Klompenpad Griezeveensepad dankt zijn naam aan ‘t Grieze Veen’ ofwel het grijze veen, een klein meertje op de route. Deze 14 kilometer lange gemarkeerde wandelroute biedt je een mix aan weids agrarisch landschap en ruime brede paden door het bos. Voor praktische info, klik hier.
“Daar heb je ze weer, die wandelaars.” Ik zie het ze denken. “Wat doen al die mensen toch in ons weitje?” Maar ze lijken het niet zo erg te vinden. Als ik de drie schoonheden op de foto wil zetten, poseren ze met schaapachtige blik als volleerde modellen voor mijn camera.
Start van Klompenpad Griezeveensepad
We starten het Griezeveensepad bij Eethuisje De Heuveltjes, Apeldoornsestraat 36-1 in Voorthuizen. We hebben mazzel, want er is nog slechts 1 plekje vrij bij dit populaire restaurant. Het eethuisje is niet alleen een trekpleister voor wandelaars, ook fietsers zijn welkom. Er hangt zelfs een fietspomp die je mag gebruiken. Je moet ‘m dan wel weer terughangen.....
Asfalt op de route
Omdat we op de website van Klompenpaden.nl al hadden gelezen dat er een flink stukje asfalt op de route ligt, besluiten we het Griezeveensepad linksom te wandelen. Zo bewandelen we het asfalt in het begin en sluiten we af met het, in onze ogen, mooiere bosrijke deel. Gelukkig starten we niet meteen op de verharde weg: een mooi karrenspoor leidt ons langs frisgroene graslanden. Met de zon in ons gezicht en de wind in de haren, volgen we de blauwe Klompenpadbordjes.
’t Grieze Veen
Niet veel verder komen we aan bij de uitlopers van een klein meertje: ’t Grieze Veen’. Naar het schijnt hebben vele inwoners uit Voorthuizen hier leren zwemmen. Daar is het een prachtige plek voor, maar wij slaan over, veels te grijs en koud.
Helaas begint daarna toch echt het asfalt. Recht, grijs en rustig strekt het voor ons uit. Met weilanden weerszij wandelen we langs boerderijen en stallen. Gelukkig hebben we weinig last van auto’s. Toch voelt het minder natuurlijk en stappen we flink door.
Boeschoten bos
Na 4 kilometer komen we aan bij het bos van Boeschoten. Brede paden, dennenbomen en loof. Kale takken en bruine blaadjes: de lente laat nog even op zich wachten. Maar met oog voor detail is de natuur in alle jaargetijden mooi en waarderen we de verstilling van de winter.
Zandpaden en nog meer asfalt
Na een aantal kilometer door het bos, verruilen we de zandpaden weer voor…. asfalt. Helaas iets te veel naar onze smaak, maar het loopt wel lekker door. Het tempo zit er dan ook in en we wandelen sneller dan 5 km per uur. Weilanden genoeg hier in Voorthuizen en zo verkennen we het buitengebied van dit kleine dorp in Gelderland. Een guur windje, een waterig zonnetje en mooie plaatjes.
Eindelijk de wei in
En dan mogen we, als echte Klompenpadliefhebbers, eindelijk de wei in en komt het struingevoel boven. Inmiddels zijn we een beetje stram van het wandelen en het houten overstapje valt nog niet mee. Maar even rekken en strekken helpt en dan kunnen we verder. Naast elkaar lopen is er niet bij; we wandelen keurig achter elkaar aan over het smalle zandpaadje dat links wordt begrensd met prikkeldraad en rechts met een hek.
"Wat doen al die mensen toch in ons weitje?"
De wei is het thuis van de schapen. “Daar heb je ze weer, die wandelaars.” Ik zie het ze denken: “Wat doen al die mensen toch in ons weitje?” Maar ze lijken het niet zo erg te vinden. Als ik ze op de foto wil zetten, blijven ze nieuwsgierig staan kijken en poseren ze als volleerde fotomodellen voor mijn camera.
De 7 heuveltjes
We naderen het laatste deel van Klompenpad Griezeveen. ‘Save the best for lest: de 7 heuveltjes, met als officiële naam ‘het Wilbrinkbos’, zijn een begrip in Voorthuizen. Hoe het glooiende landschap is ontstaan, is niet helemaal zeker, maar mooi is het wel. Boven op een van de heuvels staat een beuk van tenminste 100 jaar oud. Zijn wortels, die goed zichtbaar langs één van de 7 heuvels groeien, zijn minstens zo indrukwekkend en een mooie afsluiting van dit 14 kilometer lange Griezeveenspad.
Wil je ook het Klompenpad Griezeveensepad wandelen?
Het startpunt vind je bij Eethuisje De Heuveltjes, Apeldoornsestraat 36-1 in Voorthuizen. Hier kun je ook je auto parkeren. Kom je met het openbaar vervoer, dan stap je uit bij bushalte Bosweg in Voorthuizen (vanaf station Apeldoorn of Amersfoort).
Klompenpad Griezeveenspad is gemarkeerd met blauwe bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Je kunt het Griezeveensepad combineren met Klompenpad Appelpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Horeca onderweg:
De Gasterij De IJsvogel, Kieftveen 18, Voorthuizen
Eethuisje De Heuveltjes, Apeldoornsestraat 36-I, Voorthuizen
Hoeve Oud Meerveld, Prinsenweg 30, Nijkerk
Camping De Meidoorn, Welgelegenweg 9, Stroe
Bed and Breakfast Groot Overhorst , Overhorsterweg 32, Voorthuizen
Maak je liever een andere wandeling? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.
Meer weten over Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Alle info, routes en de app vind je op www.klompenpaden.nl.
Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.
Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.
Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Vind je deze blog over Klompenpad Griezeveenspad leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!
Comments