Luntersche Buurtbosch’. In de taal van toen ‘…ten voordeele en ten nutte van het dorp Lunteren… ’ Sinds 1912 zijn dus alle inwoners van Lunteren eigenaar van het Lunterse Buurtbos. Dat is uniek: bewoners van een dorp die zelf boseigenaar zijn.

Start: vanaf NS station Lunteren of vanaf Hotel Restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, Lunteren.

Lunteren-wandelen
Uitkijktoren de Koepel in Lunteren

2. Route Lunterse Boer (groen - 3,4 km)

Route Lunterse Boer is een van mijn favorieten. De wandeling trakteert je meteen op een stukje heide en vanaf daar naar uitkijktoren de Koepel. Vanaf de Koepel wandel je naar beneden en struin je verder over smalle bospaden waar je je even helemaal weg van de wereld voelt. Het wandelbankje bij het ven nodigt uit om in alle rust van de omgeving te genieten.

Start: vanaf Hotel Restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, Lunteren

Lunteren-wandelen
Vennetje op de route

3. Route Belmont (oranje - 2,4 km)

Als je een iets langere wandeling wilt maken, dan is route Belmont perfect om te combineren met de route Lunterse Boer en/of de Buurtbosroute. De oranje route neemt je nog iets verder het bos is, tot aan meer landelijk gebied bij de Goorsteeg. Volg de oranje paaltjes en je komt vanzelf weer op de groene Lunterse Boer of blauwe route Buurtbos.

Start: bij Hotel Belmont, Goorsteeg 66, Lunteren of bij Hotel Restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87 (maar dan moet je eerst een stukje wandelen over de groen of blauwe route).

wandelen-Lunteren
Route Belmont

4. Korte route Buurtbos (rood – 2,1 km)

Er is ook een korte route uitgezet door het Lunters Buurtbos. Deze wandeling start je echter niet vanaf Hotel Restaurant de Lunterse Boer, maar vanaf het NS station Lunteren. De wandeling gaat voor een deel gelijk op met de lange route buurtbos. Omdat het gebied waar je doorheen loopt zo dicht bij het dorp ligt, is het er vaak druk met wandelaars.

Lunteren-wandelen
Smalle paadjes door het bos

5. Route Goudsberg (groen – 4,4 km)

Route Goudsberg is een mooie wandeling langs de Lunterse Eng en over de toppen van de Goudsberg. Hier geniet je van mooie uitzichten en doorkijkjes. Ook kom je tijdens de wandelroute langs het geografisch middelpunt van Nederland. Deze bijzondere plek wordt gemarkeerd met een enorme kei. Met nog twee andere keien vormt het een driehoek. De ene zijde van de stenen driehoek wijst naar het noord-oosten, waar de zon op de langste dag opkomt en de andere zijde wijst naar het zuid-oosten, waar de zon op de kortste dag opkomt.

Start: vanaf restaurant de Goudsberg, Hessenweg 85, Lunteren

wandelen-lunteren
Middelpunt van Nederland

5. Route Uilenbos (oranje – 4,6 km)

Route Uilenbos gaat voor een deel gelijk op met route Goudsberg. Ook op deze route wandel je langs het middelpunt van Nederland en over de Goudsberg. De wandeling neemt je echter ook mee door de uitgestrekte bossen (wel een beetje rechttoe rechtaan) en langs Pannenkoekenboerderij ’t Uilenbos met een mooi terras, heerlijke pannenkoeken en een geweldige speeltuin.

Start: vanaf restaurant de Goudsberg, Hessenweg 85, Lunteren of vanaf Pannenkoekenboerderij ’t Uilenbos, Beukenlaan 11, Lunteren

Lunteren-wandelen
Het Uilenbos

6. Route Middelpunt (rood – 1,7 km)

De korte ‘route Middelpunt’ staat apart benoemd op het grote informatiebord en is geschikt voor mensen die een ommetje willen maken en dan het middelpunt van Nederland niet willen missen.

Lunteren-wandelen
Wekeromse Zand

8. Rondje Wekeromse Zand (rood – 6,2 km)

Het Wekeromse Zand is een prachtig natuurgebied van zo’n 500 hectare groot. Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen geven een bijna buitenlands gevoel. De witte vlakte wordt afgewisseld met mossen en gras. Ook het bos is mooi met zijn dennen- en loofbomen door elkaar, zeker als de zon er doorheen piekt. In het noorden van het Wekeromse Zand staat een wildobservatiepost waar je met een beetje geluk vossen, moeflons of herten kunt zien. Honden zijn niet toegelaten op deze wandeling.

Start: vanaf parkeerplaats Hoeverweg, Wekerom

Lunteren-wandelen
Wekeromse Zand

9. Route Celtic Fields (blauw – 2,6 km)

Deze korte wandelroute leidt je rond de Celtic Fields; kleine prehistorische raatakkertjes. Direct vanaf de parkeerplaats kom je langs IJzertijdboerderij, een gereconstrueerde boerderij, compleet met opslagschuurtje. De vorm en afmetingen van de boerderij zijn gebaseerd op aannames, omdat niemand weet hoe het er ooit precies uitzag. De route is prima te combineren met het Rondje Wekeromse Zand. Hou wel goed het kaartje in de gaten, want de blauwe en rode paaltjes sluiten niet naadloos op elkaar aan.

Lunteren-wandelen
IJzertijdboerderij op route Celtic Fields

Maak je liever een andere wandeling?

  • Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.

  • Er is zoveel moois te ontdekken op de Veluwe. Kijk voor een weekendje weg eens op www.vakantieveluwe.nl voor mooie accomodaties.

  • Vind je deze blog over wandelen in Lunteren leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!8.575 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page