top of page

10 x de mooiste Klompenpaden van 10 kilometer

Als je niet zoveel tijd hebt en toch even lekker naar buiten wilt, dan is een wandelroute van ongeveer 10 kilometer ideaal. Twee, twee-en-een-half-uur ben je er mee bezig. Frisse buitenlucht, hoofd leeg maken, heerlijk! En een ‘Klompenpad’ is dan een echte aanrader. Klompenpaden zijn wandelroutes in Utrecht en Gelderland door natuur en boerenland. Gemarkeerd, (grotendeels) onverhard en eenvoudig te verkorten of te verlengen. We hebben er zelf al heel wat gelopen. Hieronder vind je onze tips voor 10 mooie Klompenpaden van 10 kilometer:

1. Klompenpad Lint- en Liniepad – 10 kilometer – Schalkwijk

Een verrassende wandeling waar je geniet van een ‘verdronken bos’ met een trekpontje, historische forten én weidse vergezichten over de uiterwaarden van de Lek. Oranje klompenpadbordjes leiden je langs (een deel van) de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met bunkers en forten. Het Lint- en Liniepad is een grotendeels onverhard Klompenpad, dat barst van de historie. Start van het Lint- en Liniepad bij Restaurant Pandpannenkoek, aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk. Lees meer over deze wandeling in mijn blog over het Lint- en Liniepad.

klompenpad-10-km
Lint- en Liniepad

2. Klompenpad Paradijspad – 10 kilometer – Barneveld

What’s in a name? Het Paradijspad doet zijn naam eer aan. De route loopt door het buitengebied van Barneveld over landgoed Klein Bylaer en natuurgebied "Het Paradijs". Dit wordt zo genoemd vanwege de prachtige natuur en de rust in het gebied. Je wandelt door het agrarische gebied, langs boerenerven, beken en over houten vlonders. Rust, kleinschaligheid en natuur bepalen hier de sfeer. Het startpunt is bij Boerderijwinkel Vanelly aan de Achterveldseweg te Barneveld. Zie hier mijn blog over Klompenpad Paradijspad.

klompenpad-10-km
Klompenpad Paradijspad

3. Klompenpad Doesburgermolenpad – 9 kilometer - Ede

Klompenpad Doesburgermolenpad is een wat korter Klompenpad in Ede. De route start vanaf het Parkeerterrein van Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede. Hier ligt ook

pannenkoekenboerderij Kernhem, waar je na afloop terecht kunt voor een hapje of drankje. Je loopt eerst een stukje over het landgoed en daarna door bos en over open veld. Halverwege stuit je op de Doesburgermolen: een plaatje om te zien en vanaf de picknickbankjes die er staan kun je daar mooi van genieten. Lees hier meer over deze wandeling.

klompenpad-10-km
Doesburgermolen

4. Klompenpad Valkschepad – 11 kilometer – Lunteren

Het Valkschepad leidt je over het Wekeromse Zand, dat, zeker met de laagstaande zon in de winter, een bijzonder fraai stuk natuur vormt. Wild spotten doe je vanaf de observatiehut of ga op zoek naar de kudde moeflons op het zand. Het Valkschepad loopt verder door de bossen van Lunteren. Je kunt starten op twee plaatsen. Bij de IJzertijdboerderij, nabij kruising Vijfsprongweg en Hoge Valksedijk in De Valk of bij ’t Schuurtje/Rustpunt De Ganzenhof, Hoge Valkseweg 35 in Lunteren. Lees meer in mijn blog over het Valkschepad.

klompenpad-10-km
Valkschepad

5 en 6. Klompenpaden Loobrinkerpad en Schaverenspad - 10 kilometer – Emst

Eindeloze weilanden, akkers, bossen en landgoed. Je wandelt over karrensporen, bospaadjes en met gras begroeide landweggetjes. In het kleine dorp Emst, midden op de Veluwe, starten twee Klompenpaden: het Loobrinkerpad en het Schaverensepad die beide zo’n 10 kilometer lang zijn. De start van het beide Klompenpaden is bij Dorpshuis De Hezebrink, Ds. van Rhijnstraat 69 in Emst. Lees meer over het Loobrinkerpad in mijn blog.

klompenpad-10-km
Loobrinkerpad

7. Klompenpad Stoutenburgerpad - 10 kilometer - Leusden

Het Stoutenburgerpad is vernoemd naar kasteel Stoutenburg. Het is een gevarieerd Klompenpad dwars door de natuur met nauwelijks asfalt. De rode klompenpadbordjes nemen je mee door natuurgebied de Schammer, langs beken, bruggetjes en weiden en langs de vistrap in de Barneveldse beek. Start dit Klompenpad op Stoutenburgerlaan 5 in Stoutenburg. Meer info? Lees mijn blog over Klompenpad Stoutenburg.

klompenpad-10-km
Stoutenburgerpad

8. Klompenpad Glindhorsterpad – 9 kilometer – de Glind

Het Glindhorsterpad ligt in de Glind; een klein dorp ten zuiden van Barneveld. Er ligt een bijzonder tegelpad van boer en boerin Ap en Martine Melissen op de route (het Melissenpad). Langs de kant van het pad bewonder je hun creatieve ‘agrikunst’. Werktuigen die al lang uit het agrarisch beeld zijn verdwenen, krijgen hier een tweede leven. Ook de ‘verhalenpalen’ op de route maken dit landelijke Klompenpad tot een afwisselende wandeling die je zeker ‘kidsproof’ kunt noemen! Het beginpunt van dit Klompenpad is Bistro ONS, Rudolphlaan 2 in de Glind. Wil je meer lezen over het Glindhorsterpad, zie dan hier mijn blog.

klompenpad-10-km
Glindhorsterpad

9. Klompenpad Snorrenhoefpad – 10 kilometer – Achterveld

Een echt Klompenpad door weiland, over smalle paadjes door het bos en langs beekjes. Het Snorrenhoefpad is eventueel te combineren met het Glindhorsterpad. Klompenpad Snorrenhoefpad start schuin tegenover Café-restaurant de Roskam, Hessenweg 212 in Achterveld.

klompenpad-10-km
Snorrenhoefpad

10. Klompenpad Ugcheler Markepad – 11 of 9,5 kilometer – Ugchelen

Iets ten zuiden van Apeldoorn ligt Ugchelen, van waaruit je het prachtige Ugcheler Markepad start. Een zeer afwisselende wandeling. Je loopt door bossen, over zand- en heide en langs sprengen. Beetje heuvelachtig hier en daar. Je kunt starten op het parkeerterrein van van der Valk, de Cantharel, van Golsteinlaan 20 in Ugchelen. Een andere startplek is bij bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Hier is ook een grote parkeerplaats en pik je de route makkelijk op. De route is in te korten tot 9,5 kilometer.

klompenpad-10-km
Ugcheler Markepad
 

Meer over Klompenpaden....

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

  • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.


Geen geschikt Klompenpad van 10 km gevonden? Kijk voor andere Klompenpaden op www.klompenpaden.nl of check mijn blogs op mijn wandelpagina.
6.378 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Kommentare


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page