top of page

Wandelen Zell am See: Schwalbenwand Runde is een prachtige hike!

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Wit getopte bergen, frisse alpenlucht en klingelende koeienbellen. Ik wandel graag in Oostenrijk en kom er regelmatig. Dit keer zijn we in de buurt van Zell am See; een perfect gebied voor mooie hikes. We kiezen voor de Schwalbenwand Runde, een prachtige rondwandeling van 11 km en één van de mooiste die we tot nu toe liepen!

Zell-am-see-wandelen
Mooie doorkijkjes op de wandeling

Start van de Schwalbenwand Runde

We lopen de Schwalbenwand Runde; een pittige hike die zo’n 4 á 5 uur duurt met een hoogteverschil van 700 meter. Vanaf Thumersbach, dat aan de Zeller See ligt, rijden we met de auto omhoog naar Gasthaus Mitterberghof. Op de parkeerplaats blijkt dat we moeten betalen met muntgeld. Dat hebben we niet. We twijfelen even, maar riskeren de boete en hopen er het beste van. Voor praktische informatie, zie hier.

zell-am-see-wandelen
Mist in het dal

Mist in het dal

Vanaf het Gasthaus pakken we de benenwagen. We wandelen langs een klein kapelletje omhoog. Het is nog vroeg en in het dal hangt een dikke mist. Waar we normaal gesproken uitzicht zouden hebben op de blauwe Zeller See, zien we nu alleen een witte wolkendeken. De zon doet een poging om er doorheen te komen maar de mist geeft niet zomaar op.

"We krijgen de tip om linksom te gaan"

Het eerste deel van de wandeling loopt over een breed pad. Na twintig minuten bergopwaarts volgt een splitsing. Blijkbaar kunnen we de route zowel links- als rechtsom lopen. We krijgen de tip om linksom te gaan; het pad bergop is steiler maar de afdaling makkelijker. Dus slaan we linksaf en komen al snel op een smal bospad.

zell-am-see-wandelen
Linksom of rechtsom?

Flinke klim omhoog

Het bospad kronkelt en wordt steeds smaller. Een eekhoorn schiet ons voorbij en verdwijnt rap in de hoge dennenbomen. De vele boomwortels vormen een natuurlijke trap en zo klimmen we stap voor stap de eerste kilometers omhoog.

zell-am-see-wandelen
Flink stukje klimmen

Sneeuw kondigt zich aan

Hier en daar ligt al wat ijs aan de randen van het pad. Omringd door dennenbomen komen we aan op verschillende plateaus waar het uitzicht grandioos mooi is. De witte lappendeken die de Zeller See bedekt en de mistflarden erboven geven het een mystiek tintje. De met sneeuw bedekte bergen van de Hohen Tauern maken het plaatje compleet.

zell-am-see-wandelen
zell-am-see-wandelen
Sneeuw aan de rand van het pad

Omringd door sneeuw

De klim duurt voort, onze benen voelen zwaar. Langzaam komen we aan in open landschap met uitzicht aan alle kanten. Het gras waar we op lopen is drassig en er ligt steeds meer sneeuw. Toch is het pad goed begaanbaar. Over de flank van de berg steeds een stukje verder totdat we door sneeuw omringd zijn. We komen aan op het hoogste punt. Eindelijk rust voor onze kuiten!

zell-am-see-wandelen
Bijna op het hoogste punt

Afdaling van de Schwalbenwand Runde

We genieten van het uitzicht en zien de Schützingalmhütte liggen. Deze almhut is alleen zomers open, dus check de openingstijden vooraf. Als wij er zijn, is ie gesloten. Toch besluiten we even te rusten en drinken wat van de thee die we zelf hebben meegenomen. Na onze rustpauze beginnen we aan de afdaling.

Nu is de Zeller See wèl te zien!

De afdaling is gelukkig een stuk makkelijker! Via een breed pad kijken we over het groene landschap. We genieten van het zicht op de Zeller See; die ditmaal ook écht te zien is. De zon breekt een beetje door en de mist is vervangen door het glinsterende water.

zell-am-see-wandelen
Zicht op Zeller See

Goed eten bij Gasthaus Mitterberghof

Na vier uur lopen komen we weer aan bij Gasthaus Mitterberghof. We checken eerst of we geen bekeuring hebben; toch even spannend. Maar het geluk is met ons! Geen boete, dus besluiten we ons geld beter te besteden. Gasthaus Mitterberghof blijkt te beschikken over een uitstekende keuken en op het terras doen we ons tegoed aan een gezonde salade en een (iets minder gezond) glaasje Grüner Veltliner. Een perfecte dag in prachtig landschap!

zell-am-see-wandelen
Lekker!
 

Wil je ook de Schwalbenwand Runde lopen?

  • De wandeling start vanaf Gasthaus Mitterberghof , Mitterberg 155, Zell am See. Bij het Gasthaus is een parkeerplaats waar je met muntgeld moet betalen.

  • De route is ongeveer 11 kilometer lang en je doet er zo'n 5 uur over.

  • Zorg voor goede schoenen met voldoende grip. Zeker in het najaar loop je delen door de sneeuw. Dit is prima te doen op schoenen met een goed profiel.

  • De route staat goed aangegeven, volg de gele bordjes 'Schwalbenwand Runde'.

  • De Schützingalmhütte ligt op de route, die is in de zomer geopend.

Wil je nog andere mooie wandelingen maken in de buurt van Zell am See? Check dan mijn blog met vijf tips voor mooie rondwandelingen in Zell am See.

759 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Σχόλια


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page