top of page

Wandelroute Schaarsbergen: 5 km aan wandelplezier

Bijgewerkt op: 12 okt. 2023


 

Iets ten noorden van Arnhem, ligt Schaarsbergen. Tezamen met Landgoed Groot Warnsborn is het een geweldige plek om de natuur in te duiken. Het gebied biedt een groot aantal wandelpaden en bossen die wachten om ontdekt te worden. Wij liepen er de 5 km lange rode paaltjes route en genoten van open heidevelden, glinsterende vijvers, dichte bospaden en, als kers op de taart, een culinaire lunch op een prachtig terras. Voor praktische info, klik hier.

 
wandelroute-schaarsbergen
Wandelroute Schaarsbergen

Start van de wandelroute Schaarsbergen bij Landgoed Groot Warnsborn

Samen met vrienden, starten we de wandelroute Schaarsbergen bij Landgoed Groot Warnsborn aan de Bakenbergseweg 277 in Arnhem. De naam Warnsborn dateert uit de late middeleeuwen. ‘Warns’ betekent zuiver en ‘born’ verwijst naar bron. De kern van het landgoed wordt gevormd door hotel Groot Warnsborn, met kapel en oranjerie. Het statige hotel wordt omgeven door zorgvuldig aangelegde Engelse tuinen en meer dan 750 hectare bos.

wandelroute-schaarsbergen
Hotel Groot Warnsborn

Gemarkeerde wandelroutes

Op de parkeerplaats bij het hotel is nog voldoende plek om onze auto te parkeren en als we uitstappen, lopen we al snel aan tegen paaltjes en bordjes in verschillende kleuren. Er is een rode paaltjesroute van 5 km, een gele wandeling van 2,5 km en er zijn klompenpadbordjes die de weg wijzen naar Klompenpad Schaarsbergenpad. Wij kiezen voor de 5 kilometer lange rode paaltjesroute en wandelen direct langs het water. Enkele Lakenvelder runderen liggen te zonnebaden in het weideveld en nemen de dag zoals ie komt. Ook wij laten ons graag verrassen op deze wandeling.

wandelroute-schaarsbergen
Lakenvelders in het zonnetje

Geen gebrek aan water

Het gebied is niet alleen bosrijk, ook aan water geen gebrek. Omdat het de afgelopen dagen zoveel heeft geregend, staan de vijvers en sprengen waar we langs wandelen verre van droog. Er klettert zelfs een klein watervalletje naar beneden. De sprengen in dit gebied zijn door mensen gegraven. Vroeger werden sprengenbeken vaak gegraven om watermolens aan te drijven, maar hier werden ze gebruikt om het landgoed te verfraaien met stromend water.

wandelroute-schaarsbergen
Klein watervalletje bij een van de sprengen

Harderwijkerweg

Door het bos lopen we verder door het lieflijke landschap. ‘De kleine kweek’ is een oude witte boerderij die als een oudhollands plaatje perfect past in de omgeving. Even verderop komen we aan bij de Harderwijkerweg; een restant van een oude Hanzeroute tussen Arnhem en Harderwijk. Het gietijzeren ANWB-bord dat dateert uit het begin van de 20e eeuw, wijst nog steeds de weg.


Glooiende heide

Via een houten hekje ontdekken we de bloeiende hei in het gebied. Het heideveld wordt omringd door bos en een karrenspoor doorkruist de glooiende vlakte. De plantjes zijn net over hun hoogtepunt heen, maar het is nog steeds genieten van de paarse pracht.

wandelroute-schaarsbergen
Heidevelden
wandelroute-schaarsbergen

Paddenstoelen

Aan de andere kant van het heideveld, leidt de rode route ons weer het bos in. Ook hier wandelen we langs sprengen en vijvers. Het vele water is goed voor de paddenstoelengroei. We ontdekken een grote groep mini-paddenstoeltjes: het zijn Zwerminktzwammen die vaak met zijn allen bij elkaar groeien. Ze schijnen eetbaar te zijn; maar wij wagen ons er niet aan.


wandelroute-schaarsbergen
Zwerminktzwammen
wandelroute-schaarsbergen

Gele wandelroute

Het eind van de wandeling komt in zicht als we langs een van de paden ook een geel paaltje zien staan. De gele route van 2,5 km gaat deels gelijk op met onze rode route en biedt de mogelijkheid om de wandeling een beetje te verlengen. Wij doen dat niet en struinen via een lange beukenlaan weer terug naar Hotel Groot Warnsborn.


wandelroute-schaarsbergen
Rode en gele route

Kaboutervolkje

Vlakbij het eindpunt worden we uitgezwaaid door een kleurrijk kaboutervolkje. De een houdt van voetbal en een ander lijkt op een engeltje. Maar met hun vrolijke snuitjes weten ze vast allemaal dat we onze wandeling culinair gaan afsluiten. Ik hoor er zelfs één zachtjes fluisteren “geniet ervan!”

wandelroute-schaarsbergen

Lekker uitrusten op het terras

Na een mooie wandeling is het goed rusten en het terras van Hotel Groot Warnsborn is daar uitermate goed voor geschikt. We kijken uit over de Engelse tuinen terwijl de ober ons een (Nederlandse!) rosé inschenkt. Ook het driegangen lunchmenu is verrassend lekker. Onze middag kan niet meer stuk….


wandelroute-schaarsbergen
Culinair genieten

Wat wij vinden van de rode paaltjes route bij Schaarsbergen?

Deze (relatief) korte wandeling verrast ons door zijn afwisseling. Bos, water, hei en stukjes agrarisch landschap zorgen voor een landschap dat niet snel verveelt. Als je liever iets langer wandelt, kun je de route heel eenvoudig combineren met de gele route zodat je in totaal uitkomt op ongeveer 7 kilometer. De culinaire afsluiting op het terras van Groot Warnsborn maakt je wandeling helemaal af. Aanrader!


wandelroute-schaarsbergen
Groet vanuit Schaarsbergen
 

Wil je deze wandelroute in Schaarsbergen ook lopen?

  • Je kunt starten bij Hotel Groot Warnsborn, waar voldoende parkeerplek is om je auto te parkeren. Kom je met het openbaar vervoer, dan neem je het beste bus 9 vanaf Arnhem Centraal. Stap uit bij halte Schaarsbergen Koningsweg. Vanaf daar is het nog zo’n 900 meter naar Landgoed Groot Warnsborn.

  • De route wordt gemarkeerd met goed zichtbare rode paaltjes.

  • Vanaf Groot Warnsborn vertrekken nog meer wandelroutes, denk bijvoorbeeld ook eens aan het 10 kilometer lange Klompenpad Schaarsbergenpad.

Wil je liever een andere wandeling maken?

  • Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!

  • Heb je dit blog met plezier gelezen? Meld je dan hieronder aan om regelmatig een mooie wandeltip te ontvangen.230 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

댓글


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page