top of page

Costa Rica: overnachten in een duurzaam Treehouse

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023


Nabij de grens met Panama aan de Caribische kust staat een bijzondere plek om te overnachten: het Tree House Observatory, een platform op 30 meter hoogte in een boom van 65 meter hoog. Het Treehouse is alleen te bereiken via een junglehike van drie kwartier vanuit Manzanillo Beach.


Treehouse-costa-rica
Treehouse Manzanillo

Manzanillo Beach

Met man en puberzonen komen we aan in Manzanillo Beach. Een mini mercado, een schooltje, voetbalveldje, dertig kleurige huisjes, bar Cool and Calm waar de reggaesound ons tegemoet komt en een wit verscholen palmenstrand waar de schooljeugd zich vermaakt.


Hike door de jungle


Peter Gascar, de bouwer en architect van het Treehouse, begeleidt onze hike door de jungle en wijst ons op kleine kikkertjes, plantjes, insecten en andere bijzonderheden in het regenwoud. Omgeven door jungle klanken, lopen we langs lianen en struinen we via kabbelende riviertjes en modderige paadjes het oerwoud door.


Een duurzaam treehouse


Het idee achter het Treehouse is tweeledig. Peter vertelt ons dat hij de bezoeker dichtbij de oorspronkelijke en gevarieerde natuur wil brengen. Daarnaast wil hij met de verhuur van het Treehouse geld bij elkaar verzamelen om het gebied te beschermen. Eenmaal aangekomen bij de boom, wacht ons een verrassing. Om de jungle op bladerhoogte te aanschouwen, moeten we de boom beklimmen. Peter demonstreert hoe wij ons met een touw, een knoop en een soort zekering meter voor meter omhoog kunnen verplaatsen. Mijn 16-jarige zoon mag als eerste en na enkele instructies van Peter, klimt hij schijnbaar makkelijk omhoog.


costa-rica-treehouse
Zoonlief mag als eerste

Daarna ben ik aan de beurt. Ik trek het tuigje aan en doe mijn best. Maar wat ik ook doe, ik krijg de knoop niet verschoven, ik kan niets met de zekering en ik kom niet omhoog. Na tien minuten hang ik pas twee meter boven de grond. Maar de aanhouder wint en opeens krijg ik de smaak te pakken. Knoop omhoog, benen strekken, zekering verschuiven, knoop omhoog, benen strekken enzovoorts. Halverwege de boom druipt het zweet onder mijn helm vandaan en beginnen mijn armen te trillen. Ik overweeg om gewoon te blijven hangen. Maar aangemoedigd door man en zonen kom ik op pure wilskracht boven.


costa-rica-treehouse
Omhoog klimmen valt niet mee

In de boomhut


En dan zijn we boven. We vergeten onze kliminspanningen en genieten van het zicht op de boomtoppen, de jungle, de blaadjes en de vogels. De boomhut zelf is ook bijzonder; er is een minikeuken, een douche voorzien van regenwater, een (chemisch) toilet, twee hangmatten en een ligstoel. Een trapje naar de tweede verdieping leidt tot een ruimte met twee tweepersoonsbedden inclusief klamboe.


costa-rica-treehouse
Uitzicht vanaf het treehouse

costa-rica-treehouse
Compleet met douche

Afbreekbaar


Peter heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Er is geen spijker of schroef de boom in geslagen en zijn platform is geheel afbreekbaar. Hij vertelt met trots hoe hij alles heeft gebouwd. We zijn erg onder de indruk, totdat hij vertelt dat hij ons ook had kunnen ophijsen met behulp van de verborgen motor met accu……


 

Treehouse Manzanillo

Wil je genieten van deze bijzondere locatie, dan moet je snel zijn. Het Treehouse heeft een houdbaarheid van 5 tot 7 jaar. Daarna wordt het platform afgebroken om het ergens anders in deze wereld weer op te bouwen.


Meer informatie vind je op de website van het Treehouse.

37 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page