top of page

Wandelen Renkums Beekdal: keuze uit vele wandelroutes


 

In het Renkums beekdal stromen volop beken en ontspringen sprengen. Bossen, akkers en graslanden wisselen elkaar af met prachtige uitzichten. Het mag duidelijk zijn; het Renkums beekdal is een geweldige plek om te wandelen. Dwars door dit gebied lopen dan ook vele (gemarkeerde) wandelroutes. Het zijn er zoveel, dat wij niet kunnen kiezen…

 

Een overzicht van alle wandelroutes die je kunt volgen vanaf het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal:

 1. Het Hartensepad: een Klompenpad van 14 kilometer. Je kunt de route verkorten tot 6 of 9 kilometer.

 2. Het Molenbeeksepad is 16,5 kilometer lang Klompenpad. Deze route kun je verkorten tot 9 km.

 3. Het ‘Rondje Beekdal’ (4,3 km) is een gemarkeerde wandelroute en voert hoofdzakelijk langs de Molenbeek, de vlonder en de Oliemolenbeek met een uitstapje langs de grafheuvels van de Keijenberg. De route is gemarkeerd met witte / lichtblauwe bordjes.

 4. Het ‘Rondje Paradijs’ (7 km) voert nog iets verder stroomopwaarts, via de beeldententoonstelling en gerestaureerde watermolen van het landgoed Quadenoord, naar de vele sprengenbeken die eeuwen geleden zijn gegraven om de beken van meer water te voorzien. De beschrijving van de route kun je kopen bij het Bezoekerscentrum.

 5. Etappe 8 van het Lange Afstandswandelpad ‘Maarten van Rossumpad’ loopt dwars door het Renkums Beekdal. De etappe begint officieel in Wageningen en eindigt in Heelsum en is ongeveer 17,5 kilometer lang. Het is geen rondwandeling.

 6. Het Kabouterpad voor kinderen van 3 tot 6 jaar en het Droombomenpad voor iets oudere kinderen (6 – 12 jaar).

wandelen-renkuis-beekdal
Boscafé de Beken

Bezoekerscentrum Renkum’s beekdal

Wij parkeren onze auto bij het bezoekerscentrum Renkum’s beekdal. Het informatiecentrum ligt net ten westen van het dorp Renkum in, zoals de naam al doet vermoeden, ‘het Renkums beekdal’. Het gebied is gevormd door de ijstijd, met uitgestrekte bossen en stromende beken. Binnen in het bezoekerscentrum is een permanente expositie over de omgeving en een winkel met o.a. natuurboeken en producten uit eigen boomgaard. Als we aankomen om 10.00 ’s ochtends is het centrum helaas nog dicht, maar het Boscafé de Beken dat ernaast ligt is wel open. Het is vaderdag en het terras zit vol met vaders in alle leeftijden mét hun kroost. Een gezellige bedoening. Ook de waterspeelplaats wordt goed gebruikt en vormt voor vele papa’s een goed excuus om zich weer eens kind te voelen.


wandelen-renkuis-beekdal
De waterspeelplaats

Welke wandelroute gaan we lopen?

We willen graag het 'Rondje Paradijs' wandelen van 7 km, maar omdat het bezoekerscentrum nog gesloten is, kunnen we de routebeschrijving niet kopen. De twee Klompenpaden in het gebied hebben we al eens gelopen en het Rondje Beekdal vinden we te kort. Wat nu? We kijken eens goed op de kaart die er hangt en bedenken dat we net zo goed onze eigen route kunnen bedenken. Eerst een stukje van het Hartensepad en daarna richting de geel gemarkeerde Oosterengroute die een eindje verderop ligt.Hoewel het aan wandelbordjes niet ontbreekt, moeten we wel goed kijken dat we de juiste volgen. Je zult maar kleurenblind zijn!


wandelen-renkums-beekdal
Aan wandelbordjes ontbreekt het niet...

We gaan vol goede moed op pad en op de weelderige bospaden worden we regelmatig verrast door mooie doorkijkjes op weidse velden. Het gras is geel en dor, en met de wilde paarden in het veld, hebben we spijt dat we onze cowboyhoed niet hebben meegenomen.

wandelen-renkums-beekdal
Wilde paarden op het dorre gras
“mijn richtingsgevoel faalt dramatisch”

Ondanks alle bordjes, raken we hopeloos de weg kwijt. Ik wil graag weten waar ik loop, dus daar heb ik moeite mee. Mijn wandelmaatje vindt het minder erg; hij struint lekker door en geniet van het groen, de beken en de bossen. We zijn het niet eens over de kant die we op moeten. Links, rechts, rechtdoor of toch weer terug? Mijn richtingsgevoel faalt dramatisch en uiteindelijk laat ik de navigatie maar over aan het toeval (en aan mijn wandelmaatje).


wandelen-renkums-beekdal
Groen, beken en bossen

Afwisselend landschap in Renkums Beekdal

Over zanderige ruiterpaden en dichtbegroeide konijnenpaadjes passeren we houten bankjes en dichte varens. Het bos is afwisselend en we vervelen ons geen moment. Hoge dennen, beuken en eiken; ze staan er allemaal.


wandelen-renkums-beekdal
Kleine paadjes door het bos

Geel gemarkeerde Oosterengpad

Na enkele zigzaggende paden komen we dan eindelijk een geel bordje tegen dat het Oosterengpad markeert. Helaas wijst het ons de kant op waar we net vandaan kwamen. Maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel meer uit. Via Google maps zoeken we ons eigen pad, het bosgebied is prachtig en het wordt weer tijd voor de terugweg.

wandelen-renkums-beekdal
Gele markering Oosterengpad

Vlonderpad Renkums Beekdal

Via een mooi houten vlonderpad over een nat, moerasachtig landschap, komen we weer in de buurt van het Bezoekerscentrum en hebben we onze ‘eigen wandeling’ van zo’n 8 kilometer erop zitten.

wandelen-renkums-beekdal
Houten vlonderpad

Bij het Bezoekerscentrum is het nog steeds druk en alle tafeltjes zijn bezet. We gaan op zoek naar ons eigen tafeltje thuis en genieten daar nog even na van onze wandeling in het Renkums Beekdal.

 
wandelen-renkums-beekdal
Genoeg bankjes onderweg

Wil je ook wandelen in het Renkums Beekdal?

 • Start bij Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum. Hier kun je ook parkeren. Kom je met het openbaar vervoer? Dan neem je bus 51 vanaf Wageningen of Arnhem en stap je uit bij bushalte Fluitersheuvel. Vanaf daar is het nog 12 minuten lopen.

 • Zoals hierboven al genoemd, kun je vele gemarkeerde wandelroutes volgen.

 • Wil je over de vlonder wandelen? Kies dan voor het Hartensepad of het Rondje Beekdal.

 • Het Hartensepad kun je ook starten bij Je kunt het Hartensepad starten bij Restaurant Campman,Hartenseweg 23 in Renkum

 • In een deel van het Renkums Beekdal mogen de honden los. Download hier de folder waarin het losloopgebied staat aangegeven. De folder is gratis te verkrijgen in het bezoekerscentrum. Buiten het losloopgebied moet honden aangelijnd zijn.


Tips voor andere mooie wandelingen vind je op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht. Vind je dit blog leuk? Abonneer je dan op mijn website, het kost niets en je krijgt elke week een tip.

529 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page