top of page

Wandelen Deelerwoud: een paars-gele kleurenpracht

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Bloeiende heide in het zonlicht. Wuivende gele grassen. Groene naaldbomen die hoog boven je uit torenen. Dat vind je op de uitgestrekte vlakte van het Deelerwoud. Het Deelerwoud is een bos- en heidegebied op de Veluwe iets ten noorden van Arnhem. Natuurmonumenten heeft er een aantal prachtige wandelingen uitgezet.

wandelen-deelerwoud
Deelerwoud

Start van wandelroutes in het Deelerwoud

Het is eind augustus en we willen graag een heidewandeling maken. Het Deelerwoud kennen we, maar zagen we nog niet eerder met een bloeiende hei. We kunnen onze auto parkeren op parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg), ter hoogte van het museum vliegbasis Deelen. Vanaf hier kunnen we kiezen uit twee wandelroutes: de rode paaltjesroute van 6,5 km (Deelerheide) of de groene paaltjesroute van (ruim) 8,5 km (Hartenhulberg). Omdat we wel zin hebben in een flinke wandeling, kiezen we voor de groene route. Voor praktische informatie, zie hier.


"We zien de heidevlakte al liggen"

Door de bomen zien we de hei al liggen en al snel wandelen we over de enorme paarse vlakte. De heide bloeit hier uitbundig en we verbazen ons over de rust. Hoewel we in de verte wat medewandelaars zien en een koppel ruiters ons tegemoet komt, is de stilte heer en meester. Misschien dat het aan het weer ligt; Weeronline heeft regen voorspeld en de lucht laat slechts hier en daar wat zon zien.

wandelen-deelerwoud
Tegemoetkomende ruiters

Wild spotten in het Deelerwoud

In het Deelerwoud mag sinds 2001 niet meer gejaagd worden op dam- en edelherten. De kans dat we wild treffen is daarom groter dan in gebieden waar wel gejaagd wordt. Maar helaas, het enige ‘wild’ dat wij tegenkomen, ligt lekker lui te herkauwen in de schaduw.

wandelen-deelerwoud
Herkauwende Schotse Hooglander

Vergrassing van de heide

De Schotse Hooglanders die leven in het Deelerwoud worden ingezet om de heide open te houden. Dat dat nodig is, zien we niet veel verderop als we het pad naar links nemen. De hei wordt hier verdrongen door geel wuivend gras. Hier en daar steekt een heideplantje de kop op, maar het veel grauwere gras heeft hier de overhand.

wandelen-deelerwoud
Gras heeft de overhand

Niet alleen vergrassing in Deelerwoud

Niet alleen de hei op Deelerwoud heeft hier mee te maken. Bijna de helft van de Nederlandse heidevelden kampt met ‘vergrassing’. Heideplanten groeien goed op een voedselarme grond. Maar omdat er (teveel) stikstof neerslaat via regen, raakt de bodem overbemest en krijgen grassen hun kans. Om de vergrassing en het dichtgroeien met bomen en struiken tegen te gaan, begrazen schapen en runderen het heideterrein. Daarnaast worden heideterreinen ook gemaaid, geplagd en bekalkt en wordt er bos gekapt om heide weer terug te krijgen.

wandelen-deelerwoud
Vergrassing in Deelerwoud

Hoewel we liever hei zien, heeft het blond wuivende veld toch ook haar charme. De zwarte takken van oude bomen contrasteren prachtig met het gele gras en het levert mooie plaatjes op.

wandelen-deelerwoud

Natuurlijk rustpunt

We prijzen ons gelukkig met het weer. Er valt nog steeds geen druppel uit de dreigende wolken en zelfs de zon begint te schijnen. Een ronde, kromme tak nodigt me uit te gaan zitten en ik kan me geen mooier plekje voorstellen om van het uitzicht te genieten.

wandelen-deelerwoud
Natuurlijk rustpunt

In het licht golvende landschap wandelen we verder. Naast ‘natuurlijke’ rustpunten zijn er ook voldoende ‘echte’ bankjes op de wandelroute, die niet onder doen voor mijn boomtak.

wandelen-deelerwoud
Oók echte bankjes...

Rode en groene route komen samen

We volgen de groene pijltjes die op twee derde van de wandeling samen komen met de rode paaltjesroute. Hier zien we iets meer wandelaars maar druk is het nog steeds niet. En als we lopen weer richting ons startpunt lopen, genieten we voor de tweede maal van de mooie paarse heide.

wandelen-deelerwoud

Wat wij er van vinden? Een mooie wandeling in een nog rustig natuurgebied. Zeker een aanrader in augustus als de heide bloeit!

 

Wil je ook wandelen in het Deelerwoud?


  • Deelerwoud ligt iets ten noorden van Arnhem, in de Gemeente Ede.

  • Je kunt starten op parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg), ter hoogte van het museum vliegbasis Deelen.

  • Op het parkeerterrein staat een informatiebord waarop je meer kunt lezen over de flora en fauna in dit gebied. Er starten twee wandelroutes. De rode wandeling is ongeveer 6,5 km lang en de groene wandeling is (ruim) 8,5 km lang.

  • De groene wandeling is vrijwel geheel onverhard en leidt je langs de hei en langs het bos. De rode route hebben wij niet gelopen, maar schijnt ook erg mooi te zijn.

  • Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. De paden zijn goed, maar let op (boom)wortels en takken op het pad.

  • Tip: als je vroeg gaat, heb je meer kans om wild te spotten!

  • Er zijn nog veel meer (heide)wandelingen op de Veluwe. Kijk voor meer tips op mijn blog over heidewandelingen.

  • Horeca is er niet op de wandelroute zelf, maar na afloop kun je voor een kopje koffie of thee naar ‘Rustpunt Witsaert’, dan vlakbij het parkeerterrein ligt.

  • Wil je na de wandeling nog iets cultureels gaan doen? Bezoek dan het museum vliegbasis Deelen. Dit kleine museum toont een collectie uit de geschiedenis van vliegbasis Deelen en er wordt aandacht besteed aan de luchtoorlog in de tweede wereldoorlog. Let op: het museum is alleen open op woensdag en in het weekend.


Liever een andere wandeling maken? Check dan mijn wandelpagina voor mooie wandeltips in Gelderland, Utrecht en aan de kust. Ik wens je in elk geval alvast veel wandelplezier!





765 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page