top of page

Wandelroute Lochemse Berg: twee bergen in 9 kilometer


 

Wandelroute Lochemse Berg is een gevarieerde wandeling tussen Lochem en Barchem. Bos, akkers en weidse uitzichten. De 9 kilometer lange route is bewegwijzerd met paarse bordjes en loodst je over maar liefst twee heuvels: de Kale Berg en de Lochemse Berg.

 

wandelroute-lochemse-berg
Wandelroute Lochemse Berg

Lochem. Een landelijk plaatsje in de Achterhoek. Hier komen we niet zo vaak en als we uit de auto stappen horen we direct het plaatselijke dialect van een groepje mountainbikers dat langs fietst. We vinden het wel leuk en graag ontdekken we dit, voor ons, nieuw stukje Nederland.

wandelroute-lochemse-berg

Startpunt wandelroute bij Boetiek Hotel BonAparte

Ons startpunt bevindt zich bij Boetiek Hotel BonAparte aan de Lochemseweg 37 in Barchem. We zijn niet de enige actievelingen, want de parkeerplaats staat (bijna) vol met auto’s, al dan niet met fietsendrager. Als we vanaf de achterkant van het hotel richting het bos wandelen, zien we direct het paarse ‘voetstap’ bordje van de Lochemse Bergroute, die we zowel linksom als rechtsom kunnen lopen.

wandelroute-lochemse-berg
Startpunt bij Hotel BonAparte

Landelijk gebied richting Barchem

Wij gaan linksom richting Barchem en wandelen het eerste stukje over een geasfalteerde weg door landelijk gebied. De bomen zijn kaal, de velden leeg en de korte staken van geoogst mais piepen nog net boven de grond uit. Na zo’n 300 meter gaan we een karrenspoor op en voelen we ons, op een enkele boerderij na, weg van de wereld.

wandelroute-lochemse-berg
Langs de landerijen

De Kale Berg is niet zo kaal

We steken de Lochemseweg over en komen aan bij de voet van de ‘Kale Berg’. Deze heuvel tussen Lochem en Barchem reikt zo’n 46 meter de hoogte in. En dat is best hoog voor ons verder zo vlakke landje. De Kale Berg doet zijn naam geen eer aan en is allerminst kaal. Er groeien robuuste grove dennenbomen, witte berken en beuken met een uitgebreid wortelnetwerk.

wandelroute-lochemse-berg
Mooi paadje langs die boomwortels

Witte wieven over dorre hei

Nabij de Kale Berg ligt de Witte Wievenkoele, een oude leemgroeve waar we volgens oude legenden ‘witte wieven’ kunnen zien zweven over dorre hei en drassige moerasgronden. Naar het schijnt zijn de dames vooral ’s nachts actief. Het is mistig als we de Witte Wievenkoele passeren, dus wie weet hebben we geluk. Maar hoe we ook kijken, we zien ze niet en een ontmoeting met deze, volgens de Lochemse sage, ‘goede’ witte wieven, blijft uit.

Open landschap en akkers

Al struinend over de Kale Berg komen we vanzelf aan bij een wat opener landschap. Glooiende bietenvelden, een boerderij in de verte en medewandelaars als stipjes aan de horizon. Ondanks het grauwe weer, genieten we van de buitenlucht en de weidse omgeving. De winterse natuur in rust.

wandelroute-lochemse-berg
Glooiende velden

Het verhaal van Kasteel de Cloese

Als we richting Lochem lopen, neemt het aantal wandelaars dat een ommetje maakt toe. Via Lochemse akkers komen we langs de Berkel, een klein riviertje. Aan de overkant van het water staat Kasteel de Cloese. Het gebouw, dat nog steeds een kenmerk is van Lochem, werd in 1520 gebouwd door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim. Lange tijd was het in bezit van verschillende adellijke families. Daar kwam in het begin van de 19e eeuw een einde aan: er werd een meisjesinternaat van gemaakt en tientallen jaren later een politieschool. Inmiddels heeft het kasteel een woonbestemming en zijn er zes appartementen in gevestigd. Ook op het landgoed rondom de Cloese staat inmiddels een aantal nieuw gebouwde landhuizen. Je zal er maar wonen!

wandelroute-lochemse-berg
Kasteel de Cloese

De 49 meter hoge Lochemse Berg

Landelijke zandpaden brengen ons verder tot aan de provinciale Lochemseweg. Het verkeer raast voorbij. Gelukkig leiden de paarse voetstap bordjes ons van de weg af en staan we al snel aan de voet van de Lochemse Berg. Deze heuvel is, met 49 meter, nog net iets hoger dan de Kale Berg.

wandelroute-lochemse-berg
Op weg naar de Lochemse Berg

Uitkijktoren Belvedère

Er volgt een aardig klimmetje en zodra we wat op hoogte komen, hebben we geen last meer van verkeersgeluiden. We wandelen omhoog langs statige beukenbomen en naderen het hoogste punt van de berg. Hier staat de 1893 gebouwde slanke, ronde uitkijktoren Belvedère, wat ‘mooi uitzicht’ betekent. Helaas groeiden de bomen in de loop van de jaren hoog boven de toren uit en is het panorama vanaf de top verdwenen. De groene deur aan de voorzijde zit goed op slot, de ramen zijn dicht gemetseld en het bouwwerk is niet meer toegankelijk voor publiek.

wandelroute-lochemse-berg
Uitkijktoren Belvedère

Einde van wandelroute Lochemse Berg

We nemen afscheid van Belvedère en dalen weer af richting Hotel BonAparte. Ondanks het grauwe weer en de forse hoeveelheid wandelaars rondom Lochem, hebben we ook nu weer genoten. We vinden de wandelroute Lochemse Berg een mooie, heuvelachtige wandeling met oude verhalen en weidse vergezichten op glooiende velden.

wandelroute-lochemse-berg
Groet vanaf wandelroute Lochemse Berg

Wil je ook de Lochemse Bergroute wandelen?

  • Je kunt de wandelroute starten bij Boetiek Hotel BonAparte, Lochemseweg 37 in Barchem. Hier kun je ook parkeren.

  • De Lochemse Bergroute start achter het hotel en is in twee richtingen te lopen. Je kunt ‘m volgen met behulp van de paarse voetstappen op de palen van het wandelnetwerk. De route is, met een omschrijving en kleine overzichtsplattegrond ook verkrijgbaar bij de VVV Lochem voor de prijs van twee euro.

  • Horeca op de Lochemse Bergroute is er bij Hotel de Lochemse Berg en eethuis de Kale Berg.

  • Voor wie een hond meeneemt: ze zijn welkom maar wel aan de lijn.

Maak je liever een andere wandeling? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.


Vind je deze blog over de Lochemse Bergroute leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!












3.177 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Opmerkingen


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page