top of page

Als je tijd genoeg hebt, ligt alles op loopafstand

Bijgewerkt op: 3 jan. 2023

“Ik doe het gewoon!” besloot ik enkele maanden geleden. Zat van het thuis werken, op zoek naar nieuwe energie en zin in wat avontuur. Mijn tijdelijke ZZP opdracht loopt half april af en ik ben twee maanden ‘verplicht vrij’. Dus heb ik alle tijd voor een lange afstandswandelpad (LAW). Maar dan wel de hele lange afstand in één keer. Met bepakking, in mijn eentje. Want nu ik tijd genoeg heb, ligt alles toch op loopafstand?

Trekvogelpad

Welk lange afstandswandelpad gaat het worden?

Met enige overmoed start ik mijn zoektocht naar het meest geschikte lange afstandswandelpad. Santiago de Compostella, de Kilimanjaro of de Pacific Crest Trail? Ze klinken allemaal geweldig en ik lees verhalen van wandelaars met ervaring. Over maanden van voorbereiding, tegenvallers onderweg, blaren en vermoeidheid. Ik realiseer me dat zo’n tocht niet te vergelijken is met een wandeling op zondagmiddag. Misschien moet ik niet meteen heel ver naar het buitenland.

Trekvogelpad, here I come!

In mijn zoektocht stuit ik op het oer-Hollandse Trekvogelpad; een soort Pieterpad maar dan van west naar oost Nederland. Deze LAW start bij het Natuurvriendenhuis in Bergen aan Zee en eindigt bij NS station Enschede. Twee plaatsen die direct herinneringen bij me oproepen: met mijn ouders en zus vierde ik vakantie in Bergen aan Zee, en het treinstation in Enschede was een vaste haven tijdens mijn studententijd aan de UT Twente. De 414 kilometer lange route loopt ook nog eens door het midden van het land en komt vrijwel langs mijn huidige woonplaats. Alsof het zo moet zijn, krijgt mijn besluit ineens vaste vorm: Trekvogelpad, here I come!

Trekvogelpad
Natuurvriendenhuis in Bergen aan Zee

Langste natuurpad van Nederland

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. De route geeft een prachtige doorsnede van Nederland en verbindt waardevolle natuur- en cultuurlandschappen met elkaar. Dwars door vele vogelgebieden, waarmee het Trekvogelpad bij uitstek het pad is voor de wandelende vogelliefhebber of de vogelminnende wandelaar. Ik schaar mezelf onder de laatste categorie.

Trekvogelpad

‘Vreemde’ vogels leren kennen

Een vogelkenner ben ik niet. Ik kan een gans van een eend onderscheiden en een ooievaar van een reiger. Maar geen idee hoe een tjiftjaf, fitis of grauwe kiekendief er uit ziet. En als ik dan toch het Trekvogelpad loop, vind ik dat ik er wel íets van moet weten. Dus lees ik in het Trekvogelpadboekje over de vele broedvogels die in april in Nederland terugkomen van verre bestemmingen. Ik neem me voor om elke wandeldag tenminste één ‘vreemde’ vogel te leren (her)kennen.


De routes van het Trekvogelpad

De route bestaat uit 22 etappes van gemiddeld zo’n 18 kilometer per dag. Vanuit Bergen aan Zee richting Amsterdam. Daarna het Gooi en verder richting de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Vervolgens langs de IJssel naar de Achterhoek om uit te komen in Twente. Ik ga op zoek naar overnachtingsplekken zo dicht mogelijk langs de route. Want elke kilometer extra wil ik voorkomen. Het valt nog niet mee om dit te regelen. Vele B&B’s zitten al vol of liggen verder weg dan wenselijk. Maar mijn plan krijgt steeds meer vorm en mijn twijfel maakt plaats voor enthousiasme.

Trekvogelpad
Route Trekvogelpad

Alleen of met gezelschap

Als ik mijn plan deel met vrienden en bekenden, ben ik bang dat de helft me voor gek verklaart. Maar niets van dat alles; ik word verrast door vele leuke reacties. Oude en nieuwe vrienden willen spontaan een dagje meewandelen en ook man en zoon kiezen een etappe om met me mee te gaan. Wat leuk! Graag ervaar ik hoe het voelt om alleen te wandelen, maar gezelschap op een aantal dagen is heel erg welkom.

Trekvogelpad
Samen wandelen is ook leuk!
Let's go

Dus nu gaat het eindelijk gebeuren. Op 19 april start ik de eerste etappe vanuit Bergen aan Zee. Hoewel ik geplaagd wordt door onzekerheid of ik dit eigenlijk wel kan en angst heb voor loslopende honden, koeien en andere 'gevaren', heb ik er óók heel veel zin in. Ik doe het gewoon!


Virtueel een stukje meewandelen?

Ik deel graag mijn ervaringen en schrijf blogs over elke etappe. Over de ‘facts’ (kilometers, route, start- en eindpunt) en het landschap, maar ook over hoe het me vergaat (en de 'vreemde' vogels die ik leer kennen).

 

Voorbereiding Trekvogelpad


Een vier-weekse wandeltocht in Nederland is te overzien, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Denk in elk geval na over de volgende zaken:

  1. Goede rugzak. Een goede rugzak is een must. Zorg dat de heupband goed zit, omdat daar vooral het gewicht op rust. Ik heb een Abisko 35 Friluft. Deze heeft o.a. een los rugpand, dat zorgt voor ventilatie. De rugzak heeft ook ritszakjes op de heupband, wat handig is voor kleine zaken die je bij de hand wilt hebben. Ik heb 'm gekocht bij Bever.

  2. Wat neem je mee? Hoe lichter, hoe beter. Maak niet de fout om je rugzak helemaal te vullen. Mijn streven is dat de bepakking niet meer is dan 8 kilo. Lichtgewicht kleding en niet meer dan 3 paar sokken, onderbroeken en t-shirts, een loopbroek en een outfit voor na het wandelen. Uiteraard gaan mijn goed ingelopen Lowa’s mee en een paar schoenen voor ‘s avonds.

  3. Schoenen en voeten. Zorg voor goede wandelschoenen die je vooraf hebt ingelopen. Ik wandel zelf op Lowa's. Mijn sokken zijn van het merk Odlo (hardloopsokken). Probeer sokken en schoenen altijd vooraf uit. Om blaren te voorkomen en/of te verzachten gebruik ik 'wandelwol'.

  4. Veiligheid: ik neem een alarmknop mee. Als je er een pin uit trekt, maakt het ding een overweldigend lawaai dat hopelijk zo afschrikwekkend werkt, dat alle gevaar op de vlucht slaat. Ook heb ik een busje kleurspray bij me (pepperspray is verboden in Nederland). Als je hiermee spuit, blijft het goedje minimaal 3 dagen zichtbaar op je belager.

  5. Overnachten: als je (zoals ik ga doen) overnacht in B&B's en (kleine) hotelletjes, boek dan ruim van te voren. Veel van de overnachtingsmogelijkheden die aan of dichtbij de route liggen zitten snel vol, dus op tijd boeken is geen onnodige luxe. Wil je een betaalbare (en gezellige) overnachtingsplek, denk dan ook eens aan Vrienden op de fiets.

  6. Telefoon en oplader. Uiteraard gaat mijn mobiel ook mee. Om er voor te zorgen dat ik nooit zonder stroom zit, neem ik een powerbank mee.

  7. Route: de route van het Trekvogelpad staat beschreven in het NIVON boekje. De beschrijving in het boekje is echter niet helemaal meer up to date. De verschillende etappes zijn te downloaden via de app van wandelnet.154 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page