top of page

Wandelen Wageningen: Klompenpad Wageningse Eng

Bijgewerkt op: 6 dec. 2023


 

Akkers, volkstuinen en paardenweitjes. Weidse vergezichten over de Rijn en lekker struinen door de bossen. Zin om lekker te wandelen in Wageningen? Klompenpad Wageningse Engpad is een 13 kilometer lange wandelroute met voldoende variatie. Voor praktische informatie, zie hier.

 

wandelen-wageningen
Wageningse Engpad

Start Klompenpad Wageningse Engpad

Wageningen. De plek waar ik ben opgegroeid en tot mijn 18e woonde. De plaats waar ik als kind met mijn ouders mee ‘moest’ om te wandelen op zondag. Nooit kunnen bedenken dat ik daar nu, geheel uit vrije wil, op pad ga voor een middagje Klompenpad.


Ik start het Klompenpad bovenop de Wageningse Berg bij Hotel Fletcher. Daar is ruimte om mijn auto te parkeren en al snel zie ik het informatiebord staan. Ik neem de 13 kilometer lange route rechtsom, zodat ik begin door het Belmonte Arboretum.

wandelen-wageningen

Uitzicht is geweldig

Het regent een beetje als ik uit de auto stap maar als ik Buienradar check duurt dat slechts een kwartiertje, dus met mijn muts op ga ik aan de wandel. Nog geen 2 minuten verder sta ik al weer stil; het uitzicht vanaf de Wageningse Berg op de Rijn is té mooi om er snel langs heen te lopen. Met helder weer kijk je hier tot aan de Waal bij Nijmegen. Die mazzel heb ik niet, maar het wisselvallige wolkendek kan ik ook waarderen.

wandelen-wageningen
Vanaf de Wageningse berg
"Zij zijn op weg naar volle bloei. Nu ik nog…"

Ik wandel dwars door het Belmonte Arboretum met zijn uitheemse bomen en planten. Een Kaukasische Beuk staat er naast verschillende soorten Rhododendrons. ‘Ontluikend leven’; het kunstwerk van Huub en Adelheid Kortekaas rijst in het park omhoog. Het beeld staat metafoor voor het ‘intrinsieke verlangen van de mens om te worden wie hij in diepste wezen is’. Het kunstenaarsduo ziet de mens als "een unieke zaailing van moeder aarde met de potentie om uit te groeien tot een bloem”. Minstens zo mooi vind ik de roze, gele en blauwe plantjes die uit de koude grond ontspruiten. Zij zijn in elk geval op weg naar volle bloei. Nu ik nog…

wandelen-wageningen
Kunstwerk 'ontluikend leven'

De Wageningse Eng

Na het arboretum steek ik via een woonwijkje door naar de Wageningse Eng. De Eng is een akkerbouwgebied tussen de bebouwde kom van Wageningen en de bosrand. Vroeger fietste ik hier snel doorheen om op tijd te komen voor een bijbaantje in het weekend. Nu wandel ik in alle rust over de smalle zandpaden en zie ik de omgeving pas echt.

klompenpad-wageningse-eng
Over zandpaden en karrensporen

Groene akkers en volkstuintjes

De regen maakt plaats voor lentezon en ik wandel verder langs groene akkers en paardenweitjes. De volkstuintjes liggen er nog wat rommelig bij maar worden hier en daar al opgeschoond door enthousiaste eigenaren met groene vingers.


Rustig asfalt en brede karrensporen

Ik doorkruis de Wageningse Eng via kleine zandwegen, rustig asfalt en brede karrensporen en wandel richting Bennekom. Hoewel ik de omgeving ken, word ik telkens verrast door nieuwe paadjes en herken ik sommige plekken pas als ik er pal voor sta. En zo loop ik ineens langs de begraafplaats waar mijn moeder ligt. Het hek staat open en ik wandel naar binnen.

wandelen-wageningen

Als ik bij mijn moeders graf ben, maak ik een praatje. “Waarom moest ik verplicht toch altijd mee, mam?” Ze hoeft me geen antwoord te geven, want ik weet het wel. Wat je jong leert, kun je later waarderen. Ik mijmer nog wat en met warme groet neem ik afscheid.


Door het bos

De tweede helft van Klompenpad de Wageningse Eng loopt deels door het bos. De afwisseling is fijn. Hoewel ik me van vroeger kleine, kronkelende bospaadjes herinner, wandel ik nu over lange brede lanen.

wandelen-wageningen

Oranje Nassau's Oord

Vlak voor ik het bos weer uitwandel, sta ik nogmaals op een plek die ik goed ken: Oranje Nassau’s Oord. Op het uitgestrekte landgoed staat een prachtig statig gebouw dat ooit bewoond werd door Koningin Emma. Nu is het een verpleeghuis voor ruim 180 ouderen.

Ooit was dit mijn werkplek. Op afstand bewonder ik mijn kantoor uit het verleden.

wandelen-wageningen
Oranje Nassau's Oord

Langs de uiterwaarden weer omhoog

Tenslotte kom ik aan bij een drukke weg die ik oversteek. Links van me de 'Benedenwaard' (de uiterwaarden van de Rijn) en rechts de helling van de Wageningse Berg. Die berg moet ik beklimmen om weer bij het startpunt te komen. Een flinke trap brengt me bovenop de stuwwal en opnieuw geniet ik van de mooie uitzichten.

wandelen-wageningen

Reis door de tijd

Mijn wandeltocht zit erop. Weidse vergezichten, ontluikend leven en een praatje met mijn moeder brachten me een reis door de tijd. Verrast door het verleden ben ik na 2,5 uur wandelen moe, voldaan en kom ik vast tot volle bloei. Tot de volgende wandeling!

wandelen-wageningen

 

Wil je ook wandelen in Wageningen?

  • Het startpunt is Fletcher Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96 in Wageningen. Hier is ook ruimte om je auto te parkeren.

  • Als je met openbaar vervoer komt, dan stap je uit bij Bushalte Wageningse Berg in Wageningen, busstation Wageningen voor opstappunt.

  • Het Klompenpad is gemarkeerd met paarse bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

  • Het is mogelijk het Wageningse Engpad te combineren met het Harsloërpad, het Nederrijnsepad en het Hartensepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

  • Meer informatie over Klompenpaden, vind je op www.klompenpaden.nl

  • Wil je een andere mooie wandeling maken? Tips vind je op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Langer wandelen of op wandelvakantie?

Hou je van wandelen en denk je wel eens aan een wandelweekend of wandelvakantie? Kijk dan vooral op de website van Heart of Living. Zij organiseren wekelijks (wandel)activiteiten voor actieve vijftigplussers.

569 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page